Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Navzdory krutému a skvěle zpracovanému portrétu o ženě, ze které se postupně díky nepříznivé životní situaci a psychickému i fyzickému vyčerpání začne stávat tyranka, na mě snímek nezapůsobil, jak jsem očekávala. Scény, ve kterých byla nebohá dívka týrána, jsem zaraženě sledovala, ale neobjevily se u mě vůbec pocity šoku, zdrcenosti, mrazení v zádech, ani jsem nepocítila slzy v očích či vztek a rozhořčení nad tím, jak se něco takového může tak lehce, a zcela jednoduše stát. Během sledování jsem si říkala, že celé to peklo vlastně způsobila jedna osoba, jejíž lží a naivním vztekem, se celý ten kolotoč dal do pohybu. Dívka, kterou ztvárnila Ellen Page, jí chtěla pomoci. A to se stalo její největší chybou, aniž by o ní v tu chvíli tušila. Catherine Keener skvěle ztvárnila osudem strhanou a necitelnou ženu, pro níž se mučení stalo nutným aktem, kterým bylo třeba potrestat nešťastnici, aby si uvědomila, co udělala. Její lhostejnost a naprostá absence pocitu viny či svědomí byla vykreslena působivě. Zároveň je Americký zločin ukázkou toho, jak jednoduchá může být manipulace s dětmi. Člověk si klade otázku, zda-li si vůbec uvědomovaly, že provádějí něco strašného jinému člověku, nebo jestli to pro ně byla neobyčejně zajímavá zábava, kterou jim matka zkrátka povolila, protože to byl "pouze" trest a bylo to správné. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nějakou výpovědní hodnotu to určitě má, je to i velmi chytlavě natočené s překvapivým závěrečným zvratem, ale že bych z toho byl nějak unešený, to ani náhodou. Podle mě to je trochu upravené, aby to člověka citově vyždímalo a vyfluslo do louže plné emocí a soucitu. To, co se tam odehrávalo, působilo chvílemi dost neuvěřitelně až divně a nevěřím tomu, že se režisér přesně držel skutečných událostí. Asi to mohlo být podáno líp. 70% ()

Reklama

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro zfilmované, skutečné příběhy, i když se mi z nich někdy zvedá žaludek - což je i tento případ. Zločiny páchané na dětech patří mezi ty nejnechutnější.. Proč ? Protože děti se nedokážou samy bránit, do jistého věku nejsou ani schopny pochopit, proč se jim to děje a v některých případech jsou dokonce přesvědčeny, že si to zaslouží a že je to úplně normální. To vše bylo ve filmu znázorněné na výbornou a v kombinaci se záběry ze soudní síně se utvořil celek, který nám neustále připomínal, že se podobná zvěrstva opravdu dějí a hlavně jak málo stačí k tomu, aby podobné hrůzy procházely (viz. jasný příklad lidské lhostejnosti v případě sousedů). Film je kvalitní, příběh zdrcující, herecké výkony nadmíru uvěřitelné, avšak podobný film nechci nějakou dobu vidět. Je mi z toho ouzko - 90%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Člověku se skoro nechce věřit, že je Americký zločin natočený podle skutečnosti. Že jsou lidé opravdu schopni takových ohavností, jaké nám tady filmaři ukazují. Ledově mrazivý příběh ze začátku přitom vypadá úplně jinak - zvrhne se ale v přehlídku krutosti první ligy, v ukázku toho, co může fanatický "člověk" (ty uvozovky jsou nutné) napáchat ve jménu jakýchsi ušlechtilých cílů, a jak snadné je pro svůj (zlo)čin získat spolupachatele. Všechny prsty nahoru zvedám za každého úžasného herce i neherce, který se v Americkém zločinu objevil. Díky posílám režisérovi, který zná správnou míru toho, co divák vydrží, a neukazuje víc, než je nezbytně nutné k tomu, abyste se otřásli hnusem. Podobný pocit jako z tohoto filmu jsem měl naposledy z Výměny. Brrr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborná komorná dráma, ktorá vyšla na dvd potichu, ale s o to väčšou silou ma zasiahla. Nemám pre túto drámu jedinú kritickú poznámku, všetko funguje dokonale. Atmosféra 60.-tych rokov je bezchybná , rovnako ako použitá hudba. Strašný príbeh týrania sa začína nevinne, pomaly a graduje až do nepochopiteľného finále v ktorom ma najviac zabila scéna kde sa v pivnici domu zbiehali deti z ulice , aby si s radosťou hasili cigarety na bezvládne ležiacej obeti. E. Page vyzerá v úlohe Sylvie tak dokonale , až som sa musel pozrieť na jej rok narodenia, pretože vo svojich 20-tich rokoch vyzerala v tvári tak detsky a nevinne až mi to nešlo do hlavy. C. Keenerová predvádza rovnako bezchybný herecký výkon a celý film nesú tieto dve herečky neuveriteľne presvedčivo. Určite jedne z nejlepších drám za posledné roky. 100%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • Ačkoliv se film odehrává v roce 1965, ve scéně, kdy rodina dorazí na pouť, vidíme v jednom stánku s hračkami Oslíka a Dračici z animovaného filmu Shrek (2001). (uiu)
  • I když je film napsaný podle skutečné události, liší se v několika málo detailech. Například Sylvia nebyla ve skutečnosti nalezena v kuchyni, ale v pokoji v prvním patře nebo Gertrude měla 7 dětí, ve filmu mluví o šesti. (don corleone)

Reklama

Reklama