Reklama

Reklama

Zlo s lidskou tváří

  • USA Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (více)
Trailer 2

Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (342)

Othello 

všechny recenze uživatele

Odvážný autorský počin s cílem naštvat každého, kdo jde na snímek o Tedu Bundym. Film natočený z jeho vyfabulovaného úhlu pohledu jako inteligentního, mladého, charismatického a hlavně nevinného krasavce, který díky zmíněným parametrům sbírá svou přesvědčivostí fanynky i fanoušky z řad violence freaků, které k němu zas připnul nápad veřejného procesu, zaplněného hrůzyplnými popisy detailů Bundyho činů. Činů, které my naopak za celou dobu snímku prakticky vůbec nevidíme a většinou se o nich ani nemluví. A naznačuje, že pokud s tím máme problém, můžeme se vesele postavit do fronty za připitomělé fanynky této zabijácké celebrity. Svoji pozornost totiž film nakonec plně napne na závěr k tragické postavě Bundyho přitelkyně, vlastně jeho největší oběti, žijící patnáct let v pochybnostech s kým se to vlastně tahala, protože ani Ted ji není schopný do poslední chvíle vykoupit pravdou. Ať je jakákoli. Berlingerův film není kdovíjak dobře natočený, obsahuje i některé vyloženě pitomé scény (psi úspěšně identifikující vraha) a z večírku castingové agentury, co stojí za obsazením, bych se vzpamatovával minimálně týden, nicméně je to úctyhodné zpracování určité nepohodlné teze, která odvážně pojmenovává jedno velmi konkrétní pokrytectví, které se týká téměř všech z nás, co jsme si ten film pustili. A tenhle koncept je v infantilní popkulturní současnosti hodný úcty. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle se Berlingerovi nepovedlo. V dokumentu Ted Bundy Tapes vykreslil hodně detailní portrét psychopata / nejistého pozéra / mediální star, který si dokonale užívá pozici manipulátora. Ve filmu se dost neobratně ponořil do jedné z epizod ze života sériového vraha a pokouší se vystavět příběh, jehož perspektiva bude perspektivou lehkého okouzlení. Film tak vykresluje Teda tak, jak se viděl on sám, jako neodolatelný suverén, romantický útěkář, šaramantní star, která se rozzáří před kamerou. Zac Efron tuhle jeho stránku trefuje s rozkoší, která bohužel místy hraničí s campem (scéna, kdy Ted zdrhne z budovy coloradského soudu a vykračuje si jako hipísácký macho ulicí je spíš jak z béčkové komedie). Oblouk filmu má jasnou tendenci šokovat obrácením perspektivy v posledních minutách, ale funguje to jen za cenu hodně laciné redukce a pozérství. Berlinger není jako režisér žádný velký psycholog a popravdě scéna se štěkáním psa a démonickými pohledy přes mříže tu zavání nedostatkem zabijáckých skills na straně tvůrců. Přitom nelze popřít, že figura Liz (oběti, které Ted fyzicky neublížil) by v jiné konstelaci mohla být hodně působivá... ale tady je tak pasivní a účelová, že jí nelze brát moc vážně. Bundy je fascinující figura přesně ve chvíli, kdy se podaří proniknout za masku amerického snu. Dokument ji dokázal obratně sejmout, film se jí trochu tupě opájí. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Divák je od začiatku bombardovaný rýchlymi prestrihmi, ktoré mi prišli absolútne nesúrodé. A mám pocit, že pokiaľ sa človek nevyzná v prípade Teda Bundyho, bude poriadne zmätený. Tvorcovia sa v snímke zamerali skôr na jeho vzťah s partnerkou a súdne spory, pričom samotné vraždenie nechali v úzadí. Zac Efron aj Lily Collins boli vcelku fajn, ale formu prezentácie Bundyho kriminálnej kariéry hodnotím ako pomerne chabú. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

O Tedovi Bundym jsem dosud neslyšel, takže jsem rád, že se o něm natočil film. Byl to specifický člověk, navenek se tvářil hrozně mile a ženy ho milovaly, celou dobu prohlašoval, že je nevinný a člověk tak nevěděl, jak to doopravdy je. Konec byl tedy celkem šokující. Člověk opravdu nikdy neví, koho vedle sebe má. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zlo s lidskou tváří postráda emócie. Či už kladné, alebo záporné. Vidieť masového vraha rozmerov Teda Bundyho a mať dojem ako z tuctového filmu z prostredia súdu je známkou zabitia potenciálu. Celý film prezentuje hlavne Tedov pohľad na udalosti. Jeho manipulovanie s ľudmi a sebavedomie. Čo však úplne absentuje je samotné vraždenie. Chápem, keďže sa celý film tvorcovia snažili držať všetky dôkazy v rovine 50/50, tak ani vraždenie ukázať nemohli. Účasť mien typu Haley Joel Osment, Jim Parsons a John Malkovich bola len marketingom. Najväčší potenciál zaujať mala vlastne Tedova skoro manželka, lenže Joe Berlinger hold nie je David Fincher. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (15)

  • Sériový vrah Ted Bundy byl obeznámen s postupem vyšetřování, protože pracoval v Městské komisi pro prevenci kriminality, kde se věnoval zločinům na ženách. (Garch)
  • Na začátku filmu zazní krátký úryvek písně „Crimson and Clover“ z roku 1968 v podání skupiny Tommy James and the Shondells. Píseň má mnoho cover verzí – nejznámější a nejpopulárnější z nich je cover Joan Jett and the Blackhearts, který se objevil na jejich debutovém LP „I Love Rock 'n Roll“ z roku 1981. (noelcoward73)
  • Anglický název filmu je reálný citát, který pronesl soudce během soudního procesu s Bundym (Zac Efron). (Grimaldi)

Reklama

Reklama