Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

italka63 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé sledovat historii severského odboje proti nacistům, moc se u nás toho o ní nevi, ale to je asi logické. Každá země měla své hrdiny, kolaboranty a totální zráce. Madds Mikkelsen je velmi zvláštní fyzicky, on se mi totiž nikdy moc nelíbil, ale čím víc filmů s ním vidím, tím více boduje a postava jeho kolegy Plamene, ztvárněná Thurem Lindhardtem, nezaostává ani o vlásek. Věčná škoda role špionky, do které se Plamen zamiluje, že byla tak nesympatická - alespoň mě:-) Kam dal mladý zrzek oči?:-) Jediné, co mi trošičku vadilo, byla poměrně zbytečně dlouhá stopáž a i přes některé drobné nedostatky dám za toto válečné drama z Kodaně čtyři hvězdy. ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Valkýru s Tomem Cruisem?....kdepak, to radši Flammen & Citronen. Jsou to dánčtí kati, kteří bojují za spravedlnost. Bohužel zjistí, že ta spravedlnost není vlastně zase tak čistá, jak si oba mysleli. Moc pěkně natočený válečný krimi snímek, který je podle pravdivých událostí a stojí za kouknutí. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

No pochopitelně jsem se na ten film chtěla podívat hlavně kvůli Madsovi a protože mám navíc pro dánské filmy slabost. Přestože pro válečné filmy nemám extra zvláštní nadšení, tak jejich kladem je určitě fakt, že se stále dozvídám něco nového. V jednom severském filmu jsem se dozvěděla o pomoci Dánska propašovat přes sedm tisíc Židů do Švédska právě s pomocí odbojářů, kterých bylo v roce 1943 kolem 43 000. V tomhle snímku jsem se mohla alespoň částečně seznámit s tím, jak to zhruba fungovalo v roce 1944. Mads je dánská herecká špička, ale nemůžu si pomoct, Thure jako Plamen byl vynikající ne-li dokonce o něco lepší. Záhadou mně docela je, že se nijak zvlášť neukrývali a přesto se jim dařilo dost dlouho unikat. Přiznávám, že tam byly momenty, kde jsem trochu tápala, stopáž byla taky trochu delší, ale přesto dík za filmové zdokumentování skutečných událostí o které by se jinak asi málokdo zajímal. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen jako Citronen - člen partyzánské dánské skupiny. Velice netradiční role. A jak se nad tím tak zamýšlím, tak jsem v poslední době viděla víc filmů s Mikkelsenem než s kdejakým hollywoodským hercem. Když v kostěným brýlích, modrém pruhovaném pyžamu a celý zpocený začne Citronen kropit nacisty, film vás totálně vezme, leč škoda, že až v poslední třetině, zbytek je totiž moc upovídaný. I když rusovlasý Thure Lindhardt jakožto Flammen zdatně sekunduje, na 5hvězdičkový zážitek to není. Kyselý obličej po konci snímku ovšem rozhodně nehrozí! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Dost zamotaný, spíš ukecaný, chvílemi hodně napínavý a především výborně zahraný film, zejména perfektním duem Mads Mikkelsen - Thure Lindhardt, kdy hlavně u prvně jmenovaného může divák sledovat jeho postupnou psychickou přeměnu. Jako obvykle není jasné, kdo je s kým, kdo na koho donáší a podobně. Oba hlavní hrdinové se musejí vypořádat s otázkami správnosti svého počínání, s vinou a nejistotou ve chvílích, kdy prakticky nemůžou věřit vůbec nikomu. Bavilo mě to i přes dost dlouhé konverzační pasáže a stopáž, navíc jsem si skutečně dovedla představit pocity obou hlavních postav. Nečekané překvapení, fandům špionážních filmů vřele doporučuju. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)
  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama