Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud říše se naplní ve chvíli, kdy v ní lidé přestanou věřit. Příběh touhy po moci, která vedla k zániku mocného impéria... Jedna z nejvýznamnějších historických otázek zní, jak mohlo dojít k pádu římské říše. Nebyla to však jediná událost, která vedla k zániku mocného impéria. Byl to proces pozvolného rozpadu trvající déle než tři sta let. Téměř tříhodinový velkolepý snímek Pád říše římské zachycuje impérium na pokraji rozpadu. Scenáristé volně čerpali z klasického díla "Úpadek a pád říše římské" z pera anglického spisovatele Edwarda Gibbona. Děj začíná za vlády císaře Marca Aurelia, kdy se začínají projevovat první závažné problémy. Na hranicích říše čelí nájezdu divokých kmenů a vedle vnějších ohrožení se objevují také první známky rozkladu uvnitř státu. Diplomat Marcus Aurelius zamýšlí, že svým nástupcem učiní oddaného válečníka Livia na úkor vlastního syna Commoda. Spravedlivý Livius pro něj představuje příslib, že nad celou říší zavládne mír. Zákulisní intriky ale vyvrcholí ve velezradu a vraždu Marca Aurelia. Novým římským císařem se stává Commodus, který nastolí brutální tyranii a nejmocnější říše světa se začne hroutit. Rozpor v pojetí vlády mírotvorného otce a tyranského syna představuje hlavní dějovou linii, ve vedlejší pak můžeme sledovat milostný příběh Livia a krásné Lucilly... Pád říše římské představuje jeden z posledních epických velkofilmů, jejichž hollywoodská éra vyvrcholila na přelomu 50. a 60. let. Tehdejší konkurenční projekt představovala například Kleopatra (1963). Produkční náklady na tyto historické eposy ale byly tak vysoké, že se nemohly vrátit z distribuce v kinech a uvrhla hollywoodská studia do finanční krize. Přesto dodnes uchvátí velkolepou výpravou, kostýmy a hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích zazářili Stephen Boyd jako Livius, Christopher Plummer jako Commudus, Alec Guinness jako Marcus Aurelius a Sophia Lorenová jako Lucilla. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Některé říše netrvaly ani tolik času po jakou dobu Řím zanikal'' --- Tohle dývko v pošetce si suším už dlouho. Nebyla na to nějak chuť, protože mi nijak zrovna neuchvátil obal a pak i ty 3 hodny nejsou vždy zrovna k dispozici a když už jsou, je jistě spousta jiných a lepších filmů. Ale mám to jednou doma, dám tomu šanci řekl jsem si. A dobře jsem udělal. Jasně, je to film ze šedesátek. Divák to pozná už jen na hudbě, nebo hereckých výkonech. Hlavně ty zblízka zabírané dlouhé pohledy do kamery, mnohdy až teátrální. Ale tak se tehdá tošilo a jiné filmy na tom v té době nejsou jinak. Co se týče historické věrnosti tak to je lepší úplně opomenout a rozhodně ať si nikdo nepamazuje, že Řím se rozpadl právě kvůli této zápletce převedené na plátno. Spousta lidí si ještě stále myslí, že co je napsané, nebo nafilmové musí být pravda. Minimálně částečně. Já se hlavně bál, že film bude smrdět podfinancováním, protože zánik Říma, to je sakra hodně  velké sousto. Ale jak se ukázalo, mé obavy byly liché. Dávno před možností naklonovat si na PC tisícíhlavý dav nebo armádu do filmu, filmaři nasadili fakt neskutečný komparz. To jsou stovky možná až tisíce lidé. A všichni dobově oblečení, včetně vojáků. Fakt nechápu !!! Dalšíco bylo doslova dechberoucí byl ten závod válečných vozů. Samozřejmě hned napadne srovnání s Hestonovým Ben Hurem, tam to ale při natáčení tuším někdo při těch závodech na vozech fakt v reálu zle schytal... Výborné byly i bojové scény s barbary nebo Armény. Absolutně nechápu jak točili tu scénu, kdy legionáři zcela správně s válečnickými dobovými postupy nejprve vrhají pilum, jejichž smršť kosí útočící na legii. mimochodem už jen ten svist prý barbarům naháněl děs. Doporučuji se podívat na videjko na ytb, kde se zkouší průraznost této zbraně na barbarských štítech... Prakticky jste neměli šanci. Jakmile jste se potkali s tímto římským kopím, bylo vymalováno. I když je film dlouhý, určitě i dnes stojí za vidění. Já jsem nikdy neholdoval Sophii Loren, přeci jen jsem krapet starší generace, ale mám třeba moc rád Plummera a ten tu byl famózní.   Zvedám tedy korouhev nesoucí 4 písmena SPQR. Řím nikdy nezanikne a nezaniknul. Jeho částečný odkaz je tu dál v našich každodenních životech aniž si to leckteří z nás uvědomují! * * * * ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Neskutečné zklamání. Sice je to Super Technirama 70, ale to samo o sobě prostě nestačí. Výprava je boží, téma vlády Marca Aurelia a Commoda, tedy 16. a 17. císaře římské říše, je velmi atraktivní. Ale herecky je film úplně mimo, jeden z nejhorších výkonů předvádí Lorenka, která i vypadá jak z jiného filmu ze součastnosti. Frašku pak dokonává ochotnický výstup Omara Sharifa... a tempo je úplně zpomalené. Škoda mluvit o parodii na Ballomara. Celkově jsem ráda, že se téže látky chopil po 40 letech Ridley Scott a dopřál nám díky Gladiátorovi zapomenout na tento historický omyl. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sandálový předobraz Ridleyho Gladiátora, který ovšem unavuje strašlivou délkou, bazíruje na nepodstatných detailech a je tady až příliš mnoho vět, které nemusely být vyřčeny. Abych jen nehanil, tak musím vyzdvihnout Plummera, Sophii Loren a davové scény, které dnes už asi nikdo podobně nenatočí. Ale ani to nemohlo film vytrhnout z šedivého průměru. 50% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Už hodně dlouho jsem z žádného filmu neměl tak rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem si náramně užíval všechny ty krásné výpravné scény - přehlídky armád, vjezdy do měst, davové scény, bitvy anebo krásně barevné kulisy císařského paláce a skvělou hudbu, ale bohužel tyto nádherné scény, kde s e vlastně nic moc nedělo byly navzájem pospojovány velice jednoduchým dějem, který by bez té vší parády vyšel možná tak na hodinku, a pokud se konaly nějaké ty dialogy, tak jsem se nesmírně nudil (přestože dabing byl podle mě docela dobrý). Stephen Boyd v roli Livia si mé sympatie taky zrovna dvakrát nezískal a tak nějak mi bylo docela jedno jak to s ním dopadne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Imperium Romanum je uz dlhodobo moja laska, a o danej problematike uz nieco viem. Takze najprv zopar fucktov z adoptivnej dynastie rimskych cisarov : Marcus Aurelius vladol v rokoch 166 az 180 po Kristovi, viedol za svojho zivota narkomanske vojny proti narkomanom. Teda pardon, som sa pomylil, a chcel som napisat Markomanske vojny proti kmenu Markomanov. Rimsky Cisar Commodus- 180 - 192 po Kristovi - sa niekde uvadza ako uplne posledny adoptivny Cisar, ako spomina Karel Chrocht - nerad s nim suhlasim, ale tuto vetu mu uznam - Aurelius sa skutocne rozhodol pre dynasticky princip a chcel Commoda /180 - 192 po Kristovi/ adoptovat. Ci ho Commodus zabil alebo nie, je myslim s odstupom vyse 1830 rokov uplne jedno. Nikto uz nezije z toho obdobia. Film sa teda nedrzi historickych fucktov, akasi "vzbura vychodnych provincii" - teda o tej neviem nic, a to je Imperium Romanum moja celozivotna laska. Dialogy smrdia umelostou, herci sa ani poriadne do problematiky nevyznali, hoci reziserovi sa podarilo zohnat dostatok kvalitnych hercov, konkretne Sophia Loren, Christopher Plummer, Alec Guiness, Omar Sharif atd atd atd. Miestny konspiratorsky picus a nazi retard Karel Chrocht si pomylil vladu Commoda s vladou rimskeho cisara Domitiana /81 - 96 po kristovi/. To, co opisal Karel Chrocht rozhodne neplati pre cisara Commoda. Uz len preto, ze to bola Domitianova napln prace. Kulisy plane, dialogy su len sproste ovatovane a rezisersky je to odbite, natocene rutinersky bez kuska originality . 66 % ()

Galerie (72)

Zajímavosti (26)

  • Pro film byla rekonstruována největší filmová stavba - starověké Forum. Měřilo 1312 x 754 stop. (Sinecod)

Reklama

Reklama