Reklama

Reklama

Mateo se vrací domů z války. Cestou se zastaví v Ojo Prieto, kde se v kostele pomodlí a chystá se na poslední část cesty k usedlosti přítele Paka, kde vyrůstal. Před kostelem nechal svého nádherného grošáka, na kterém se pokusila utéct seňorita Trini. Zahanbila tím Chuye před jeho muži. Aby si Chuy zachoval svoji tvář řekne, že nechtěla utéct, ale že si měla koně vyzkoušet, protože ho kupuje od amiga Matta. Matt koně rozhodně koně prodat nehodlá. Chce oplotit pozemky a založit chov. Chuy se ale nehodlá koně vzdát a tak ho sprostě ukradne. Mateo ho chce zpět. Počká na Trini v jejím pokoji a požádá ji o pomoc... (TV Barrandov)

(více)

Recenze (61)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Umělecký western v hispanoamerickém koloritu se zajímavými postavami gringa Mattea i zlotřilého mestice Chuyma. V některých detailech vynikající (zvláště počáteční scéna v kostele a závěr v zasněženém kaňonu), ale v celku poněkud ztrácející film. Na pět hvězdiček to prostě při nejlepší snaze není (i když v některých pasážích bych o tom uvažoval), neb příběh je hodně jednoduchý a hlavně pomalý. Jde v podstatě o konverzační drama ve westernovém hávu. I tak rozhodně vyniká nad průměr a každý si jej asi zapamatuje díky ozvláštněnému souboji v "páce" nad jedovatými škorpiony. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Slíbil jste, že mi toho koně prodáte !! Nemůžete porušit slib !!" - "Neslíbil !! Ale teď vám něco slíbím doopravdy, seňore.. Až příště zapomenete natáhnout kohoutek, rozstřílím vás na tolik malejch kousků, že vás vaši přátelé nikdy nedají dohromady !!" A zase ten bláznivý Furious Furie !! ;) Je třeba přiznat, že samotná knižní předloha Roberta Macloeda rozhodně jistý potenciál skýtala, ten však spolu s nadějemi na jeden jediný skutečně kvalitní režisérův film poslal Kanaďan Sidney Furie přímo do tý strakatý koňský prdele, když se tolik snažil natočit nehollywoodský western, až se zrodila Appaloosa, která je mi opravdu k smíchu.. Furie zřejmě často koukal na spaghetti westerny Sergia Leoneho a byť tedy základní znaky tohoto subžánru zůstaly zachovány i zde, především příkladně banální příběh, po řemeslné stránce se jedná o naprostou příšernost.. Snímek bez rytmu a gradace plný odpudivě velkých detailů tváře, očí, zubů a vousů, které naprosto postrádají svoji funkčnost, stejně jako to snímání skrze předměty či naprosto absurdní úhly kamery, nelze brát vážně.. Tak jako si nelze vytvořit sympatie k nabubřelému pseudohrdinovi s hubou, přes kterou neustále dostává, plnou keců.. Už rozumím tomu, proč Marlon Brando Furiem tak pohrdal, když byl nucen hrát v tomhle podivném javorovém westernu, jinak totiž tento hybrid, tento ušmudlaný těžkopádný snímek se skvělým Johnem Saxem k nepoznání ani nazvat nelze.. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Viac ako smoliarsky hrdina Brando - okradli ho, okúpali, koňom povláčili, preľstili, chytili, ešte aj prehral súboj v pretláčaní rukou a uštipol ho škorpión - sa mi páčil John Saxon v roli šéfa mexických gringos. Príbeh nie síce zlý, ale vlečie sa až prííliš pomaly, pričom sa ale neihrá v detailoch ako podobné westerny. Navyše sa Brando na takúto rolu ani veľmi nehodil - tá jeho kozia briadka - niečo strašné. Hodnotenie: 60% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější postavou široko daleko - byť čtyřnohou - je bezesporu nestandardně flekatý koník. Neboť hlavní dvounohý hrdina má v podstatě DALEKO víc štěstí nežli rozumu - válečného veterána bych si představovala přece jenom maličko jinak ... a jeho úhlavní nepřítel a záporák v jedné osobě v roli prachsprostého zloděje koní a nákupčího žen taky moc rozumu nepobral, poněvadž naprosto nepochopitelně promrhá je jednu, ale hned několik šancí, jak svého otravného pronásledovatele definitivně vyřídit. Umolousané 3* ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který mě překvapil. Pomalu plynoucí, ale ne nudný děj, (zlověstně) poklidná a tichá atmosféra, Marlon Brando (mimochodem docela dobře nadabovaný Miroslavem Donutilem), můj oblíbený Emilio Fernández z Divoké bandy... A k tomu samozřejmě pěkná řádka scén k zapamatování (kromě páky se škorpiony určitě i kostelní úvod, schovávání v hrobě a závěr v kaňonu). Více než dobré. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Sidney J. Furie velmi dbal detailů. Když tak  například postava hraná Marlonem Brandem protáhne pušku sněhem, před střílením ji nejprve osuší, což jinak není ve westernech příliš běžné. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama