Reklama

Reklama

Den vítězství

  • Česko Domorodci (více)
Trailer

Každý národ potřebuje své hrdiny. Strhující epos z druhé světové války, kdy v řadách de Gaullovy osvobozenecké armády bojovaly africké jednotky. Na krvavé cestě od Marseille po Alsasko zjišťují, že jsou a pro Francii zůstanou občany druhého řádu, kteří nikdy nebudou povýšeni, přesto jsou ochotni položit své životy. Film byl natočen podle skutečné události. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

zette 

všechny recenze uživatele

Asi se s vetsinou uzivatelu shodnu, ze nejlepsi na celem filmu je namet. Arab ve sluzbach francouzske armady byl na tom podobne jako cernoch v americke armade nebo stredoasiat v armade sovetske. Film ma celkove dost pomale tempo a herci hrajici civilni obyvatele hraji do jednoho strasne umele. Na to, ze vojaci prosli temer celou Francii, tak si ve filmu ani moc nezastrileli. Nektere sceny byly taky minimalne zbytecne ( hadka kvuli fotce s vrchnim serzantem, zaver na hrbitove, dojeni mleka... ). Ne, ze by byl film spatny, na dnesni dobu ( kdy uz si ani nepamatuji nejaky kvalitni valecny film-vcetne Ryana ) mozna i lehce nadprumerny, s hodnocenim 66% se da souhlasit. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Politicky korektní a z historického hlediska vcelku vyvážený film. Původní obyvatelé severoafrických kolonií se vydají s francouzskou armádou osvobozovat "svoji" vlast, kterou většina z nich ani nikdy nenavštívila - tvůrci filmu, i když se zjevně v rámci (dějinně opožděného) poděkování zaměřili hlavně na popis odvahy a vlasteneckého uvědomění muslimů, nezapomněli ani alespoň okrajově naťuknout i odvrácenou stranu účasti "Marokánců" apod. na evropských frontách - krádeže, znásilňování. Také bojové scény v žádném případě neurazí. Je ironií osudu, že ti, jež vkládali naději na získání svobody a rovnosti ve spolupráci s Francouzi při světové válce, si museli svou definitivní svobodu v 50. a 60. letech vydobýt sami ve střetech válkách právě proti nim. ()

Reklama

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě nezaujalo vůbec nic. Od začátku až do konce o ničem. Přiznávám, že jsem po první zhruba půlhodině od toho utekl a dál film běžel jen jako zvuková kulisa v pokoji. A to ta první půlhodina byla asi z celého filmu nejlepší :-( Slabý děj, jediné zajímavé: pohled za WWII zase z jiné strany. Ale zpracování bídné.. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velice slušný válečný film s poměrně originální zápletkou a z trochu jiného úhlu pohledu, byť chybělo mi silnější sžití s postavami. Z těch několika tváří byl nejvýraznější Samy Naceri a to jen nejspíše proto, že jsem ho znal z dřívějška. Z této tématiky šlo rozhodně vytěžit mnohem více, na druhou stranu film nenudí a rozhodně nezklame. Po technické stránce není moc co vytýkat. Hudba je boží. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trošku francouzská variace na Ryana s národnostním podtextem navíc. Válečných filmů o čených amerických vojácích za II. světové války tu už pár bylo a takřka bez výjimky se jednalo o černobílé vydírání a obviňování všech bílých. Indigénes také poukazují na odlišný přístup francouzského velení k bílým a africkým vojákům, ale není to tak přepálené, jak by se dalo čekat, takže není problém těm křivdám uvěřit. Technická stránka je téměř bezchybná a totéž se dá říci o hereckém představení všech zúčastněných. Byl jsem trošku skeptický k Jamelovi Debouzemu, kterého jsem si, vzhledem k jeho handicapu, nedokázal v roli vojáka představit, ale on si poradil opět výborně a jeho tělesný nedostatek jsem takřka nevnímal. Závěr mě pak zvedl ze židle. Francouzi by se za svůj postoj měli stydět. 80% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen dle skutečných válečných událostí 2. světové války z let 1944 až 1945 a autentických vzpomínek severoafrických domorodých vojáků. (Lynette)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama