Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (113)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Solidní f*ck the system komedie, kterou cením jako fanda stylu Adama McKaye, potažmo Succession a série Dirty Money. Boduje to herecky (Dano se pro tohle narodil) a je to ještě jakž takž únosně na hraně marxistický, neustálý dopaminový přísun vzruchů a emocí jak když scrolluješ svůj video feed - pro tady to téma ideální zpracování. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Gillespiemu hodně fandím. Ať už je to I,Tonya nebo seriálový Pam&Tommy, tak mě tyhle dramatizace skutečných událostí velmi baví. Dumb Money si bere  na paškál investiční haló způsobené nesmyslným růstem akcií zastaralého Gamestopu hnaných hysterií mezi malými investory. Dostali tak do úzkých nejedno velké zvíře daného odvětví. Samozřejmě je všechno velmi zdramatizováno nebo chcete-li zromantizováno, ale já se bavil velmi dobře. Big Short to sice není, ale nakročeno by bylo. Cool, svižné, zábavné a inspirované skutečnými událostmi. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Povedený a zábavný film o tom, jak se obyčejný lidé postavili lidem z Wall Street a připravili je o jejích prachy. Režisér Craig Gillespie je velmi šikovný režisér a už několikrát mi ukázal, že umí točit filmy podle skutečných událostí. Gillespie točí filmy, aby byly zábavný, působivý, stylový a byly taky svým způsobem dravý a odvážný. A to se mu povedlo i s jeho nejnovějším filmem. Peníze těch tupců nám představí neuvěřitelný příběh, a je nám to prezentováno, tak abychom celou situaci pochopili a užili si tu bouři, kterou to vyvolalo. Gillespie to vysvětlí jednoduše a srozumitelně, a o to více si film užijeme. Režisérovi se povedlo sehnat velmi šikovné obsazení, které umí prodat příběh. Paul Dano má hodně civilní roli a je v ní skvělý a zábavný. Seth Rogen si svou roli užil a zahrál to moc dobře. Líbil se mi výkon Nicka Offermana a Vincenta D'Onofrioa, protože oba pány jejich role evidentně hodně bavili. I zbytek obsazení je super - Sebastain Stan je parádní. Jediný, kdo mi nesedl je Pete Davidson, který hraje Petea Davidsona. Peníze těch tupců je zábavný a dobře natočený film, který mi dost sedl. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

O niečom takom ako GameStop som veru v živote nepočul, no napriek tomu uznávam, že príbeh o vzostupe tejto spoločnosti ma celkom zaujal. Aj keď som nikdy nejako extra nepochopil, ako hedge fondy fungujú (čo ma asi pripravilo o kus lepšieho pochopenia deju), tak bolo zaujímavé sledovať ako sa absolútne nezainteresovaní ľudia dostali vďaka Keithovi Gillovi k obrovskému balíku peniaz (ako slepé kura k zrnu). Napriek tomu som bol prekvapený, že tí ľudia sa vôbec nebáli riskovať, hoci mali sami väčšinou dlhy a nie práve dobré finančné zázemie. Už som len čakal, kedy to celé padne ako domček z karát. Film rozhodne zaujímavý, aj keď z mojej strany nie úplne pochopený. 3* ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další pravdivý strhující a napínavý příběh dle skutečných událostí, který chytne za koule a nepustí. Klidně bych ho zařadil jako bratříčka letošních Air a Tetris, Jde o boj Davida s Goliášem, kde skupina amatérských investorů vsadí na firmu Gamestop, že nezkrachuje a rozcupují tím Wall Street, otřásnou světem a zapíšou se do historie a to díky jednomu muži, který to celé rozjel. Sympatický Paul Dano podává skvělý herecký výkon a na druhé straně potěší i Seth Rogen, který hraje arogantního pracháče. I pro člověka, který není obeznámen s burzou a akciemi je film podán řekněme jednodušeji, aby se i neznalý divák mohl orientovat. O humor se zde stará Pete Davidson a celkový tón filmu je hodně feel good. Jakmile začne jít do tuhého, tak začne příjemná stresující gradace, kdy to opravdu začne být i napínavé a fungují emoce, takhle to šlape až do finiše, kde dojde i na můj oblíbený soudní proces. Dumb Money servíruje svůj příběh s ohromným stylem a zábavou, že si jej může užít prakticky kdokoliv. 8/10. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Skutečný Ken Griffin (ve filmu ztvárněný Nickem Offermanem) se tvrdě ohradil proti způsobu, jakým jej tvůrci ve filmu ztvárnili a rozhodl se zažalovat studio Sony Pictures. Oslovil proto přinejmenším dvě advokátní kanceláře a rozeslal několik výhružných dopisů. Griffin argumentoval tím, že „film překračuje pomyslnou hranici mezi vědomě nepravdivým a pomlouvačným vykreslením mé osoby a společnosti Citadel Securities“. (HellFire)
  • Steve Cohen (Vincent D'Onofrio) nosí v jedné scéně čepici s logem baseballového klubu New York Mets. Skutečný Steve Cohen je vlastníkem tohoto klubu. (HellFire)
  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama