Reklama

Reklama

Ve stylu dramatu 9. rota natočili ruští tvůrci neméně akční válečný film, který v hodnocení po celém světě boduje dokonce ještě víc, než zmíněný snímek. Čtyřdílný seriál se soustředí na osudy roty nadporučíka Alexandra Doronina, která je v průběhu 90. let odvelena na Severní Kavkaz. Skupina, kterou tvoří také mladí nezkušení vojáci, dostane za úkol bránit Průsmyk smrti. Právě sem se stahuje největší ozbrojená síla čečenských bojovníků chystající proti rotě zdrcující úder. Krutá válka, ve které nechybí nejmodernější těžká technika a ve které přijde o život tisíce lidí, může naplno začít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Povedená válečná minisérie zobrazující válku hodně drsně a špinavě - přesně takovou, jaká (asi) opravdu je. Potěšilo mě omezení trapně přehnaného ruského hrdinství, které shazuje množství podobných snímků. Čtyři díly jsou tak akorát, abych se do děje pořádně zažral, ale zároveň aby mě nezačal nudit. Snad jen ty flashbacky na mě působily až moc zbytečně. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na oficiálních místech v Rusku seriál asi dělá radost, přesto nejde o záležitost s vlajícími prapory a proslovy "bojuji za svou vlast". Tady se prostě bojuje o kejhák. Slovanskej přístup k věci je zkrátka jinej a mně bližší. Bitevní scény jsou povedený, celkem slušně špinavý a reálný. Navíc se překvapivě do seriálu podařilo dostat i trochu toho negativního jako šikana (v porovnání s tím, jak to v ruský armádě asi stále ještě vypadá je to ovšem selanka), vystavení vojáků nebezpečí "pro větší dobro" a podobně. A Ekaterina Krupenina je celkem kus ženský, no tak tomu 4* dám, i když s odřenejma ušima. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Tenhle ruský film, rozdělený na čtyři díly, se mi vážně moc líbil, nese se mírně ve stylu 9.rota, jenže s tím rozdílem,že zde probíhá boj na Kavkaze.Dává nám nahlédnout do bojů mezi ruskou armádou a čečenskými povstalci, mezi nimiž nechybí spoustu žoldáků z celého světa. Takový černý bojovník na Kavkaze....ten má tak nádhernou přírodu, že jeden z důstojníků říká něco ve smyslu -tady je krásně, proč se tu vlastně nedá normálně žít? -(ponechám stranou, že to zase spískali všechno chlapi, bez ohledu k náboženství) Takže-velmi pěkné bojové scény, nevadily mi prostřihy do vzpomínek vojáků na civilní život,,velmi slušní herci, práce s kamerou a hudba, která mi ještě teď zní v uších....hodně silné čtyři hvězdy. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

No. To, že jsou Rusové dobří a Čečenci zlí, bych akceptoval jako nezbytnou propagandu, která je téměř v každém válečném filmu (a která díky úplnému závěru není tak černobílá). Pokud něco filmu vyčítám, tak absenci myšlenky. Když to porovnám s korejskýmy Pouty války, která jsou za pět hvězdiček, protože obsahují primárně příběh (kupodivu na pozadí války fungující), pak nemohu dát víc než 3* (byť lepší). Zručně natočeno, občas lehce přehnaně (dělostřelecká palba, která zasahuje tam, kde zrovna jsou nepřátelští bojovníci), stylově mě to nejvíc připomínalo starší (a mnou lépe honocené) Bojovali za vlast ("okny" do vzpomínek jednotlivých vojáků). Nejsem milovník válečných filmů (pokud se na takový film dívám, pak očekávám i něco, jako příběh). Váleční nadšenci budou asi hodnotit líp. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Průsmyk smrti se mi jeví jako politicky dosti problematické dílko a mám k tomu hned několik důvodů: 1/ Čečenský nepřítel je absolutně odosobněný, jde pouze z hor či lesů se vynořivšího se tvora s kvěrem, minometem či erpégéčkem, jenž buď zabije nebo bude zabit. 2/ Čečenské bojůvky (ne že bych byl jejich velký fanda, zvláště po Beslanu) se ve filmu jeví jako složené téměř a pouze z dovozových mudžahedínů, zatímco jediný zjevně přiznaný Čečenec bojuje na ruské straně. Pokud se nám tu nesděluje: "Čečenci ve skutečnosti chtějí zůstat v našem milém, medvědím státě," tak jsem vítejaký papež. 3/ Boje jsou drsné, velitelé vědomě posílají vojáky na smrt, válka nicméně má pro mladého muže smysl. Přeživší jsou iniciováni, řeší se jejich existenciální krize, bojem si vytvářejí pevné pouto ke svým spolubojovníkům a dostávají vyznamenání, z nichž mají upřímnou radost. Teprve válka dělá z chlapců muže a z nasraných fotrů hrdé otce. Ordál, boží soud války posvěcuje budoucí život hrdinů, dávám jim sílu jej správně nasměrovat. Postavy tedy v mladickém případě směřují od nesmyslného mládežnického flákání k dospělosti a dospěláci se překlápí z rozhádaných individualistů v důvěřující si, pro sebe vzájemně se obětující morální vzory. Abychom si mohli příslušné změny v psyché uvědomit, servírují nám v příležitostně zařazených, zkratkovitých flashbacích, autoři životní marasmus soldátů, z něhož nutno vybřednout. +++++ Jako přehlídka moderní vojenské techniky a jejích možností si ovšem Průsmyk smrti vede velice dobře, vrtulníky jsou vrtulníky, tanky tanky, transportéry transportéry a dělostřecká palba jakoby vážně byla dělostřeleckou palbou. Slabé ***. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Dne 12. března 2000 prezident Putin podepsal ruské státní vyznamenání účastníkům bitvy. V roce 2001 pak Putin odletěl do Čečenska na návštěvu někdejšího bojiště. (Dragoni)
  • Hlavný predstavitelia filmu dostali medaile od ministra Národnej obrany Ruska. (andykovac)
  • Natáčení se konalo v blízkosti lázeňského města Gelendzhik, v údolí řeky Janet v Aderbievke a v obci Praskoveevka. Po natáčení se lokace stala turistickou atrakcí. (Dragoni)

Reklama

Reklama