Reklama

Reklama

Nebudeš sama

(festivalový název)
  • Austrálie You Won't Be Alone (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století; originálním způsobem pracuje s místní mytologií a zároveň přibližuje dobové poměry, umně spřádá folklórní motivy s tématem postavení žen i existenciálními otázkami. Malickovsky poetický, místy notně krvavý snímek doplňuje hypnotický soundtrack Marka Bradshawa a výrazné herecké výkony ženského hereckého ansámblu v čele s Anamarií Marincou či Noomi Rapace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (56)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Elevated horror s velkým E, který se směle může poměřovat s Eggersovou The Witch či Aronofskyho Mother!. Kdo nebo co je Bůh? Odkud jsem přišel? Kam směřuji? Co je to za podivný svět, ve kterém jsem se ocitl? Debutující režisér Goran Stolevski pochopitelně neposkytuje konkrétně formulované odpovědi, ale naopak pobízí diváky k tomu, aby se do významu sdělovaného pokusili ponořit, což u většiny z nich zákonitě vyvolá frustraci z nepochopení věci. Snímek You Won't Be Alone by samostatně obstál i jako duchovní cvičení, ale s ohledem na extrémní náročnost látky a zvolenou formu vyprávění ho rozhodně nemohu doporučit laické veřejnosti. Nevybavuji si film, který by s takovou technickou a estetickou grácií dokázal zachytit propojení kosmické a osobní perspektivy, neboli tanec života. Pokud patříte k opravdovým hororovým fajnšmekrům, kteří dokážou rozpoznat skutečnou kvalitu, tak se můžete těšit na první letošní pětihvězdu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ono je to trochu nuda, ale „folklorika“ je tu natoľko pozoruhodná (a nachádza sa v tak veľkej miere), že ako fanúšik fol hororu musím dať 4*. Aj keď je pravda, že Rituál, Slnovrat alebo Záhada Blair Witch (má ešte niekto pochybnosti o tom, že aj to je folk horor?) sa mi páčili predsa len viac. Kasting presný (Noomi Rapace, ktorá snímku zároveň produkovala, má však len pomerne malú rolu), historická atmosféra hustá, výprava poverčivej dediny v zovretí lesov presvedčivá, scenár originálny (a nepredvídateľný) a vnútorný hlas poeticko-zasnený. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Artový uspávací "horor", ktorý prinesie aj scénky nejakého novodobého Adama a Evy v lese, ale tá Eva je teda vyziabla jak z Buchenwaldu a v očiach sa jej trblietala len heroínová iskra. Dočkali sme sa aj nejakého koitu v stodole na sene, ale ten herec s ochrnutým výrazom nevyzeral, že si to dvakrát užíva. Zámerom filmu nebolo ponúknuť nejaký zaujímavý deň, všetko sa orientuje akože umelecky na hudbu, vizuál, možno trocha atmosféry. Nič nápadité ale neprišlo. Z hudobnej stránky ale vyzdvihujem použitie krásnej melódie Spiegel im Spiegel, ktorá sa objavila aj v dokumente o Osvienčime a dáva naozaj silné emócie. Žiaľ tých 30 sekúnd film nezachránilo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

,,Tak takto má vyzerať horor!´´ Povedala by mi osoba so šálom na krku a východozápadným účesom, s chuťou si usrkávajúc čaju, zakúpeného v nejakom ezoterickom obchode. Rozhodne by som, s príhodnými gestami a smiechom nesúhlasil, argumentujúc tým, že v čarodejníckom subžánri existuje mnoho akčnejších príspevkov ( SEASON OF THE WITCH, THE LORDS OF SALEM či hocaký gothic horror zo zlatých 60. ). Artové a meditačné pokusy o potlačenie stereotypu v ktoromkoľvek žánri, ma z 90% svojej produkcie zúfalo unudilo. Lenže potom si spomeniem, že aj v sci-fi existuje popri STAR WARS, aj taká 2001 : VESMÍRNA ODYSEA. A teraz tu je NEBUDEŠ SAMA, sugestívne podaný kúsok, ktorý ma z 90% zúfalo neunudil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tato goticka okouzlujici lidova narodni bezcasova pohadka je z casti lyricka meditace o krase prirody. Je tu sice hodne artu, ale take hororovych klise, ale zaroven neco co jste jeste nevideli, neco odlisneho od zanru. Je to krvave a krasne zaroven. Poetika zivota, smrti a toho mezi tim. Zkoumani lidstvi s cennym sdelenim o lidskem zivote. Humor je rozpacity. Po shlednuti tohoto filmu, na ktery je obtizne zapomenout, se obohatite o poetickou hororovou zkusenost. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama