Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jsem neočekávala masové bojové scény ve stylu Království nebeské, i když ne, že by se mi to nelíbilo.Brala jsem to tak trochu z ůhlu pohledu, co všechno vydrží nejen ženské srdce na pozadí středověké éry.Církev, křižácké výpravy, kmenové nesváry....rozhodně mě zaujal v jedné scéně Saladin,velmi inteligentní panovník, tedy spíše jeho představitel, protože v jeho očích bylo cosi vševědoucího. A tak filmu odpustím místy velmi volný děj a vyzdvihnu hudbu, ve které se mísila ta současná s prvky středověké a orientální a vážně se mi moc líbila.A protože historické filmy mám moc ráda, tak za čtyři hvězdy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Legere est omnis scientiae tundamentu....četba je sice základ všeho vědění, ale Arn se hned po příchodu do kláštera začne věnovat jinému zájmu. Na bojového mnicha má až moc andělskou tvář, že? S nápisem In hoc signo vincus na svém meči jej pošlou do světa bojovat....v tomto znamení zvítězíš...z Arna se stal templář a sloužil ve jménu Boha. Film má pěkný hudební doprovod a hudba má sklon spíš k výpravné epice než aby sloužila jen jako "doprovod". Jo, vím, jsou zde Hollywoodské prvky...láska, zklamání, zloba, pomsta, vítězství..atd...ale, nic už s tím nenaděláme. Arn de Gothia ( Magnussen ) prostě táhne svatou zemí a pak se postará i o tu svou pravou vlast. Bojové scény jsou neakční a krásně splynou z celkovým dějem filmu. Tak jak to dopadne? Dánové, Norové nebo snad Swerekové? Arn si určitě historicky poradí. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající podívaná, téměř pětihvězdičková záležitost, kterou jsem si fakt užil. Arn je překvapení. Herci jsou výborní, exteriéry úžasné, postavy nesmírně sympatické a skvěle napsané a ta milostná linka mě překvapivě bavila možná o něco víc, než ta dobyvačná. Obě linky jsou fakt super, je to nesmírně dobře natočené a opravdu kvalitní. Výtečná dobrodružná podívaná, se strhujícím příběhem, který nenabízí ani jedinou chvíli nudy a z templářských filmů je pravděpodobně tím nejlepším. Opravdový klenot, který je poctivý, štědrý rozpočet je na něm vidět a kvalitou předčí kde co. Sofia Helin je skvělá a linka z kláštera super. 87%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Poctivo odvedená robota. Sem tam to síce zaškrípe, ale aj tak to vyznieva pôsobivo - tvorcovia veľm dobre pracujú s peniazmi, ktoré majú k dispozícií - širokouhlá kamera, pár pekných záberov, ešte aj bojové strety sú natočené šikovne aj keď komorne. Oproti druhej časti to je kompaktné aj napriek premrštenej dĺžke. Zaujímavá variácia na KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ, ktorá sa drží pravidiel, ale neupadá do klišé... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nabízí se tu paralela s Královstvím nebeským, obojí stojí za to, ale tohle není Amerika. Kdo chce pompu, výpravu a akci, vybere si vždycky Hollywood. Tohle je ale něco jiného, jde to víc do hloubky. Možná by bylo fajn, kdyby Ridley Scott byl Švéd, Dán nebo Nor, pak by to byla ta správná pecka, ale toho bohdá nebude...a kdy bude film o bitvě na Moravském poli, Král železný a zlatý? ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)
  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)
  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)

Reklama

Reklama