Reklama

Reklama

Barbar

  • USA Barbarian (více)
Trailer 2

Mladá žena odjíždí do Detroitu na pracovní pohovor. Má sjednaný pronájem domu, ale když dorazí pozdě večer na místo, zjistí, že si stejné ubytování rezervoval neznámý muž. I když jí opatrnost radí, aby to nedělala, rozhodne se v domě strávit noc. Brzy jí dojde, že neočekávaný spolubydlící není zdaleka tím jediným, čeho by se měla obávat. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (449)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film si mě neskutečně dokázal povodit, všude kam si jen přál. Zpočátku se to vše hororově rozjíždí a potom ... ale, ne. Nebudu nic prozrazovat. Tady platí jednoznačně, že čím méně divák dopředu ví, tím více si Barbara užije. Justin Long po čase v luxusní roli a vidět ho jak běhá nadšeně po sklepě s metrem stojí za to. Potřebujeme ho více a častěji než jsme si kdy přáli přiznat. Škoda závěrečné části. Jinak ovšem poctivých 75% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jeden z hororů roku, který efektivně využívá hravý a nápaditý způsob vyprávění i ověřené žánrové aspekty. Aneb není nic děsivějšího než tajné chodby a sbírka domácího videa. Dost mi to ale kazí absurdně a nelogicky zinscenované finále, které působí jako kdyby ho napsal a natočil někdo mnohem méně schopný než zbytek filmu. S tím pak souvisí i to, že ta MeToo rovina je vlastně dost podivná a nedotažená... 80 % ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Barbarian je bez nadsázky jeden z nejobtížnějších filmů k hodnocení, který jsem měl kdy možnost vidět. Kombinuje v sobě totiž hned několik “podfilmů”, které jsou kvalitativně naprosto odlišné, a to dělá z celého výsledku nehodnotitelný film. První část je za mě bez debat událost roku - žena přijíždějící na Airbnb ubytování, kde už ale jeden návšťevník ubytován je, a tak začíná podivná noc, která ji odnese do situace, kterou by ji nikdo nezáviděl - excelentní a originální nápad, skvělá herecká dvojka, precizní dialogy i atmosféra a mistrovská gradace dělají z prvního dějství bezkonkurenční část, která se vyhrotí ad absurdum a při jejímž finále jsem ani nedýchal. Ale od toho momentu (což je asi půlka filmu) jde film o 180 stupňů jinam a celý dosud mistrovský film zkolabuje jak kdyby rozjeté ferrari narazilo ve stoosmdesátce na retardér. Na scénu přichází úplně nový příběh, nová postava a výborně vyhrocený film s inteligentními postavami vystřídá katastrofální linka s ještě horším protagonistou, která jak kdyby byla z rukou úplně jiného režiséra. A na stejné notě film jede až do konce - celé to působí strašně rozporuplně, ke konci už film místy postrádá logiku i nápad, plácá páté přes deváté a neví, jak dál. Jsem potěšen ze skvělého hororového osvícení v první polovině, kdy jsem si blahem čvachtal nad filmem roku, zhnusen z následného dojezdu i zklamán z nenaplněného potenciálu zároveň a vlastně vůbec nevím, jak výsledek vnímat, protože zkombinovat tak diametrálně odlišné dvě části v jednom filmu snad není ani reálně možné… ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Báječně  zdánlivě nekonzistentní černočerná prasárnička, která se naoko vydá několika hororovými cestičkami, aby skončila zase jen u té černočerné prasárničky.  Amorální postava AJ (Justin Long) jasně zvedá laťku černé komedie ještě o něco výš.  Jednotlivé žánrové epizody pak Cregger zvládá skvěle a při thrillerovém začátku či při sestupu do podzemí vytváří  opravdu hustou atmosféru. Pobavily i plané sliby či lépe řečeno nenaplněné přísliby dalších žánrů, zejména flashback s původním majitelem prapodivné nemovitosti nabízel výbuch exploitace a ono nic.  A podobných věcí, kde si Cregger dovolí jen tak si hrát a nedovysvětlovat , neukazovat , neříkat, tam je víc. Na druhou stranu chápu, že ne každý se na podobnou hodně osobitou formu vyprávění dokáže naladit. Já si dokážu se Zachem Creggerem představit řáckou kalbu s jointem, nebo dvěma.    Klesá nám tu rating, tak trochu přepálím na pět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Občas se stane, že hned po pěti minutách hororu poznáte, že i když se jedná o naprosto klasický vyvražďovací námět, něco je tu prostě jinak. Barbar je v tomto případě jinak. Je lepší. Vizuálně vytříbenější. Atmosferičtější. Napínavější. No a i když se to klasicky zvrhne do zábavného absurdna, po většinu času perfektně baví. Ano, takhle nějak si představuji kvalitně natočený horor dnešní doby. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Dům, ve kterém se příběh odehrává, stojí na adrese 476 Barbary Street. 476 je rok, ve kterém zanikla Západořímská říše poté, co byla dvakrát po sobě v témže století vypleněna barbary. (NiWi)
  • I když se oficiálně na snímku nepodílel, vliv na příběh měl i Jordan Peele, jenž je dobrým přítelem s režisérem snímku Zachem Creggerem. Podle Georginy Campbell spolu Clegger a Peele často hovořili během tvorby scénáře. (NiWi)

Související novinky

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

15.06.2023

Po turbulentním období, příchodu nového vedení a nově naleznuté stabilitě to vypadá, že studio Warner Bros. opět hodlá začít pečovat o vztahy s uznávanými filmaři. Ty byly narušeny během pandemie a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama