Reklama

Reklama

Sestra Smrt

  • Španělsko Hermana muerte (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Narcisa, která v mládí zažila skutečný zázrak, začne jako novicka v řádu učit na dívčí škole v bývalém klášteře, kde straší. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Krom prvních dvou dílů REC jsem žádný jiný film od režiséra Paco Plazu neviděl. Vždycky jsem spíš považoval Jaume Balagueró (Sestra smrt je pro mě lepší než jeho poslední snímek Venus) za toho schopnějšího z dvojice režisérů u zmíněného REC. Plaza mě se svojí novinkou překvapil. Film je natočen ve formátu 4:3. Kamerou, estetikou a tempem se snaží snímek o pomalejší tempo a budování atmosféry. Film je hezky natočený některé záběry jsou velmi povedené (jde vidět, že si s tím dali záležet). První půlka se rozjíždí, ale má také svoje momenty, kdy jsem byl v napětí, co se vlastně v tomto filmu bude dít. Potěší krátká stopáž (mě ten film utekl). Příběh je zajímavý a bavil mě. Druhá polovina následně chytne dech a do konce mě ten film nenechal vydechnout. Hrozně jsem si film do finále užil a příběh ke konci nabere pěkný spád. Když tak o tom píšu, tak se mi vlastně film líbil víc než jsem si po zhlédnutí myslel. Tohle je mnohem lepší než Sestra. Tady najdete pěknou režijní práci, dobrou atmosféru, kde nenajdete žádný lekačky (což musím ocenit, že film chce strašit diváka jinak než s lekačkami), zajímavější příběh. Za sebe musím tuhle hororovou perličku na večer doporučit. Je to příjemné překvapení. 6,5/10 ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Kláštorná ducharina. No podľa môjho názoru mníškam akurát strašilo v hlavách. Z normálnych dievčat sa rokmi premenili v naivné zakomplexované idiotky, a nakoniec v staré megery, vyzerajúce niečo medzi Raťafákom Plachtou a Ku Klux Klanom. Až na zopár drobných scén a efektov, nuda ako kláštorné chodby. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Španielsky horor a hrôzy druhej svetovej vojny, respektíve občianskej vojny, sú spojená nádoba. Chvíľu trvá, kým divák pochopí, akými traumami trpí miestne osadenstvo, po veľmi nepríjemnej retrospektíve ale veci začnú dávať zmysel. Len škoda, že Plaza pri tak vážnej téme využíva otrepané hororové gýčové výjavy typu oči v spovednici alebo patetické ako zatmenie Slnka. Omnoho účinnejšie sú napríklad pomalé švenky po miestnosti po dokreslení nohy na stene. Filmu by viac slušal názov "Tajomstvo padajúcej stoličky". ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jedna špatně vykoupaná, druhá blbě oběšená.“ Paco Plaza umí. Interiéry i exteriéry vybral výborně a natočil opravdu reálný klášter. A život ve skutečném klášteře bývá jaký? Správně, plný rutinních činností, tedy velice nudný. Dtto film. Pobavila jen v cele oběšená jeptiška, houpající se velice divoce a plazící jazyk jak mravenečník s bacilem záškrtu, ale to bylo vše. Víc zajímavého v téhle klášterní dívčí škole, pro zanedbané děti padlých komparzistek, opravdu nečekejte. OKÉNKO ZPOVĚDNICE: [][]Co tíží tvou duši, sestro?††Zhřešila jsem, otče. Při nemravných hrátkách s krucifixem jsem tentokrát nemyslela na našeho Pána, jak jste mi minule nakázal, ale na vás.††To nechápu, sestro, vždyť jste mě nikdy neviděla.††Minule jsem viděla vaše oko, otče. Chtěla bych víc!††Budiž.[][] Závěr udivil. Dodnes jsem myslel, že sebevražedkyně (těžký hřích) a trojnásobná vražedkyně (další tři smrtelné hříchy) řádových sester, navíc nevinných (to koupání byla jen nehoda), by se měla smažit v pekle a ne být odměněna happyendem. Plaza má asi špatnou Bibli. Jen o dvou stránkách. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Paco už má zřejmě to nejlepší za sebou a moc si nedovedu vysvětlit, že mistr atmosféry, jímž se ukázal být společně s Balaguerem po natočení RECu takhle vyčpěl. Tohle byl až takový fádní, nezábavně zrealizovaný a mdlý "horor", který nedisponuje velkým množstvím zapamatovatelných scén a nezanechá v divákovi téměř žádnou stopu. Na to je ten scénář a hlavně jeho realizace až moc laciná. Vyloženě mě to neštvalo, ale asi mi to zbytečně ukradlo čas v porovnání s parádní Veronicou, jež ve mně pak ještě dlouho rezonovala. Už mě ty klášterní bubáci dost omrzují. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Paco Plaza označil film za doteraz jeho najlepšie dielo a vyhlásil, že už teraz vie, že "Sestra Smrť bude do konca môjho života medzi mojimi piatimi najlepšími filmami.“ (Arsenal83)
  • Natáčalo sa v regióne Valencia od marca 2022. Zobrazeným kláštorom je kláštor Sant Jeroni de Cotalba. (Arsenal83)
  • Narcisa (Aria Bedmar) je ženská podoba jména Narcis. Latinizovaná podoba řeckého Narkissos, pravděpodobně odvozená od „narke“ s významem „spánek, otupělost“. Narkissos byl v řecké mytologii krásný mladík, který tak dlouho zíral na svůj odraz, až nakonec zemřel a proměnil se v květinu narcis. Toto jméno se krátce objevuje v epištolách v Novém zákoně a neslo ho také několik prvních světců, včetně jeruzalémského patriarchy z 2. století. Používá se dodnes, zejména v katolických oblastech, obvykle na počest světce na rozdíl od mytologické postavy. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama