Reklama

Reklama

Sestra Smrt

  • Španělsko Hermana muerte (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Narcisa, která v mládí zažila skutečný zázrak, začne jako novicka v řádu učit na dívčí škole v bývalém klášteře, kde straší. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Sestra smrt je ukázkovým příkladem toho, proč nejen v hororové tvorbě dávám přednost Hollywoodu před Evropou. Zatímco totiž za ,,velkou louží´´ točí filmy skutečně především pro lidi (i když z toho tedy častokrát vzniknou i pořádný průšvihy), tak evropští tvůrci si vesměs hrají na umělce, kteří se starají spíš o své vlastní ambice, než o koncového spotřebitele, no a z toho vznikají právě pak filmy, jako Hermana muerte, který působí opravdu nezáživně, kostrbatě a nepřesvědčivě. Přitom to ale celé začalo vážně působivě potemnělým černobílým intrem, které navnadilo na opravdu syrovou, nekompromisní a především atmosférickou jízdu, hned po něm to ale sklouzlo k podívané, disponující jen naprosto nefungující zápletkou, kde se více než hodinu prakticky nic neděje, napětí nemá koule, atmosféra je úplně mimo a postavy vesměs nepůsobí vůbec sympaticky, či výrazně, což jinak platí i pro obsazené herce, tedy možná až na hlavní hrdinku, která své jisté kouzlo má. Závěr pak sice musím zas určitě s ohledem na předchozí dění označit za velmi intenzivní, vizuálně silný a obsahující konečně i nějaké ty hororové prvky, ale i když ten výsledný dojem tedy alespoň trochu napravil, tak celkově je Hermana muerte pořád vážně slabou duchařinou, bez překvapení, po většinu času bez spádu, s minimem výrazných momentů, prostě slabý průměr, a to ještě jen díky finále, jinak mohlo být ještě hůř. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No hej, niečo výnimočné tu bolo. Nie v každom kláštore uvidíte horiaci kríž, pokiaľ ho nedobyli Vikingovia alebo musulmani, ale tak tie doby sú už trochu dlhšie preč. A nie každá mníška asi vyzerá ako Aria Bedmar, tu automaticky očakávame skôr vizuálny nezdar. A nie v každom kláštore uvidíte súlož. Tie veci bývajú ukryté. Poučenie som si zobral, videl som však len výkriky bláznov, akože posadnutých, žiadny údes ani strach som nepocítil, viac strachu určite zažijete pri hodinovom pobyte na psychiatrii respektíve pri vystúpení Matoviča v parlamente. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Spojenie Netlixu s čímkoľvek čo sa čo i len obtrie o náboženstvo, samozrejme iba kresťanské, veští katastrofu a liberálny brainwashington Capitals avšak na moje prekvapenie to až tak strašné nebolo. Akonáhle je ohlásený nejaký teoreticky trhák ako Mníška 2, Exorcista či John Wick 78 príde v tom istom čase s obdobným filmom Netflix. Tak ale na ich obranu to robí aj Asylum ak má vyjsť žraločí kinohit či Godzilla, nebodaj dinosaurus. Kým kvalita filmov Asylum nikdy "nesklame" Netflix občas prekvapí a tomu bolo aj v tomto prípade. Nie žeby to bol oslnivý príbeh, to nie ale na pomery červonoarmijcov a drakobijcov z Netflixu pomerne neutrálne, fašizmusizmus a nenávisť ku kresťanom sa spomenie iba okrajovo ako spomienka na temné obdobie španielských dejín na ktoré by Francovci najradšej zabudli. Inak priemerný, skôr teen ako seriózny horor. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V rejžově filmografii určitě ten slabší kousek, u kterého jeho forma poněkud předčila jeho obsah. Natočeno je to sice hezky, ale v zásadě to není nic víc, než banální duchařský příběh, jakých jsem viděl už spoustu. A navíc v něm účinkují i děti, čímž se míra jeho horrorovosti snižuje na jeden z nejnižších stupňů. Film je zajímavý hlavně tím, že výjevy běsů španělské občanské války tentokrát výjimečně nestraní zdivočelým republikánským bojůvkám. Že by ho napsal nějaký zavilý klerofašistický frankista? ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

komorní malý horůrek z prostředí španělského kláštera, který sice nenabídne nic extra inovativního, ale atmosférou v druhé polovině strčí do kapsy obě dvě Sestry a ještě mu zbyde trochu místa. Od prvních dvou dílů REC konečně kousek v Plazově režii, na který bych se klidně a s chutí kouknul znova...70% a ke čtvrté hvězdě moc nechybí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Paco Plaza označil film za doteraz jeho najlepšie dielo a vyhlásil, že už teraz vie, že "Sestra Smrť bude do konca môjho života medzi mojimi piatimi najlepšími filmami.“ (Arsenal83)
  • Narcisa (Aria Bedmar) je ženská podoba jména Narcis. Latinizovaná podoba řeckého Narkissos, pravděpodobně odvozená od „narke“ s významem „spánek, otupělost“. Narkissos byl v řecké mytologii krásný mladík, který tak dlouho zíral na svůj odraz, až nakonec zemřel a proměnil se v květinu narcis. Toto jméno se krátce objevuje v epištolách v Novém zákoně a neslo ho také několik prvních světců, včetně jeruzalémského patriarchy z 2. století. Používá se dodnes, zejména v katolických oblastech, obvykle na počest světce na rozdíl od mytologické postavy. (Johnny.ARN)
  • Natáčalo sa v regióne Valencia od marca 2022. Zobrazeným kláštorom je kláštor Sant Jeroni de Cotalba. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno