Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Perfektní Joaquin jako císař a Russel jako ten, po kom se chtělo, aby sklonil hlavu a zvolal Ave Ty! Tak to kdysi chodilo, že váš život nebyl váš a jen palec a rozmar rozhodoval o tom, jak dlouho budete moci nořit svá chodidla do písku římského Kolosea. Dokážu si představit tu beznaděj a nesmírnou nenávist, kterou Maximus musel cítit k někomu, kdo kvůli pýše a žárlivosti vzal život jeho nejbližším. Silný příběh v rukou vynikajícího režiséra, se stal spolu s hvězdným hereckým obsazením a s jedním z nejkrásnějších filmových soundtracků neskutečným zážitkem. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tak silný starověký příběh, aby dnes člověk pohledal. Pan Scott na pomezí nového tisíciletí natočil své dva nejlepší filmy a já se teprve nedávno rozhodl, který z nich mám raději - Gladiátor nakonec zvítězil. Russel Crowe sice musel nejednou umřít, abych k tomuto závěru došel ale naposledy to stálo za to, dokonce i slzičky na konci ukáply :') asi za to zase může ten němec a jeho dokonalá hudba (kterou už mimochodem tahám do mobilu, jako jeden z nej soundtracků vůbec..). Nevím, co ještě dodat - vše už bylo řečeno :) takové filmy vznikají jen jednou za spoustu let a je to škoda, jsem teď zvědavý na Ridleyho verzi Robina Hooda, snad to bude alespoň z části tak epické jako právě Gladiátor. 100% ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $103miliónovTržby USA $187,705,427Tržby Celosvetovo $457,640,427Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $11,716,902 //počet predaných kusov 649,467Tržby od roku 2007 za predaj DVD v USA $4,800,213 //počet predaných kusov 355,263║ Jeden z mojich najväčších zážitkov z kina. /videl v kine 2x: 100%/ ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tento film má vše, co takový žánr potřebuje, záporáka, kterému i po několika zhlédnutí mám chuť šlápnout na palec, hlavního hrdinu, který je sympaťák až na půdu, dobrý soundtrack, výbornou výpravu, napínavý a strhující příběh. Pro mě zatím druhý nejlepší film Ridleyho Scotta a oprávněné 5 hvězdičkové hodnocení… ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott vzkřísil hollywoodský "hstorický" velkofilm ve vším lesku... ve vší barevnosti, pompéznosti, schematičnosti, patosu, plytkosti. Stvořil dílo, které apeluje na divákovo oko, jakmile se však uchýlí k myšlenkám, připadal jsem si jak na nepovedené hodině "římské státnosti pro začátečníky" (nikdo mi nevymluví, že v jádru je Gladiátor naprostý nonsens). Jakmile se "děje", funguje Scottovo dílo brilantně, během dialogů však sklouzává do typické prázdné užvaněnosti a nebýt toho, jak mistrovsky svá schemátka naplnilo duo Crowe-Phoenix, zůstávalo by po Gladiátorovi sotvaco hodnotného. Ridley Scott mě svým přístupem hrubě zkalamal. Jeho režie je rutinní, profesorsky chladná, snad jen v bitevním sekvencích lze hovořit o svojském přístupu (byť roztřesená ruční kamera a "vynechávání" okének není mistrův vynález). Co mi na tomhle filmu chybí, je skutečný duch... neustále se žvaní o Římu, ale ten bohužel pro kvalitu snímku zůstává skutečně pouhým snem (vyrenderovaným pozadím). Proto dávám přednost ideám Williama Wallace či kapitána Nathana Algrena. Jejich boj má pro mě větší náboj nežli stokrát ohraná pomsta za smrt blízkých. Ridley Scott prostě rozehrál pompézní symfonii podle starých not. Je stejná jako hudba Hanse Zimmera – vzbuzuje žádané emoce, zní mohutně, heroicky... To je koneckonců to, co se od velkofilmu čeká, ne? Jenže já tvrdím, že to očekávané už tu bylo několikrát ztvárněno lépe, byť možná ne tak megalomansky. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (153)

  • Ridley Scott se chtěl vyvarovat určitých "římských klišé," například "natužených vlasů. Když se podíváte na všechny ty sochy, vidíte, že mají naondulované vlasy! Tihle lidé přece taky museli ráno vstát, dát si sprchu a jít do práce. Rád se vžívám do období, ve kterém se odehrává film, takže přemýšlím o detailech. Je třeba vzít v úvahu, že důvodem, proč byli Římané takoví blázni, je to, že měli olověné vodovodní trubky. Když budete pít vodu z olověných trubek, zmagoříte z toho. Ti lidé trpěli otravou olovem." (NIRO)
  • Ve scéně, kdy se Maximus (Russell Crowe) prochází po úvodní bitvě táborem a kráčí k ohradě s koňmi, je v blízkém pozadí v záběru vidět člen štábu v džínách. (FIBO)
  • Design filmového Říma a jeho realizaci režisér Ridley Scott v čase premiéry komentoval: "Většinu jsme ho postavili. Když jsem byl před pěti lety na Maltě, procházel jsem kolem opuštěné skupiny budov. Byl to bývalý vojenský komplex, postavený Brity v roce 1803 kvůli boji s Napoleonem. Byl tam ten úžasný tréninkový plas obehnaný zdmi a všechno to vypadalo velmi římsky. Zapamatoval jsem si to místo a odpíchli jsme se od něj, když jsme přemýšleli o kulisách pro Gladiátora. Při rešerších před natáčením jsem zjistil, že samotný Řím byl ve své době obrovským centrem všeho dění. Měl více než milion obyvatel! Musel být multikulturní a dozvěděl jsem se, že v něm byly i šestipatrové budovy, tudíž jsem chtěl Římu dodat výšku. Výprava ve většině filmů z podobného období nemá žádnou skutečnou plastičnost a nezachycuje skutečnou velikost Říma. A při samotném natáčení bylo skloubení skutečných dekorací s digitálními jako puzzle." (NIRO)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama