Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočená a patřičně temná detektivka, která se se svou tíživou náladou poměrně výrazně odklání od poetiky příběhů A. C. Doyla. Tohle není ani "stará dobrá Anglie" ani běžná "anglická" detektivka, v níž se pravda nalezena pomocí systematicky uplatňované detektivní metody, ale naopak pěkně temno psycho, odehrávající se prakticky neustále v ošklivých a pustých temných uličkách jimiž prostupuje mlha, chlad a vlhkost. Autorem předlohy také skutečně není (jak je na IMDB chybně uvedeno) Doyle, nýbrž Stephen Knight, který svou nejznámější knihu "Jack the Ripper: The Final Solution" vydal v roce 1976. Románové zpracování dodnes ne zcela objasněného případu sériového vraha známého jako "Jack rozparovač" je odvážné a zajímavé, ovšem právě svou pointou (kterou tu pochopitelně nemíním prozrazovat) dosti výrazně odlišné od čehokoli, co by mohl stvořit. A. C. Doyle. Film přenáší kvality této předlohy vcelku zdařile, i když možná poněkud mechanicky a nepřekvapivě. Je také znát, že Clark měl jako režisér zkušenosti spíš s horory než s detektivkami a vytváření hrůzy mu šlo rozhodně lépe než zachycení systematického detektivního pátrání. Vedle slušného hereckého výkonu Christophera Plummera a Jamese Masona jako Holmse a Watsona je třeba zmínit skvělý herecký výkon Genevieve Bujold jakožto Annie Crook. celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Hellboy, Austen, Teardown ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pánové Christopher Plummer a James Mason to rozehráli velice příjemně, atmosféra snímku podmanivá, Londýn zavalený mlhou, úzké uličky, hra stínů a nočních lamp, no a samozřejmě tajemství, lépe řečeno kostlivec ve skříni.. Vyšetřování vražd lehkých holek poutavé i napínavé, hezky natočené, dnes už taková ta časem prověřená detektivní klasika, u mě filmová spokojenost.. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Plynové lampy mdle svítící v mlze, špinavé uličky chudinských čtvrtí i zářící boulevardy, neviditelná chapadla vražedného spiknutí a SH & JW na stopě zločinu. To je všechno jak má být, jen ten SH je zde jiný. Namísto gentlemana, pro nějž jsou city jen překážkou chladné racionální úvahy, namísto přesvědčeného ultraviktoriánce, génia dedukce, který si udržuje svůj odstup a nadhled nad hemžením společnosti, je zde najednou SH mnohem lidštější,soucítící, angažující se a nakonec obžalovávající sloupy své společnosti, pro které je pokrytectví běžnou pracovní metodou. Citové a občanské probuzení myslícího lidského stroje. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Napětí, mrazivá ponurá atmosféra, špína a chlad. Všechno to tu je a je to lehce uvěřitelné. Výborné zpracování Sherlocka z roku 78 (ne 79). Plummer a Mason si moje sympatie získali hned. Jen mě osobně mrzí ne zrovna šťastná volba M. Moravce pro dabing Ch. Plummera. Plummerův hlas v originále je totiž daleko méně hrubý a od hlasu M. Moravce tolik odlišný. Škoda. I tak nadprůměr. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi som už namlsaný moderným Sherlockom a takýto konverzačný ma nechal celkom bez záujmu. Neobsahuje dokonca ani poriadne vyšetrovanie a celé je to len sledom náhod a ešte aj výsledok je úplne nezáživne podaný. Slobodomurárske konšpirácie do kriminálky nepasujú, a už vôbec by nemali byť nosnou témou. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Film získal cenu Edgar Allan Poea za nejlepší film. (mahler)
  • James Mason byl jedním z posledních obsazených herců. Režisér Bob Clark cestoval do Španělska, kde Mason natáčel, aby se osobně setkali. Mason souhlasil, že bude Watsona hrát pod podmínkou, že Watson v jeho podání nebude hloupý osel, což bylo dříve pravidlem. Clark souhlasil a přepsal některé pasáže včetně proslulé scény s hráškem. (Kulmon)
  • Film je natočen volně podle knihy Stephena Knighta Jack the Ripper: The Final Solution vydané v roce 1976. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama