Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 336)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Brad Fiedel: 1. The Terminator Theme [4:25] ,2. Terminator Arrival [2:35] ,3. Tunnel Chase [2:49] ,4. Love Scene [1:16] ,5. Future Remembered [2:29] ,6. Factory Chase [3:53] ,7. You Can't Do That - Tahnee Cain/Tryanglz [3:26] ,8. Burnin' in the Third Degree - Tahnee Cain/Tryanglz [3:33] ,9. Pictures of You - Jay Ferguson/16mm [3:58] ,10. Photoplay - Tahnee Cain/Tryanglz [3:33] ,11. Intimacy - Linn Van Hek [3:36], ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Legenda akčního žánru, která kromě pochopitelných jednodušších triků, nestárne. James Cameron dokázal vymyslet postavu, která navždy změnila svět kinematografie a naplno katapultoval Arnolda Schwarzeneggera do pozice krále akčního žánru. Povinnost pro všechny filmové fanoušky, pokud to náhodou některý z nich neviděl...80% ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po těch letech jsem si na to nachystal preventivně zdvižené obočí, abych si na něj posléze ani nevzpomněl. Jen synťákový soundtrack Brada Fiedela brutálně zastaral, jinak se Cameronovu kyborgovi stále daří skvěle. I když efekty spíše rozesmívají, Cameronův jedinečný cit pro napětí a působivé postavy se vyjímá jako kovový skelet nad hromadou lidských lebek. Perfektní práce kamery, skvělý střih a hodně dobří herci v čele s Arniem, který působí jako neurvalý nácek na výletě. Scénář nezkouší žádné velké fígle, přesto je příběh o záchraně budoucnosti nesmírně působivý a pohledy do apokalyptického věku mají i po letech naléhavost a pořádně dekadentní náladu. Nenacházím, co bych vytkl, Terminátor každým coulem ztělesňuje poetiku 80. let a dodnes by měl hitmakerům sloužit jako nepřekonatelná učebnice dramatické akční podívané. Jasný zlatý fond, filmařská extratřída bez kompromisů. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

I když jsem vždycky upřednostňovala dvojku (spratek John v podání Edwarda Furlonga byl mým hrdinou:-)), čím jsem starší, tím víc se mi líbí jednička. Tahle kultovní sci-fina mě nepřestává ohromovat, obzvlášť zbožňuju milostnou scénu mezi Sarah a Kylem - považuju ji za nejněžnější vůbec. A navíc je tu fešný Michael Biehn opravdu k sežrání, nemyslíte, dámy?;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počátky veškerých akčních víkendových večerů u televize v mých dětských letech a jeden z prvních filmů, co jsem s Arnoldem viděl a dost jsem se ho bál. I proto mám radši druhý díl. Každopádně ani na jedničku nedám dopustit. To jen pro informaci, abyste si nemysleli, že jsem nějakej ten akční ignorant :) ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Terminátor (Arnold Schwarzenegger) byl Americkým filmovým institutem v roce 2003 zařazen na 22. příčku žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu. (TheDude)
  • V roce 1984 byla laserová mířidla velkou raritou a vyžadovali velký přísun energie. Helium neonový laser použitý ve filmu potřeboval 10 000 voltů na zapnutí a dalších 1000 voltů pro udržení jasu. Proto filmaři protáhli kabely po ruce Arnolda Schwarzeneggera (Terminátor) až do bundy, kde měl ukryté baterie. Spouštěč laseru byl protažen až do druhé ruky. (HectorHagman)
  • V budoucnosti v lidském úkrytu se některé děti dívají na vydlabanou televizi, v níž hoří oheň. Ale i malý požár by způsobil akumulaci tepla v horní části skříně, která by se během několika minut roztavila anebo vznítila. (Jan.Kanak)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno