Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 1

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (129)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neviem, no tak píšu síce, že ide o historický film z roku 1800, ale tak mne to prišlo ako súčasnosť. Normálne ako dnešná Afrika. Aj na prvý pohľad na plagát som mal pocit, že ide buď o dokument o živote v Rwande, alebo je to nejaká sociálna sonda vyberačov kontajnerov na sídliskách. Podľa všetkého ide ale o ďalšie prepisovanie histórie tak, aby liberál so správnou vlajočkou v profile bol spokojný, ale musím v tom prípade povedať, že nejak sa opäť zmenili normy. Ak už tak radi prepisujeme dejiny a aj z Achilla či Anny Boleynovej sme urobili černochov, prečo tu nemohli hrdinov hrať belosi? Len preto, že ide o vymyslené dejiny Afriky? No ale tak zase nebuďme prudérni! ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║ Tržby USA $66,602,921║ Tržby Celosvetovo $91,702,921▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Taký predvoj Wakandie, na černochov si veru nedošľapnete po novom, keď sa to neberie moc vážne dá sa to v celku dobre užiť. Afrecké fitnes amazónky to kosia hlava nehlava a boh chráň aby sa im niekto postavil do cesty. /70%/ ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vynikající úvod, rovleklý zbytek. Válečnice je film, který dokáže překvapit i vtáhnout zároveň. Úvodní bitevní scéna je natočená tak, že by ji to mohl závidět kdejaký akčňák. Poté se však celý příběh zaměřuje na komunitu válečnic a jejich tradice i život jako takový a zde už to trochu vrže, protože to sociálním podtextem nedokáže strhnout, jako v akčních sekvencích. Herecky je film výborný, výpravou a kostýmy profesionální i přes nízký rozpočet ale nepřijde už s ničím, co by diváka bavilo až do konce. Přesto překvapivě dobré. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na priemerné hodnotenia som nemal žiadne vysoké očakávania, avšak podľa popisu ma to celkom zaujalo a bol som na príbeh bojovníčok Agojie pochopiteľne zvedavý. Páčilo sa mi, že to nebola umelá fikcia, ale že Dahomejské kráľovstvo na území dnešného Beninu skutočne existovalo, a film bol postavený aj na reálnych historických okolnostiach. Musím uznať, že vizuálna stránka filmu je vysoko kvalitná, a rovnako aj vynikajúca výprava. Dejovo to bolo vyvážené, zaujímavé a aj zápletka s epickým rozmerom sa mi pozdávala. Akurát tie akčné scény ma až tak nechytili (ale to bude mojou averziou k takýmto praktikám). Každopádne, napokon milé prekvapenie, ktoré by som určite ohodnotil nadpriemerne. 4* ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Africké Amazonky bez Miss Israel, ale zato s nasranou Violou Davis aneb rasistická černošská feministická propaganda...Za tohle by se styděla i zaslíbená Wakanda...Gina Prince navíc není nijak talentovaná režisérka a stejně jako v Old Guard ji sráží akce i trivialita/naivita scénáře...Film o nelidskosti obchodu s otroky i kmenových půtkách mohl být syrový, drsný, špinavý, emočně drásající, ale to by se tvůrci nesměli vydat woke cestou adorace sesterství, ženské sily, fialových transek a romantikou na úrovni telenovely... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Ekonomika Dahomejského království byla založena zejména na vývozu otroků. První doložená smlouva o vývozu otroků je z roku 1472 (s Portugalci) a poslední loď s otroky odjela roku 1885 do Brazílie. Váleční zajatci nebyli pouze prodávání do otroctví, ale byli i zabíjeni při pravidelných každoročních slavnostech v hlavním městě Abomey. Lidské oběti se pohybovaly v řádech stovek až tisícovek. V roce 1727 bylo usmrceno 4 000 lidí. (p.a.douch)
  • Existují dvě verze toho, jak vznikla ženská armáda Agojie. První říká, že byla založena první a dodnes jedinou královnou v dnešním Beninu, Tassi Hangbè (u moci 1716–1718), která nechtěla sveřit své bezpečí do rukou mužů. Druhá tvrdí, že Agojie rekrutoval už král Houegbadja (u moci 1645–1685), protože po dlouholetých bojích se sousedními kmeny už zkrátka v Dahomey nebylo dost bojeschopných mužů. (Candice)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama