Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

matestlust 

všechny recenze uživatele

Jsem vyznavačem Cronnenbergovi tvorby a vím, že Scanners je jeden z jeho přelomových snímků, ale nemohu si pomoci, značnou část filmu jsem se celkem nudil. Nemám výhrad co se nápadu, provedení i hereckého obsazení ( hlavně Michael Ironside v roli Darryla Revoka, šla mi z něj husí kůže po uádech ) týče, ale u Cronnenbergova filmu je to pro mě stále málo. Film jede od začátku až do konce stále ve stejném tempu, které po čase omrzí a to je podle mého kámen úrazu. I přes to všechno se ale nedivím, že se Scanners stali tak kultovní záležitostí a že se příběhy o telepatech zobrazují v dalších dvou dílech (a nejen to). Tak i tak pro mě celkem zklamání. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg vzal schéma béčkových akčních revenge filmů, jen místo namakaných svalovců s různými zbraněmi nabídl lidi s telepatickými schopnostmi a místo akčních výbuchů (i když - i na ty tady dojde) a přestřelek se dva prďolové vždy tváří, že tlačí při zácpě hovínko, a sem tam z toho někomu vybuchne hlava. Ono je tu pár logických děr a v podstatě asi odtud čerpali X-Meni (kteří taky chtějí ovládnout svět), nebo naopak Cronenberg si přečetl ty první komiksy a trochu si to upravil. Ale jinak se mi líbilo, že DC ctí pravidla žánru, rozvíjí zápletku postupně, jsou zde různé peripetie a nakonec dojde k závěrečnému střetu. A líbily se mi i lokace, protože i díky nim film dobře šlape - obchoďák s Mekáčem, výstavní galerie, sochařská dílna plná podivných soch, scéna s telefonní budkou, počítačem a benzínkou je podle mne dokonce dokonalá. Nu a hraje v tom můj velký oblíbenec Patrick McGoohan, to fakt nemůžu dát nižší hodnocení. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film o lidech, kteří se dívají s výrazem právě zrozeného kůzlete po požití půl kila wasabi. Nádherná ukázka toho, kterak je zajímavý námět uhlodán pomocí snahy o akčnost a explicitnost (óó, brokovnice, óó, jak temné, óó, jak násilné), přitom začátek filmu, který je subtilní a hraje na děj, je v tu pravou chvíli náležitě okořeněn jedním výbuchem hlavy (legendární gif!), s přehledem stačí, kéž by se film podobné střídmosti držel i dál, protože druhá půlka filmu je jen napitomělá blbina, plná scén, které ani zdaleka nevyužívají svět telepatů s vražednými schopnostmi. Vlastně, tohle tam není využito skoro vůbec, chceme japonský, poloúchylný, anime remake s vesmírnou vydrou s chapadly! A bez brokovnic a hloupých výrazů ve tváři. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oceňujem nápad aj pomerne vtieravú a nepríjemnú hudbu. Ten film ale nemá adekvátne tempo. Toto považujem za najväčší problém ranného Cronenberga. Atmosférické, určite aj nepríjemné. Sem tam s nejakou nechutnosťou, ale kým sa dostaneme z bodu A do bodu B a potom do bodu C, plynie čas strašne pomaly. Cronenberg nemá potrebu vytvárať charaktery. Jeho postavy sú len nositeľmi určitých vlastností. Je to čierno biely svet zloduchov a hrdinov. Ono je to ale v poriadku lebo dominantná je tu tá telová deštrukcia a nepríjemnosť. V tomto smere neprekonateľné. V tom inom, sa neubránim konštatovaniu, že to trošku zostarlo. Pozerateľné to ale je.  Hoci som trošku zvedavý, ako by film dopadol, keby ho Cronenberg natočil dnes. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vlevo vybuchující hlava, vpravo vybuchující hlava, před vámi ...kdo? Muž, který se na vás zvláštně dívá a vás začíná bolet hlava. Co bude následovat? Nechte se překvapit, ale až po filmu. David Cronenberg je zvláštní. Scanners mají myšlenku, mají divné provedení, přesně podle svého tvůrce a mají ještě divnější a velký konec. Nevím, co dál psát, prostě se na něj i přes drobné vady podívejte, protože to stojí za to. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Podle režiséra to bylo jedno z nejobtížnějších natáčení, co zažil. Byly problémy s financováním, herci Patrick McGoohan a Jennifer O'Nealová se navzájem nesnášeli, scénář nebyl před začátkem natáčení dokončen a točilo se v nevytápěných prostorech během velmi studené zimy. (BoredSeal)
  • Postava Kim Obrist byla pojmenována podle asistentky produkce. (PußyMagnet)
  • Vo februári 2007 bol Darren Lynn Bousman ohlásený ako režisér remaku filmu, ktorý mal vydať The Weinstein Company a Dimension Films. Film sa však nerealizoval a Bousman v roku 2013 uviedol, že film by nikdy nenatočil bez Cronenbergovho súhlasu, lenže ten nikdy nedostal. (Arsenal83)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama