Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Působivý, napínavý a velmi drsný film, když se zamyslíme nad tím, že jde více či méně o rekonstrukci pravdivého případu! Méně známých tváří v tomto snímku dodává na autenticitě a výpovědní hodnotě, chválím také výběr prostředí, v němž se snímek odehrává. Skvělé herecké výkony podávají jak Stephen Rea s Donaldem Sutherlandem, tak Max von Sydow a Jeffrey DeMunn. Místy má snímek tendenci být dojemný a až na šíleně americký závěr (tleskání davu) nemám výtek. Silný film a hrůzný svoji podstatou. 5*. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zveřejnit případ? Toby znamenalo přiznat, že také v Sovětském svazu dochází k úděsným zločinům známým ze Západu. Raději by zemřeli, než to přiznat." Masovej vrah dětí v Sovětským svazu? Tak to soudruh Burakov přehnal. To neudělalo žádný Čikatylo, to udělali homosexuálové. Všechny zatknout. Ale zpět k vyšetřování. Burakov je sympaticky zarputilej, soudruzi ideologicky pevní a Čikatylo přítulnej. Mě to tedy zaujalo, protože pouze v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra, se může stát patolog šéfem právě vzniklýho oddělení vražd. Je to prostě drsný a dobrý. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)
  • V Rusku se snubní prstýnky nosí vždy na pravé ruce, nikdy na levé, jak je zobrazeno ve filmu. (gjjm)
  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) je ve filmu poprvé zatčen na vlakovém nádraží. Ve skutečnosti byl však zatčen na městském trhu, když se přibližoval k ženám a dětem a chtěl je nenápadně osahávat. (Kvidoland)

Reklama

Reklama