Reklama

Reklama

Mušiši

(seriál)
Animovaný / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2005–2006), 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Juki Urušibara (komiks)

Kamera:

Júki Hama

Hudba:

Tošio Masuda

Hrají:

Júto Nakano, Ai Kobajaši, Juka Imai, Júdži Ueda, Maaja Sakamoto, Mijuki Sawaširo, Mika Doi, Takeši Aono, Rina Sató, Akemi Okamura, Makoto Jasumura (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Mushi jsou převelice zvláštní stvoření. Nenáleží mezi zvířata, ani rostliny, nejsou houby, ani mikroorganismy. Mají blízko k samé podstatě života. Navzájem se výrazně liší tvarem, velikostí i způsobem života. Mohou připomínat běžného živého tvora, mohou vypadat kupříkladu jako vlákno, stejně jako mohou být beztvaří. Dorůstají všelikých rozměrů - od miniaturních až po gigantické. Někteří preferují světlo, jiní tmu, další dávají přednost chladu, onací teplu. A přestože jen někteří lidé je mohou vidět, jistí Mushi mohou různými způsoby, přímo i nepřímo postihnout kohokoli. Ginko, zelenooký, bělovlasý chlapík s emo účesem (jak se v jedné z prvních epizod dozvíte, má svůj smyl), věčně zapáleným doutníčkem a s hranatým batohem na zádech, je jedním z Mushishi. To jsou lidé, kteří se Mushi zabývají - učí se o nich, zkoumají jejich život, vše pečlivě zanášejí do svitků, které pak poslouží Mushishi současným i budoucím, a v případě potřeby se snaží pomoci s řešením neblahých důsledků interference života lidského s životem Mushi. A právě o tom pojednává seriál Mushishi s Ginkem coby hlavní postavou. (yenn)

(více)

Recenze (43)

Hromino 

všechny recenze uživatele

O Mušiši lze často číst či slyšet, že se jedná o jedno z nejlepších anime všech dob. To jsou pochopitelně silná slova, a ačkoli sám toto anime též řadím do své top 10, sedí mi na něj spíše trochu jiný přívlastek. A tím přívlastkem je výjimečnost. Přestože se světem anime potloukám už nějaký ten pátek, nenarazil jsem na žádné jiné anime, které by ve mně dokázalo vyvolat podobné pocity jako Mušiši. Nejedná se přitom o rafinovaný epos, jenž by dokázal strhnout diváka silou příběhu či propracovanými postavami. To, co dělá z Ginkova putování tak výjimečnou podívanou, je kombinace čisté kresby, krásně atmosferické hudby, nápaditosti, vypravěčského nadhledu a moudrosti, jíž je prostoupen každý jednotlivý díl. Ona moudrost přitom nebývá usazena až na dně šálku, ale uvolňuje se postupně při sledování a nutí diváka přemýšlet mimo jiné nad tím, jak a zda se dá vyrovnat s momenty, které jsou v životě nevyhnutelné a kdy člověk nemá sílu a prostředky je změnit. Mušiši je jednoduché, přesto nesmírně působivé, originální a pohlcující dílo, které za každým dílem zanechává silnou katarzi. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Bez váhání musím Mushishi označit za jeden z nejlepších anime seriálů, a to hlavně díky tomu, že do něj, na rozdíl od většiny jiných anime seriálů, které prostě jen baví (třebaže kvalitně), sestoupila určitá moudrost a uměřenost. Své zhmotnění nalezla nejen v podobě Mushishi Ginka, ale i v prostých zemědělcích, řemeslnících, rybářích či chůvách. O těch a samozřejmě jejich trápení s Mushi je seriál především. S důvěrou a nadějí se odevzdávají do péče Ginka, protože oni sami o příčinách svých trápení vědí pramálo a mnohdy fatalisticky očekávají, co přijde. Jsou smíření se svým údělem, ale jen zřídka rezignují. Jsou vytrvalí a houževnatí. Jsou si vědomi, že nad některými věcmi nemají žádnou moc. Ale s čím mohou bojovat, tomu se postaví. Seriál je ve svém přístupu k postavám skutečně citlivý. Poctivě je vykresluje, snaží se je pochopit, ale nesoudí je a v žádném případě neodsuzuje. Při případném nešťastném (spíše volím toto slovo, vyloženě zlé činy v seriálu nejsou) činu spíše pozoruje se smutným pochopením. Co musím vyzdvihnout, je fakt, že seriál nedává svému diváku znamení "teď plač", "teď souciť", "směj se" či "pociťuj hrůzu". Tohle musí divák Mushishi zvládnout sám. Když se mu to podaří, budou jeho pocity o mnoho intenzivnější. Nejde o seriál, který lze zkonzumovat nezúčastněně. Rovněž mě těší, že seriál občas nastoluje závažné morální otázky a neusnadňuje diváku a postavám situaci existencí řešení, které by bylo prosto chyb. V tomhle ohledu se mi velmi líbil díl o člověku, který osil pole jistým druhem Mushi. Bez debat *****. ()

Reklama

Artran 

všechny recenze uživatele

Jedno z mála opravdu dobrých anime. Přesně odměřovaná atmosféra lidových mýtů a dramatických zápletek oděných do lehkého hávu fantastična. Doba, ve které se příběh odehrává, není přesně specifikovaná, ale z určitých náznaků lze tušit 18. nebo 19. století. Ginko, odborník na muši, podivné organismy za hranicí běžného vnímání, putuje v zeleni se utápějícími krajinami a zapadlými vesničkami Japonska a někdy radou, někdy činem pomáhá nešťastníkům, kterým muši nějakým způsobem zasáhly do života. Meditativní způsob vyprávění podtrhuje zenovský nádech - vyrovnaný smutek, smíření s věčnou osudovostí. ()

Tucqa 

všechny recenze uživatele

Jsem okouzlena. Asi mi to ještě chvíli potrvá, než si přestanu spojovat mushi s reálným životem, ale to mi nevadí. Když jsem tento seriál začala sledovat, vůbec mě nenapadlo, že v něm narazím na tak vážná témata a že budu vtažena do světa tajemna a nadpřirozených věcí... Po každé epizodě se cítím více a více omámená, očarovaná a mimo realitu. Pokud zde někdo čeká šťastný konec u každého dílu, tak bude překvapen. Já sama už si netroufám odhadovat, jak to všechno dopadne a raději se nechávám unášet temnou atmosférou nočních lesů a všelijakých stvoření žijících uvnitř. Nevím, k čemu bych toto anime přirovnala, proto se o to nebudu ani pokoušet, ale rozhodně mohu doporučit. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Mushishi je zaujímavým anime. Ginko je postava ako keby otcovského charakteru, ktorá učí ľudí ako majú spolunažívať s mushi. Celkovo sa dá povedať, že veľa častí človeka naučí a prinúti sa zamyslieť ako by sa choval v podobnej situácii. Vadila mi absencia príbehu na viac dielov. Tiež by som prijal trocha viac s minulosti Ginka aby som viac pochopil ako sa učil a podobne. Trochu mi vadilo to, že všetky postavy boli rovnaké výzorom a ako prišli do anime tak aj odišli a v novom diely prišli zas nové (okrem dvoch/troch postáv to tak bolo). Prvých päť dielov je asi najlepších. Keby niektoré veci s toho čo som napísal boli splnené stalo by sa Mushishi mojím srdcovým anime (asi, možno , kto vie) takto ho beriem ako vynikajúce anime. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama