Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přímý přenos slavnostního předávání prestižních filmových ocenění. Hvězdný večer 96. ročníku udílení cen Americké filmové akademie Oscar se uskuteční v Dolby® Theatre v americkém Los Angeles. Mezi snímky s největším počtem nominací patří Oppenheimer režiséra Christophera Nolana, který jich získal celkem 13. Následují ho Chudáčci Yorgose Lanthimose s 11 nominacemi a Zabijáci rozkvetlého měsíce v režii Martina Scorseseho s 10 nominacemi. Ačkoliv mezi nejužšími nominacemi letos nenajdeme zástupce české kinematografie, většinu nominovaných snímků měli možnost diváci zhlédnout v domácí kinodistribuci či na lokálních streamovacích platformách. Slavnostní galavečer předávání cen budou opět živě komentovat pro diváky České televize filmový kritik Pavel Sladký a filmová kritička a historička Šárka Jelínek Gmiterková, přenos bude tlumočit Helena Koutná. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zřejmě asi nejlepší večer s Oskary, jaký jsem za ta léta zažil. Vtipný, zábavný, bez nějakých zbytečných excesů. Prostě ve všech ohledech povedený. Přitom i ocenění byla vesměs ve většině ohledů očekávaná. Minimálně sázkové kanceláře tvrdili, že v těch nejsilnějších kategoriích to Oppenheimer sklidí, což se ve výsledku stalo. Mě to teda trošku překvapuje, protože to není Nolanův nejlepší film, ale dobře, beru to na zřetel. Co se týče ocenění tak se mi nejvíce líbila Da Vine Joy Randolph. Tam bylo vidět, že je z toho úplně paf. Osobně jsem ale rád i za Cilliana Murphyho, Emmu Stone a klidně i Roberta Downeye Jr. První dva mám hodně rád, takže tam je to jasné. No a Robert, i když měl pár mimických posunků, které jsem nechápal, nakonec jsem mu to ocenění také přál. Byť ani Cillian, ani Robert mě herecky na tisíc procent v Oppenheimeru nepřesvědčili. Co se týče vtipu, tak Jimmy Kimmel to taktéž zvládl s přehledem. Jeho úvod byl sice mírně rozpačitý, ale pak už to jelo. Nahatý John Cena naprosto boží, Arnold s Danny DeVitem nostalgicky přesní, Guillermo s tequilou také pobavil a nesmím opomenout ani momentku, kdy se Jimmy nečekaně pobavil na účet Donalda Trumpa. Prostě ve všech ohledech paráda. A to ani nemluvě o tradičně perfektně zvládnutém In Memoriam momentu, který mistrně doplnil svým hlasem Andrea Bocelli se svým synem, kteří zde zazpívali svojí překrásnou Con te partiró. A o hudbě to bylo i nadále, protože se tu tenkrát sešli i vysloveně podařené hudební scénky. Totálně emotivní Billie Eillish s výbornou skladbou z Barbie, kterou bych s klidem emocemi srovnal s nádhernou scénkou Lady Gaga s Bradley Cooperem před lety. Pak se tu mihli indiáni z filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce, kteří Oskarům přidali další kus originality a nakonec se tu skvěl perfektní výpravnou scénkou Ryan Gosling, když tu dokonale zazpíval píseň z Barbie o tom, že je prostě jen Ken. Se všemi těmi efekty k tomu náležejícími. Jo…tentokrát se to hodně povedlo. Kéž by to vydrželo i v dalších letech. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výnimočne sa to dalo zvládnuť, napriek už tradičnej agitke za modrožltých napadnutých celosvetovým agresorom, pričom sa vysiela v krajine, ktorá nikdy, ale nikdy agresorom nebola, tradičné posmešky z republikánov, pravice či Trumpa, tradičné podsúvanie tých jediných správnych hollywoodskych hodnôt, ktoré však končia tam, kde by prvýkrát mohla získať Oscara Indiánka - fujky, na to ešte nie je čas, s Indiánmi máme veľmi zlé skúsenosti - a tak to radšej pokúsili šeredke, ktorá sa svojou rolou k Oscaru vyslovene preludrovala a päty nevypulírovala. Prekvapenia neprišli vlastne žiadne, Kimmel pomerne často vtipný, ale len v rámci určených hraníc, aby nedostal po pysku, ako chudák Hart, no a vydržať sa to hlavne dalo preto, že naozaj dosť často dávali reklamu.  ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ač Oppenheimer není mým favoritem, stačil mi jednou a víckrát nikdy víc (za to Chudáčky si dám klidně každý rok), v podstatě ani nešlo o to, kdo si odnáší sošku, ale o všechno to okolo. Vidíte, předávání cen, stejně jako Český lev, ale na rozdíl od něj, Oscar ukázal, že to jde udělat i zábavně a že samotné nominace a jejich přednes mohou patřit mezi vrcholy večera. U Lva je vrcholem večera úvodní znělka, pak je lepší ho vypnout, jít dělat cokoli jiného a v závěru večera si přečíst výsledky online, aniž by divák o něco významného přišel. Oscar je naopak vcelku zábavná podívaná, kde samotné předání cen probíhá svižně a je jen třešničkou na dortu solidní show a nemám z něj pocit, že promrhal můj čas. Máme se co učit. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Čeští lvové - doufám, že jste se dívali a učili se ! Takhle se to dělá! Nemyslím teda český "komentář"..... proboha ať ČT dojednaj tu licenci nějak, aby na to šlo koukat online a možnost stopy čistě v originále bez komentátorů !!!!!!  A jinak Ryan a Cena jsou Bohové :-D :-D :-D a z hrobového ticha při projevu Mstyslava Chernova mrazilo..... Nenominovaná Barbie (film) během přenosu myslím obdržela zadostiučinění jelikož byla skloňovaná horem dolem. Letos byl obzvlášť povedený ročník, když uvážíme, že se jednalo o kovidovou tvorbu .... ale ono to možná bylo na just., jak už to u kreativců bývá. Osobně jsem moc ráda, že Oppenheimer převálcoval Chudáčky, kteří  už tak měli na můj vkus nominací až moc.  Edit: nakonec ubírám hvězdu za zpracování sekce In memoriam: Bocelli se synem skvělí, tanečníci zbyteční a ani nemůžu říci, že rozptylovali pozornost od zmiňovaných zemřelých protože si jich člověk ani nevšímal. Co se týče zmiňovaných - asi nejideálnější je, když to jde na jednom plátně. Tady si scénografové vyhráli se střídavým přenosem a různou intenzitou, díky tomu pozornost pak byla silně roztroušená a člověk vnímal sotva polovinu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nejlepší oscariáda za dlouhou dobu, k mimořádně silnému filmovému roku. Vtipná překvapení jako nahý John Cena, Guillermo s megalahví Tequilly nebo dvojčata Arnie s Danny DeVitem. Opět perfektně odlehčená moderace Jimmym Kimmelem, zaslouženě rozdané sošky. Potěšily mě všechny výsledky, obzvláště nejlepší zahraničný film a zvuk pro Zónu zájmu. Silný proslov režiséra 20 dnů v Mariupolu! A zpívající Ryan Gosling stole the show. ()

Galerie (871)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Reklama

Reklama