Reklama

Reklama

Nebezpečná známost

  • Norsko Naboer (více)
Trailer

VOD (1)

Některé dveře by měly zůstat zavřené
Johna právě opustila přítelkyně Ingrid. Ten den se nechá svést do mystického a děsivého světa, ve kterém není možné rozpoznat lež od pravdy. Krátce poté co se Ingrid od Johna nadobro odstěhuje, potká John dvě sousedky, které se chovají velmi zvláštně a svůdně. Vypadá to, že o Johnu a Ingrid hodně vědí. Dokáže John odolat jejich uhrančivosti nebo jde v tomto neobyčejném erotickém thrilleru o něco více? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nečakane výborný, miniatúrny psychothriller, v ktorom sa na začiatku veci trocha zamotajú, o to viac je však na konci zaujímavejšie ich rozmotanie. Pomerne nízkemu hodnoteniu určite neprospieva nálepka horor (ešte k tomu na prvom mieste). Pár drsnejších záberov sa tu síce nájde, ale za horor by som snímok nepovažoval, skôr ide o thrillerovú úroveň. Trocha iné vnímanie sveta hlavného hrdinu, odtrhnuté od reality, je tu po psychologickej stránke aj na tak malom priestore vykreslené veľmi dobre. Možno tak nejde priamo o mindfuck, ale pointa s hlbším významom sa tu určite dá nájsť. Veľká spokojnosť. 80/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERT!!! Z filmů, v nichž se provinilá duše v rámci strategie vyvinění odívá do bludů a sebeobelhávání, mě z letos viděných filmů o něco více zaujal El maquinista B. Andersona. Sám pro sebe si to vysvětluji tím, že „racionálnější“ (materialističtější, zemitější) žánr thrilleru sluší (koreluje s) paranoii a znejistěním více než „iracionální“ (mysterióznější, tajuplnější) žánr horroru, všechny ty tajemné prvky (přízračné chování sousedek, děsuplná architektura jejich bytu) odvádí pozornost od hypotézy konspirace k hypotéze smrtonosné pasti, již ustrojilo cosi nadpozemského (já si kupř. po celou dobu myslel, že slečny jsou upírky). Jak si pak divák má zkonstruovat hypotézu „vždyť se to vše odehrává pouze v jeho hlavě“, jež se stane hypotéze o konspiraci kontra-hypotézou, z kteréhož souboje (které interpretační schéma se ve finále potvrdí?) diváku mého typu vyvstává ta pravá divácká slast? Tahle jsem se jen po celou dobu bál o někoho, kdo si to v konečném důsledku nezasloužil. 60 % ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Ponurý severský film, který naprosto splňuje cokoliv, co si člověk představí pod označením psychologický film... možná i psychopatický. Nejdříve tak trochu erotický thriller, který se po krátké době přemění v něco, co probudí mozek z letargie. Přestože je víceméně od začátku jasné k čemu to směřuje, dokáže film upoutat pozornost svou výrazně napjatou atmosférou. Velmi složitě disponovaný až zmatený byt, který představuje mysl hlavní postavy a dvě sexy sousedky ukazující představy Johna o jeho bývalé přítelkyni... Celý film je prostoupen narážkami na nějakou minulou událost, kterou obě sousedky znají a jak je postupně odhalováno, John by měl taky. Námět a zpracování filmu silně připomíná Mechanika, ale rozhodně je výrazně úchylnější, jak jen severská kinematografie umí být. Každopádně na závěr by se asi neměly dívat slabší povahy... ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Přijemný, řemeslně dobře odvedený film, který bohužel doplácí na to, že není nijak zvlášť originální. Trochu zkušenější divák už po chvilce začne tušit, co bude následovat a zajímavější úchylné nápady, jako je krvemilná, sexuálně neukojená sousedka, jsou zaříznuty už v zárodku. Škoda. Kdyby to bylo úchylnější, mohlo se to od svých předchůdců alespoň nějak lišit. Řemeslně a herecky ale velmi slušné. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Z počátku slušný trip do jedné ne zcela v pohodě hlavy, který se rozjede/má rozjet jako atmosférická halucinace.. Jenže právě ona atmosféra si mě tak úplně nezískala, táhlo mě tajemno, táhla mě pointa, ale jakmile mi docvakla, pocity jaksi klesly směrem dolů. Přesto je fajn, že neokoukané tváře a reálné lokace nekonečných bytů (s plíživou kamerou k tomu) dodávají téhle záležitosti body k dobru. Včetně toho všudypřítomného severského dusna. Další vlaštovka českým tvůrcům, neustále si stěžujícím na peníze a na to, že jim není umožněno vyrábět žánrové filmy. Režisérovi i divákovi stačí ke štěstí pouhopouhé klasické výrazové prostředky.. to jen já žádal o krapet víc!! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Kristoffer Joner získal v roce 2005 Amanda Award v kategorii nejlepší herec. (Cheeker)
  • Jak režisér Pål Sletaune později uvedl, měl po dobu zhotovování filmových inscenací puštěnou hudbu k filmu Alfreda Hitchcocka Psycho (1960), který byl jeho největší inspirací. (Conspi)
  • Natáčení probíhalo od 8. června do 20. července 2004 v Norsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno