Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po vyhlášení svaté války za osvobození Súdánu od britsko-egyptské nadvlády v 80. letech 19. století zmasakroval fanatický súdánský vůdce Muhammad Ahmad zvaný Mahdí osmitisícovou armádu pod britským vedením a pochoduje na strategické město Chartúm, ležící na soutoku Bílého a Modrého Nilu. Britská vláda premiéra Williama Gladstonea se rozhoduje vyslat do ohroženého města jednoho ze svých nejlepších generálů, Charlese George Gordona. Gordon se již dříve vyznamenal v Číně, Indii nebo Jižní Africe, jeho hlavní devizou ovšem je, že v předchozí dekádě sloužil jako guvernér Súdánu a prováděl zde mezi lidem populární institucionální reformy, omezoval obchod s otroky a rozvíjel ekonomiku. Než se ale dostane do Chartúmu, mnoho z jeho bývalých přátel se přidá na stranu Mahdího. Přesto se mu ve městě dostane počátkem roku 1884 bouřlivého přijetí. V poušti se setkává s Mahdím a pokouší se s ním dojednat mírovou dohodu, dozví se však, že arabský vůdce chce dobýt nejen Chartúm, ale i Káhiru, Mekku, Bagdád a Konstantinopol a vytvořit islámskou říši, které bude vládnout. Boj je tedy nevyhnutelný a Gordon se se svými věrnými připravuje na rozhodující bitvu... Výpravné historické drama Chartúm natočil klasik britské kinematografie Basil Dearden a podobně jako o čtyři roky starší snímek Davida Leana Lawrence z Arábie líčí klíčovou etapu života charizmatického jedince, který spojil svůj osud s arabským světem. Přestože od zobrazených událostí uplynulo více než 130 let, ve světle současného vývoje na Blízkém východě se stále jedná o dílo neobyčejně aktuální. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MIMOCHODOM, NEVERÍM ĽUDOM, KTORÍ SA RADIA NAJPRV S BOHOM A AŽ POTOM SO MNOU." __ Vskutku zaujímavo podaná výpravná snímka s mierne neobvyklým dokumentárne podaným úvodom a záverom (pripomenul mi prológ z iného Hestonovho spektáklu ,,V službách pápeža" o Michelangelovi) snažiacim sa vďaka intelektuálnemu scenáru o patričnú myšlienku, pre ktorú by bol k dokonalému výsledku potrebný lepší režisér. I tak sa však o víťazstve formy nad obsahom hovoriť nedá. Počas dvojhodinovej stopáže sa šikovne striedajú pokojné scény s tými akčnými podporovanými často dynamickou kamerou, ktorá vie aj púštne scenérie nasnímať tak, že sa môžu rovnať Lawrencovi z Arábie. Nudné momenty sa vo filme nedostavujú vôbec. Herecké kreácie takej legendy, akou Laurence Olivier bezpochyby bol, sa však dali využiť viacej. (11. komentár k filmu) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ani omámení z nádherné (v extraširokoúhlém formátu Cinerama opravdu spektakulární) kamery, výpravy a stovek komparzistů nepřekrylo fakt, že dějově se vyprávění o neústupném britském generálovi v Chartúmu roznemohlo do pár zkratkovitých potyček ovlivněných politikařením a jednoduše ne(v)táhlo. Přitom Charlton Heston (a přes příšerný "arabský" akcent) i Laurence Olivier rozhazovali charisma plnými hrstmi, nicméně jejich prázdné historické postavy neměly dostatek prostoru pro prožití věrohodných emocí, vnitřních pochyb či vzájemného respektu. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Muž a "jeho" město - aneb výpravný střet dvou světonázorů, které ve své podstatě nejsou zase tak odlišné, jak by se snad mohlo na první pohled zdát ... ve stínu velké politiky, která evidentně neví - nebo spíš NECHCE vědět kudy kam (jak typické !) ... a tak se snaží problém řešit dle známého úsloví o vlku a koze, které bohužel (jak záhy uvidíte) nelze aplikovat vždy a všude. Neboť velice lehce může nastat poněkud trapná situace, kdy politické hrátky nepřežije žádné ze zmiňovaných zvířátek ... 4,5* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Chvíľu trvá, kým si vás film vtiahne. Síce historický príbeh som nepoznal, celkom ma zaujal, hlavne "svätou vojnou", ktorou chcel Mahdi dobyť asi celý vtedajší islamský svet. Čo by sa stalo, keby sa mu to vtedy podarilo? Aj ked Olivier zahral zaujímavu postavu dobre, filmu jednoznačne dominuje Heston, ktorému veríte aj jeho charizmu, aj jeho zápal pre vec. Ku koncu film graduje a záver je zaujímavý. Bitky a davové scény sú na rok vzniku zvládnuté veľmi dobre. Škoda takého jemného humorného podtextu, ktorý sa vinie celým filmom. Chcelo to od začiatku viac dramatizovať. Hodnotenie: 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to pripomenulo Kingdom of Heaven. Viac ako o bitky tu ide o pozadie konfliktu. Takže sa tu riešia rôzne pikle kto komu a za akých okolností pomôže atď. Paradoxne ale príliš do hĺbky to v tomto smere nejde a to či padne Chartúm mi bolo viacmenej jedno pretože jeho obyvatelia tu sú len anonymní štatisti vo veľkolepých hromadných scénach. Hlavný hrdina je podobný zarputilec ako zloduch a líšia sa len hodnotami kvôli ktorým sú ochotní bojovať. Takže vo výsledku to po dramatickej stránke príliš nefunguje. Ale vďaka veľkolepej výprave a niekoľkým solídnym bitkám to za jedno pozretie stojí. 6/10. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

Související novinky

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

07.06.2015

Hollywood v posledních měsících srdnatě zachraňuje klasický film. Zatímco řada filmařů přechází na digitál, persóny z ranku Quentina Tarantina a Christophera Nolana se snaží udržet naživu klasický… (více)

Reklama

Reklama