Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní scénář Lucie a Josefa Konášových je působivým a dramatickým příběhem lásky, hrdinství i slabosti. Odehrává se ve dnech, kdy šlo našemu národu opravdu o vše, v období protektorátu. Ačkoliv příběh začíná téměř idylicky, na sklonku roku 1941, předčasnou oslavou Silvestra, s falešným zdáním, že vše je stále v pořádku, a dvě krásné mladé ženy, přítelkyně a obdivovatelky tehdejších filmových hvězd, jako byly Adina Mandlová i Nataša Gollová, jsou středem společnosti, právě v tuto chvíli nedaleko odtud, v zasněženém lese, seskočili padákem tři mladí muži: Bartoš, Potůček a Valčík....
Příchod parašutistů, vyslaných z Anglie, kteří se v Pardubicích objeví, znamená zásadní zlom v dosavadním životě obou žen i v životě jejich manželů. Do nebezpečných akcí, které mají parašutistům pomoci splnit zadaný úkol se zapojí nejen ony, jejich manželé, ale i řada dalších osob kolem nich. Přes to všechno však Hana ani Táňa nezapomínají na svou touhu uplatnit se u filmu, touží po krásných šatech a nemohou přehlédnout mužský šarm a svádění Alfréda Bartoše, jednoho z parašutistů. Přátelství obou dívek začne dostávat povážlivé trhliny. Spolu s tím se přiostřuje i nebezpečí odhalení celé této pardubické skupiny. Němcům se podařilo zachytit několik stop, a jedna z nich vede k Valčíkovi, který se skrývá pod falešným jménem coby vrchní v pardubickém hotelu Veselka. Všichni si začnou uvědomovat vážnost situace. Mistrné propojení ryze soukromých, intimních vztahů jednajících postav s historickými událostmi, které, ať zúčastnění chtěli nebo ne, zasáhly do všech lidských osudů, je nesporným kladem obou autorů.
Příběh se sice odehrává ve velmi krátkém časovém úseku, ale je v něm jakoby v kostce postižena široká škála proměn lidských charakterů, od zcela malých selhání až po ta nejzávažnější. Ale jde v něm současně i o obdivuhodné a mnohdy nečekané důkazy odvahy, statečnosti a obětavosti. Je to i příběh o zkoušce, které je vystaveno přátelství, dosud považované za nejpevnější...
Díky tomu, že se autoři zamýšlejí nad touto dobou právě z tohoto hlediska, přes komplikované a nejednoznačné vztahy a postoje vylíčených postav, vznikl text, který se stal skvělým podkladem pro silný a divácky atraktivní televizní film, jehož působivost a dramatičnost ještě zvýraznila režie Jiřího Stracha a obsazení obou hlavních postav Tatianou Vilhelmovou a Klárou Issovou. V neméně důležitých a skvěle zahraných rolích se setkáte i s Jiřím Dvořákem, Davidem Švehlíkem, Ivanem Trojanem, Miroslavem Táborským, Alešem Hámou, Matějem Hádkem, Viktorem Preissem a dalšími. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (222)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Fredo ?? Kde se tady bereš ??" - "Spad jsem z nebe.." Ne, tohle není replika z Anděla Páně, jakkoli by mohlo tvůrčí složení spolu se zmíněným dialogem k podobné úvaze svádět..;) Nutno říci, že se spojení režiséra Jiřího Stracha se scénáristkou Lucií Konášovou i zde vyplatilo, ačkoli právě v případě Operace Silver A, kterou sám režisér považuje vedle Brainstorm za vlajkovou loď vlastní tvorby, to vypadá s hodnocením snímku poněkud složitěji než v případě vánoční pohádky, což logicky naznačuje už samotný žánr obou projektů.. Musím rozhodně přiznat, že dík téměř hysterické nevoli odborářské obce, která s výhradami vůči snímku neváhala oslovit ani prezidenta, jsem měl tentokrát skutečně trochu Strach, jakkoli nakonec v důsledku vlastně neopodstatněný a zbytečný.. Promiň, Jirko !! Jednoznačně nejproblematičtěji u podobně tradičně, jakkoli očekávaně tedy, řemeslně precizní filmařiny s Šecovou kamerou na čele vypadá právě ona z mého pohledu rozhodně zbytečná, pochopitelně nepochopitelná a v důsledku i v příběhu funkci nemající demytizace samotných odbojářů, a nakonec i ty dějové, tu větší, tu menší, odklony od historicky doložených fakt.. Nicméně užít jako ústřední jiný než logicky i žánrově očekávaný motiv se mi jeví, ne-li chvályhodným, jistě dosti autorsky, v případě dodnes velmi citlivého období, sympaticky odvážným.. Obzvláště však jednoho potěší další typicky znak Strachova režijního rukopisu, totiž obsazování zdánlivě nepodstatných rolí tuzemskými hereckými esy, navíc i ten samotný casting zde zaslouží uznání.. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv byl Strachův snímek určený pro televizní obrazovky, tak z mého pohledu se jednalo o projekt „áčkových kvalit", kterému by mnohem více slušelo filmové plátno. Zajímavý a uvěřitelný příběh odehrávající se na pozadí kruté doby protektorátu, „prvoligový" hudební doprovod a kvalitní herecké výkony (zejména Klára Issová podává výjimečný výkon) daly za vznik jednomu z nejlepších českých filmů posledních let. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Režii ani scénáristům vlastně nelze nic vyčítat. Dělali, co uměli a opravdu odvedli maximum toho, co v nich bylo a je. Problém je jinde. Ne v tom, že v odboji nebyl čas na pohlavní vyžití. Ne v tom, že v něm působili i lidé nehodní. Základní potíží je, že se z filmu zcela vytratily rozhodné črty doby - boj s Hitlerem a jeho pohůnky. Srovnáme-li toto dílo např. s klasickým filmem šedesátých let SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN, vynikne plochost Strachova ambiciózního projektu. Pro další srovnání však nemusíme tak daleko do minulosti. Humor a nadhled Hřebejkových MUSÍME SI POMÁHAT je v tomto ohledu ještě nemilosrdnější. Výpadky ve vědomostech a zanedbané sebereflexi zkrátka nejde beztrestně ignorovat. Platí se za ně. Kvalitou díla a narušenou působivostí předkládaného výsledku. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Výborný režijní počin Jiřího Stracha vzhledem k tomu, že jde o televizní film. Děj je poměrně strhující, na diváka dýchá atmosféra válečných Pardubic. Za zmínku jistě stojí herecké obsazení a jejich výkony, nade všemi však ční Tatiana Vilhelmová. Ve druhém díle zcela dominuje herecký výkon Kláry Issové. Děsivá atmosféra zatýkání a poprav po atentátu na Heydricha z filmu přímo čiší. Pokud jsem byl po prvním díle na vážkách zda 4* nebo 5*, pak po zhlédnutí druhé části je to jasných 5*. Víc takových filmů. Musím zde zmínit knihu Zdeňka Jelínka Silver A, která osudy parašutistů tohoto výsadku popisuje a které se autoři filmu pevně drželi, aby byl film co nejvíc historicky věrohodný. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Řemeslně (hudba, kamera a obzvlášť parádní režie) výjimečně udělaný snímek kazí zcela šílené charakterizace postav. Když je z celého filmu nejsympatičtější postava protektorátního kriminálního rady Schultzeho, je zřejmé, že autoři ve své snaze demytizovat československý odboj zašli nepochopitelně daleko... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Na dvoře gestapa je v jedné scéně možné v pozadí na zdi zahlédnout bezpečnostní kamera. V další scéně je již zakrytá. (Reyak)
  • Scéna, ve které Alfréd Bartoš (Jiří Dvořák), utíká před gestapem, se natáčela v Pardubicích, konkrétně kousek od zámku. (sibuk)

Reklama

Reklama