Reklama

Reklama

Hoši z Brazílie

  • Česko Kluci z Brazílie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý židovský lovec Barry Kohler kontaktuje svůj velký vzor, Ezru Liebermana. Lieberman je po celém světě známý jako neústupný lovec nacistů. Kohlerovi se podařilo zjistit, že se skupina nacistů vedená dr. Mengelem má sejít na tajném shromáždění v Paraguayi, a informuje o tom Liebermana. Lieberman Kohlera odbude s tím, že ví, že Mengele se v Paraguayi skrývá. Zároveň Kohlera varuje před dalšími kroky, které jsou pro něho nebezpečné. Kohler však varování nebere vážně a pokusí se setkání nacistů nahrát. To se mu sice povede, bohužel je ale při tom odhalen. Mengele Kohlera nechá svými poskoky zabít. Kohlerovu vraždu Lieberman dokonce slyší v telefonu, protože k ní dojde právě ve chvíli, kdy Kohler svoji nahrávku přes telefon Liebermanovi pouští. Lieberman z nahrávky pochopí, že Mengele plánuje zavraždění 94 pětašedesátiletých bývalých státních úředníků během dvou let. Liebermanovi není jasné, proč nacisté plánují takovouto hromadnou vraždu, a začne sbírat informace o podivných úmrtích. Pozůstalé pro mrtvých dokonce sám navštěvuje. Při těchto návštěvách si všimne zvláštního vzhledu synů zavražděných. Vždy se jedná o tmavovlasé chlapce s modrýma očima, kteří jsou svým vzhledem doslova identičtí. Chlapci se chovají panovačně a povýšeně. Lieberman také zjistí, že všichni chlapci byli adoptováni. Adopci zprostředkovala bývalá dozorkyně nacistického koncentračního tábora, Frieda Maloneyová. Lieberman ji navštíví ve vězení, kde se Maloneyová nachází po svém odhalení právě Liebermanem. Maloneyová neochotně přizná, že miminka určená k adopci připlouvala z Brazílie. V té době se k Liebermanově činnosti připojuje mladík David Bennett, člen Organizace mladých Židů. Také on pátrá po okolnostech tajemné smrti Barryho Kohlera. Lieberman navštíví ve vídeňském biologickém ústavu odborníka na klonování a dochází k hrůznému zjištění, že se Mengele snaží naklonovat nového Hitlera. Co však Lieberman neví, je to, že velení nacistické tajné organizace Mengelův projekt ukončilo, a to právě z obav před pátráním Liebermana a jeho možnými kontakty na tajné služby světa. Nicméně Mengele rozhodnutí svých šéfů nemíní respektovat a je odhodlaný v projektu pokračovat dál sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5/5...Zaujímavý film, unikátny minimálne tým, že dobráčisko Gregory Peck tu hrá (brilantne!) výrazne negatívnu rolu. Páčila sa mi myšlienka, ktorá je zdanlivo uletená, ale vzhľadom na historické pozadie nacistických medicínskych pokusov a najmä pokrok v oblasti klonovania, ani nie veľmi sci-fi. Čo sa mi naopak nepáčilo bola rozkúskovanosť deja a nelogickosť niektorých scén, ktoré tak trochu devalvovali celok (kľúčová scéna s dobermanmi mi prišla vyslovene trápna). Inak je to v rámci všetkých filmov obtierajúcich sa o druhú svetovú vojnu celkom originálny snímok, ktorý stojí za pozretie. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, který má napínavou strhující atmosféru a kvalitní herecké výkony, ale trochu naivní kostrbatý námět, který vyvolává spíše shovívavý úsměv svojí rozsáhlou prostoduchou naivností. Nacistická touha po ovládnutí světa a nastolení své představy světa a čistoty árijské rasy dostává díky klonovacím pokusům doktora Josefa Mengeleho (skvělý Gregory Peck) zřetelné obrysy možného uskutečnění. Samolibý a zlostný nafoukanec Mengele rozvíjí své zrůdné pokusy a teorie v poklidu paraguayské džungle, nesnáší pochybnosti o jím zvolené cestě, pro kterou neváhá obětovat život kohokoliv ze svého okolí. Protinacistický bojovník Ezra Lieberman (dobrý Laurence Olivier) se pouští do pátrání po příčinách současných vražd páchaných nacistickými patrioty ve prospěch nové budoucnosti Říše, aby odhalil všehoschopného muže a šokující skutečnost. Z dalších postav: nacistický pohlavár Eduard Seibert (James Mason), neochotný k velkému risku svých lidí a likvidující stopy po Mengelem v Paraguayi, Ezrova sestra Esther (Lilli Palmer), pomáhající bratrovi při honu na nacistické zločince, bývalá krutá nacistická pohlavárka Frieda Maloney (Uta Hagen), odpykávající si své zločiny ve vězení, nadšený židovský mladík Barry Kohler (Steve Guttenberg), odhalující Mengelovo plány vražd, Henry Wheelock (John Dehner), jeden z adoptivních otců, přítel Kohlera David Bennett (John Rubinstein), pomáhající Ezrovi v jeho pátrání, Mundt (Walter Gotell), jeden z poslušných nacistických pohůnků, a Jack Curry / Simon Harrington / Erich Doring / Bobby Wheelock (Jeremy Black), několik klonů Adolfa Hitlera. Zlověstné a přesto daleko za svou možností. Zrůdnost minulosti, na kterou by se nikdy nemělo zapomenout a která se objevuje v ozvěně přítomnosti. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu si nezahlodal zub času, ale celý chrup času. Objevují se stále nové lokace, v nich stále nové nemluvící postavy. Když konečně přestane pantomima, postava pronese něco o počasí, případně jinou frázi vhodnou k její identifikaci, střih a film už je zase někde jinde. Studená kolejnice je napínavější než Hoši z Brazílie. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pomalejší a dost znepokojující snímek, který ukazuje Gregoryho Pecka (konečně!) v záporné roli, která mu sedne velmi dobře. Proti němu stojí Laurence Olivier a tyto dvě jména sami o sobě znamenají kvalitu, která je v celém filmu patrná. Příběh týká snahy několika bývalých Říšských vysokých důstojníků, obdivovatelů odkazu a osobnosti Adolfa Hitlera, přivést na svět nástupce svého velkého Führera. V tom jim má pomoc Dr. Mengel, který po několika letech konečně očekává výsledky svého mnoho let plánovaného a připravovaného znovu nalezení vůdce. Dr. Mengel v poddání Gregoryho Pecka je opravdu skvělou ukázkou, jak by měl vypadat nacistický vědec, který věří v "nalezení" druhého vůdce. Délka filmu není vůbec na škodu a Franklin J. Shaffner se může ve slabších pasážích spolehnout na skvělé hlavní duo, které hraje naprosto skvěle. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Boys From Brazil jsou snad prvním z výraznějších děl, které se zabývá tématem klonování. A aby toho nebylo málo, vložil Levin tuto dost možná nebezpečnou vědeckou metodu do rukou Anděla smrti, Josefa Mengeleho. A zdařila se i filmová adaptace, ačkoliv ještě aby se nezdařila, protože když máte slušný námět a k ruce taková esa, jakými jsou Laurence Olivier či Gregory Peck, nemůže to vlastně ani špatně dopadnout. V době natáčení se vše mohlo zdát jako pouhá fantasmagorie, v té dnešní však může podobná myšlenka působit znepokojivě, což filmu dodává na devíze. 80% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (21)

  • Gregory Peck byl rozhněván velmi negativní odezvou kritiků na jeho ztvárnění postavy Mengeleho. Jak sám řekl: „Někteří kritici nedokáží přijmout fakt, že se herec vymaní ze svého archetypu a vynikne v neobvyklé roli.“ (HellFire)
  • Laurence Olivier, ktorý tu stvárnil lovcu nacistov, si zahral v roku 1976 vo filme Maratónec postavu Dr. Szella, inšpirovanú Dr. Josefom Mengelem. (MAX666)
  • Bruno Ganz, který ve filmu hraje Dr. Brucknera, si o 26 let později zahrál Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše. (Javert)

Související novinky

Vzkříšení Třetí říše

Vzkříšení Třetí říše

10.08.2006

Další z nesmrtelných klasik thrillerového žánru se definitivně dočká nové a zmodernizované verze. Jedná se o snímek Hoši z Brazílie, jehož znepokojivý námět týkající se snahy o vzkříšení nacistické… (více)

Reklama

Reklama