Reklama

Reklama

Taxidermia

  • Maďarsko Taxidermia (více)
Trailer 2
Maďarsko / Rakousko / Francie, 2006, 91 min

Režie:

György Pálfi

Hrají:

Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Adél Stanczel, Marc Bischoff, Erwin Leder, Maria Bodor, István Znamenák, Piroska Molnár, Réka Lemhényi, Gyula Kiss (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tři příběhy – tři historická období. Tři muži – děd, otec a syn. Jeden touží po lásce, druhý po úspěchu, třetí po nesmrtelnosti. Děd žije svými fantaziemi a za zimních večerů se v promrzlém chlévě zahřívá vzrušujícími sny. Nic ho nemůže zastavit v jeho plodné představivosti. Otec je proslulý šampion v soutěžích jedlíků v časovém limitu, jenž se snaží dostihnout svůj vzor, evropského mistra jedlíků. Syn vycpává zvířata. Zabývá se něčím, co si nikdo nedokáže ani v nejbujnější fantazii představit. Příběhy děda, otce a syna, jež se odehrávají ve třech dějinných obdobích, nastavují zrcadlo zvrácené době i společnosti. Režisér o svém filmu říká: „Nemám potřebu vyprávět o sobě, ale o věcech, které jsou pro mne důležité. Objevil jsem svět povídek Lajose Partiho Nagye, které by klidně mohly být moje. Dvě jeho povídky tvoří základ tohoto příběhu o rodině. Ve scénáři jsem k nim přidal tři generace a pro sebe místo vypravěče.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (472)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto filmu se mi nabízí otázka, jak mám tohle sakra hodnotit. Jsem z toho velmi rozporuplný. Jediné čím jsem si po tomto filmu jistý je to, že s hororem to nemá naprosto nic společného. Film je rozdělen na 3 časově oddělené příběhy, jak si také můžete přečíst v samotném obsahu a abych se alespoň o kousek pohnul z místa, tak je rozeberu jednotlivě. Ta první je v podstatě o jednom magorovi mezi jehož koníčky patří pálení svého těla ohněm, chrlení ohně z penisu, masturbace při sledování čůrajících žen a mimo jiné taky sexuální uspokojování se s ostatky prasete. Posledně zmíněný koníček značně ovlivní jeho předčasné skonání. Na filmu mě dosti zaráží to, že si tak nějak nemohu úplně vybavit jiný film, ve kterém by ukazovali mužská i ženská přirození tak jako tady. Tato první část však trvá asi dvacet minut. Poté co jeden šikovný pán doběhne do dílny pro kleště, aby asi na 3x přeťal pupeční šňůru jsme přeneseni do docela nudné etapy. Alespoň co se tedy mého vkusu týče. Spartakiáda, soutěž jedlíků, tvrdá pravidla, zvracení, pro vítězství je každý ochoten jít daleko za svoje hranice. Tahle část se mi tedy nelíbila asi přibližně vůbec. Přetrpěl jsem ji. Následuje poslední část, kde generačně nejmladší člen prapodivné rodinky. Vzhled magora od podívání. Vycpává zvířata. Poté co mu jeho tlustého otce sežerou kočky vycpe prapodivným způsobem sám sebe, a věřtě mi že jsem z filmu naprosto nepochopil jak to udělal, a zvěční se tak. Docela mě na snímku zaujala veškerá práce s kamerou a jednotlivé přechody. Bohužel asi nepatřím mezi vás osvícené a nějakou zázračnou genialitu v snímku nestíhám pozorovat. Přesto bylo ve filmu něco, co si získalo moji pozornost. Jen pevně věřím, že za tím nestojí ty úchylárny, na kterých je film prakticky vybudován. Zatím dávám 3*, ale zdůrazňuji to slovo ZATÍM, protože o tomto filmu budu asi chvíli přemýšlet a hodnocení se může s odstupem času vydat směrem nahoru i dolů. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

György Pálfi má zřejmě velice úchylný smysl pro humor. Po neuvěřitelně bizarní komedii Škyt přišel totiž s filmem, který je po všech stránkách o něco dál. Jak v ujetosti, tak v kvalitě. Pokud nejste slabé povahy, rozhodně vám doporučuju tohle vidět! O tom se nedá moc psát, to se zkrátka musí zažít! Kdo neviděl, stejně neuvěří. ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Taxidermii je těžké nejen hodnotit, ale také komentovat. Tohle jsem od Maďarů rozhodně nečekal. Byl to pro mě velký šok, že maďarská distribuce dokázala stvořit něco tak komicky nechutného. Nechutného vtom slova smyslu, že zde nešlo jen o pouhopouhou brutalitu, ale také např. o masivní žranicové závody, které vyústili v hromadné zvracení do předem stanovené blicí zóny. Celkem tři příběhy okořeněné pořádnou dávkou nechutnosti všeho typu s mírnou komickou vložkou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Poněkud dekadentní, bez použití eufemismů bych to nazval "kentáč jako svině." György Pálfi je zajímavý režisér, ale stejně formu neovládl úplně dokonale, jelikož první třetina o chronickém onanistovi, za druhými dvěma poněkud zaostává. Já osobně mám nejraději prostřední část o přeborníkovi ve sportovním žraní. Nejvíc z celého filmu se mi ale líbila hudba, originální, zajímavá. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

To, že je film součástí Projektu 100, nezaručuje automaticky to, že bude i hodnotný. To, že je film vydáván za "zrcadlo zvrácené době a společnosti", ještě neznamená, že jím skutečně je. Pro mě jde v tomhle maďarském guláši jen o vršení hnusu bez ladu a skladu bez výpovědní hodnoty, ale kdo v tom nutně potřebuje najít něco víc - jak je libo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Všiměte si v galerii třetího obrázku, žena po levé straně drží v ruce českou vlajku. (Kaučuk03)
  • Režisér György Pálfi vyhrál na soutěži Sundance/NHK Filmmakers Award v roce 2004 10 000 amerických dolarů. Ve té době byl snímek Taxidermia ještě v předprodukci, a tak mohl peníze použít právě na svůj další film. (bestlama)

Související novinky

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

19.01.2007

Ano, i ve skutečnosti je Gergely Trócsányi mohutný, jako ve filmu. Když jsem přišla na rozhovor, seděl za stolem potaženým dekorativní kožešinou z nějakého bobra, pohodlně zabořený do sedačky vedle… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama