Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Seriál Kancl, natočený polodokumentárním způsobem, zachycuje pracovní den šéfa Davida Brenta (Ricky Gervais) a jeho zaměstnanců. Brent je ten nejhorší šéf na světě. Je netaktní, bez špetky talentu, egoistický, plný předsudků, zbabělý a vychytralý – přesto je však nějakým způsobem přesvědčen o tom, že ho všichni milují. Mezi jeho trpělivé zaměstnance patří snaživec Gareth, smolař v lásce Tim a recepční Dawn, objekt Timova zájmu. Tato třeskutě vtipná komedie z dílny Rickyho Gervaise a Steva Merchanta získala Zlatý glóbus za nejlepší komediální seriál. (HBO Europe)

(více)

Recenze (298)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po 1. sérii: "ČT 2 nasazuje nový britcom, nějaký Kancl!" To byla má první slova, když jsem si přečetl programovou nabídku na pátek. Poté, jsem se šel mrknout zde. Když na mě "vybaflo" tolik pětihvězd, tak jsem čekal, že to bude fakt něco extra a že se budu válet smíchy po zemi. Bohužel, nestalo se. Humor je zde hodně křečovitý, to co mnozí považují za "geniálnost a originálnost" já považuji za nudu a sem tam nějaký celkem ucházející for. Navíc, tady jsou tak nesympatické postavy, že téměř nikoho jsem si nestačil během těch 7dmi dílu oblíbit (no, snad tu Dawn, ta se ještě dá). Vlastně charaktery postav je to, na co u mě tento seriál dojel. Hlavně ten Finch, i když tam byl jen zhruba dva díly, tak mě nehorázně sral! Takže sečteno a podtrženo: Na druhou sérii se podívám, ale velmi silně pochybuji, že bych změnil hodnocení. 81 % je pro mě větší záhadou, než kdejaký film od Lynche :-) Po celé druhé sérii: Nemýlil jsem se. "Humor" je stále stejný, ten zmrd Finch je tam zase a ten tanec, který, podle jistého komentáře, "byl zařazen mezi 10 nejvtipnějších momentů na televizní obrazovce", mi přišel tak NEVTIPNÝ a ubohý, že se opravdu divím těm 81 %... No nic.. na ty dvě extra vánoční epizody, které ještě budou, se možná podívám, ale velice pochybuju, že by to můj názor na tento průser změnilo...Po dvou extra vánočních epizodách: První z nich byla tak ubohá, že jsem chtěl hned snížit své hodnocení. Ale řekl jsem si, že počkám, co se stane v té druhé. A ta, světe div se, byla téměř vynikající. A to hlavně ze dvou důvodů: SPOILERY! Za 1) David se konečně zachoval normálně a odfuckoval toho zmrda Finche. 2) Dawn a Tim konečně spolu, (ale že to trvalo :-) Takže hlavně díky těmto dvěma důvodům neměním své hodnocení. Závěrečné zhodnocení celého seriálu: Věřím, že někomu se to líbí, ale já si to už zřejmě nikdy znovu nepustím. Ty 3 hvězdy jsou tak akorát. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Od dob, kdy spatřil světlo světa Červený trpaslík, je to nejúspěšnější vývozní artikl britské televizní tvorby. Jde o vybočení z klasické sitkomové tvorby, svého druhu vlastně experiment, který popřel klasickou nadsazenou situační komiku ve prospěch realistického hereckého projevu a přišel s humorem, který sází spíše na absurditu drobných běžných pracovních střetů a povahových odstínů zaměstnanců jedné malé firmy. S podobnými týpky se patrně každý z nás v té či oné míře v životě setkal a za hrdiny seriálu si může dosadit vlastní konkrétní jména a tváře. Je těžké popsat, v čem vlastně spočívá tak obrovský úspěch a ohlas, ale seriál díky své originalitě bodoval prakticky na všech světadílech a v nejrůznějších kulturách. Sebestředný arogantní šéf, snaživý kariéristický poskok, přihlouplá kancelářská pipka, nesmělý tahoun a řada dalších týpků dokáže ve sledu zdánlivě banálních příhod diváka, pokud přistoupí na pravidla daná tvůrci seriálu, hodně pobavit. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Příjemná reality show. První díly byly vtipné zejména díky své originalitě, něco takového tu nejspíš nikdo nečekal, ty další však zase dokázali pobavit svou pravdivostí. Většina lidí která měla tu možnost pracovat v nějakém Kanclu vám jistě potvrdí že tak nějak to tam opravdu probíhá. Samozřejmě nemá cenu tu nikomu cpát do hlavy, že tenhle seriál je šokujícím odrazem reality, ale o trochu pokřiveném odrazu by se již hovořit v jistých případech dalo. Dojem realističnosti tu jen umocňuje dokumentární zpracování, kdy hrdinové mluví s divákem, pokoušejí se jej nějakým způsobem získat na svou stranu, každým dílem mění své chování a posouvají cíle, příčemž jejich motivace je tu opravdu jasná, každý chce vyjít jako vítěz, stát se tou nejoblíbenější postavou. Svou roli tu hraje 'živá' kamera, mikroporty, osvětlení i občas rušivý zvuk a absence hudebního doprovodu. Co se týče samotných postav opravdu se zdají být skutečnými hrdiny a nejen napsanými postavami. Ač hrají, zároveň též žijí svůj život v tom spropadeném Kanclu, ve kterém se každý den dějí velmi podobné věci. Máme tu šéfa, který není hajzl, ale naprostý debil. Jeho chování je vypočítavé, snaží se manipulovat s ostatními, ale postupem času jej většina prohlídne. V prvním díle jakoby mu všichni jeho řeči 'žrali', ale postupem času ho už nikdo nebere vážně, což si on sám zapírá a pokládá to za holý nesmysl (úžasným případem jeho arogance a demence je rozhovor na téma "Kdo nejvíce ovlivnil váš život."; hodně bezradnosti je pak vidět na jeho chování v neznámém prostředí, s lidmi které vidí prvně a jsou na stejné úrovni jako on totiž nelze nijak lehce manipulovat - televizní soutěž, kde je převlečen za Austina Powerse). Pak je tu Gareth, který není o moc lepší, jedná se o jasný příklad člověka, který nikdy nezapadne do společnosti a tak se snaží chytnout se jednoho silného bodu a díky němu se vyšvihnout o kus nahoru. Hrdinů je tu samozřejmě mnohem víc, ale nevidím žádný smysl v tom je tu všechny vyjmenovat, snad stačí jen říct, že snad ani jeden z nich není klasický příklad kladného člověka a většina má více zápru než kladů. Herecké výkony jsou opravdu skvělé a zaujal hlavně Martin Freeman, který konečně začal stoupat a snad již brzy bude jeho jméno známější. Rozhodně jsem se dobře bavil, od začátku dokonce, neboť každá epizoda má co nabídnout a co více, tenhle seriál netrpí takovou nevyrovnaností jako většina ostatních, ba dokonce se možná jeho díly postupně čím dál více zlepšují. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

David Brent je arogantní, sebestředný, sobecký, pokrytecký organismus nápadně podobné člověku a taky důvod, proč Kancl obdivuji a zároveň mám při jeho sledování chuť rozkopat obrazovku. Humor seriálu stojí na jeho neschopnosti povytáhnout si hlavu ze zadku a projevit alespoň špetku vnímavosti vůči tomu, jak věci vidí druzí. V podstatě představuje smutného hrdinu, člověka, kterému nikdo nerozumí, jehož vtipům se kromě vrchního řitního alpinisty Garetha nikdo nesměje, který v životě kromě práce nic nemá. Sympatičtějšími postavami jsou pouze Dawn, která nedokáže opustit svého idiotského přítele, a Tim, který se s postupujícím časem Brentovi stále více podobá, resp. ukazuje, na základě jakých navenek nevinných životních zklamání může vzniknout monstrum Brentova typu. Kancl sází na dost riskantní pseudodokumentární poetiku neobvykle dlouhých záběrů, které jsou často vtipné tím, že postavy přes veškerou snahu naopak vůbec vtipné nejsou. Podobně znamenitě dokázalo s trapností pracovat trio Forman-Papoušek-Passer. Gervais navíc realistického pojetí využívá ke komentování problémů týkajících se nejen práce v korporátu. Pro mne šlo především o vynikající případové studie k tématu toxické maskulinity, kterou Brent ve vší nechutnosti i ubohosti zosobňuje. 90% Zajímavé komentáře: rawen, anderson, Rimsy, lakikaki ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Moc, MOC me mrzi, ze jsem zacal sledovat tento vyborny serial az dnes (12.6.2007) u ctvrteho dilu. Miluju britsky humor a tomuto dilku hned po teto epizode davam plnych 5 hvezdicek. Nevim, cim to je, ale skutecne od srdce se dokazu zasmat pouze u serialu (ci filmu) z britske produkce a tento serial neni vyjimkou. Vyborne gagy, skvely Ricky Gervais a originalne pojaty "dokumentarni" styl radi Kancl mezi serialy, kde si jiz dalsi dil ujit nenecham a urcite si sezenu i ty prvni tri, ktere jsem propasl - "Jaky je vas nejvetsi zivotni sen?" "Dve lesbicky, nejspise sestry. A ja se jen divam" "... aha a co je Vasim nejvetsim snem" "No ja osobne bych si nejradeji doposlechl ten jeho sen" :-D ()

Galerie (16)

Zajímavosti (44)

  • I když to vypadá, že hlavní postavou je Brent, chtěli tvůrci upnout pozornost především na příběh Tima a sekretářky Donny. Ten vyvrcholil ve speciální vánoční dvojepizodě, která následovala po druhé sérii. (don corleone)
  • I když je Gervais při každé příležitosti přemlouván k napsání a natočení třetí řady, odmítá to, aby se zachoval "kult" seriálu. Pochopitelně i z obavy, aby neklesla jeho kvalita. (don corleone)
  • Rozhovor na hotelu ve vánočním speciálu se natáčel v motelu, kde bydlel Ricky Gervais během natáčení. (don corleone)

Související novinky

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

11.05.2024

A opět píšeme o pokračování slavné značky, nikoliv o novém originálním projektu. Snaha zlákat diváky na osvědčené způsoby zábavy a nedostatečná odvaha velkých studií se samozřejmě netýkají jen filmů,… (více)

Reklama

Reklama