Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Čím dál častěji mívám chuť na starší film, který je ryze kvatitní. Dobrý ve všech ohledech, skvěle napsaný, nasnímaný, zahraný. A tím nemyslím jen Eda Nortona, protože tady byli výborní všichni. Jasně že jsme to už za ty roky někde viděli, to ale vůbec nevadí. Film natočený na film, s dobrou hudbou, světlem, atmosférou, s vůní whisky a cigaret, se špínou církve, politiky a tanečky justice... Poctivé čtyři, ale ode mě plný počet, protože jak říkám, takové filmy se dávno netočí, takže od radosti. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Pri dopozeraní mám z pointy vždy takú trochu cynickú radosť. Holt, mám slabosť pre ľudí, ktorí dokážu prešťať systém. Len nechápem, prečo mali Nortona po tak krátkom čase pustiť. To podľa amerického právneho systému púšťajú paranoidných schizofrenikov s dvoma vraždami na konte po mesiaci liečenia na slobodu? ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jesti na Prvotním strachu je něco dokonalé a zaslouží pětihvězdičkové ocenění, je to určitě výkon Edwarda Nortona v roli muže obžalovaného z vraždy celebrity. Ve své prvotině ukázal obrovské možnosti svého talentu a kritika i filmoví diváci z něj byli paf. Určitě se poprávu zařadil mezi nejvýznamnější tváře své herecké generace. Nemám nejmenší problém ani s Richardem Gerem v hlavní mužské roli, který je sice o dvě třídy horší než Norton, ale pořád to stačí na lepší herecký průměr a především Gere tady byl typově přesně obsazený do pozice, kterou dokonale ovládá a má v zobrazování podobných sebejistých elegánů praxi. Co mi ale vadí, je scénář, takový ten typický hollywoodský konstrukt, který se snaží maximálně efektně diváka manipulovat a připraví mu "šokující" zvrat na samotný závěr. Tedy přesně to, co mnohé filmové fanoušky naopak potěší. Nejde mi o to, že pachatel zločinu počítá 20 tahů dopředu, to konec konců dělá každý špičkový šachista, jde mi spíš o to, že ten brilantní plán počítá s reakcí spousty zúčastněných, které se ve skutečnosti nedají odhadovat a kdyby se jejich reakce jen nepatrně odklonily od předpokladů, skončí pachatel velice rychle na elektrickém křesle. Nehledě na to, že podle mých zprostředkovaných znalostí takhle americká justice doopravdy nefunguje. Celkový dojem: 65 %. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Excelentní soudní thriller, který Vás donutí silně se zamyslet nad vinou a trestem a který ve Vás bude ještě několik dní doznívat. Jak moc záleží na kvalitním obhájci, prokurátorovi i soudci, zda obviněný dostane (v extrému) trest smrti, nebo naopak půjde po léčení domů? Kde končí hranice svéprávnosti a normálnosti, kdo je s jistotou určí? Kolik záleží na moci a konexích podezřelého z trestného činu, zda bude vůbec obviněn a souzen? Dobrý napínavý film s výbornými herci. Trailer: http://www.csfd.cz/film/15095-prvotni-strach/videa/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No co si budem namlouvat, ackoliv hodnoceni vypada hodne libove, ve vysledku je to jen x-ta variace na soudni thriller s mnohokrat omletym pribehem, kde mame nejakyho toho vychcanyho pravnika. Ale precejen film neni tuctovka, jsou tu hned dva dulezity prvky. Jednak to je perfektne napinave natoceny, takze si to ty dve hodiny dokaze udrzet pozornost a hlavne tu je famozni Norton, kterej celej film posouva o tridu vejs. Cimz nijak nekritizuju ostatni, Gere hraje nadprumerne a stejne tak jsou fajn Linney a McDormand, ale proste nebejt toho Nortona, tak by to asi ty lepsi 4* nedalo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Edward Norton dostal za svoji roli 50 000 amerických dolarů. [Zdroj: časopis TV Max] (SONY_)
  • Role soudkyně (Alfre Woodard) byla původně psána jako šedesátiletý bílý muž. (Delock)

Reklama

Reklama