Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodinný outsider, který nakonec stál v čele Američanů. Životní příběh prezidenta George W. Bushe. Nikdo by to do něj v mládí neřekl, přesto dnes patří mezi nejznámější osobnosti americké historie. Biografický laděný film o životě George Walkera Bushe sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od jeho nevázaných a hodně bezstarostných dnů na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu. Všímá si jeho zapojení do velkého byznysu v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, mapuje první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004... (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (191)

petero 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo ale na W. som začal byť postupom času zvedavý. Nemám rád politiku a Oliver Stone je na môj vkus preceňovaný, takže jediné dôvody boli asi Josh Brolin a skvelé plagáty. K filmu len toľko že Stone sa krotil, no na druhej strane asi by som nechcel aby o mne natočil takýto film. W. sa, na moje šťastie, príliš politikou nezaoberá, ale práve na charakter „juniora“ ktorý mi nie je príliš sympatický, no W. ho vykresľuje sympatickejšie ako ho poznám zo života. Tá jedna hviezda navyše je samozrejme za skvelého Brolina. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Viděl sem Nixona i J.F.Keje a musim říct že W. je zatim nejhorší ze Stoneovejch politicky zaměřenejch filmů. Nejde o to že film by byl špatně natočen, ba naopak - I Josh Brolin hraje na výbornou, jde o to že George Walter Bush prostě není taková osobnost jako výše zmínění prezidenti a jeho předprezidentskej život plnej tápaní není pro filmový plátno moc přitažlivej. Možná by to chtělo se trochu víc zaměřit na vztah otec-syn, kterej je tam zajímavej a dokonce je tam i jeden moc pěknej moment když má Geo noční můru. Taky se mi líbí že je tam v podání vlády přímo zdůrazněn záměr infliltrovan irák kvůli ropě. Každopádně jsem ale čekel o dost víc. 3* ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Stone se rád rejpe v životech amerických prezidentů a tentokrát si vzal na mušku toho předposledního. Stone se zaměřuje na období po 11. září a přitom skače do minulosti aby nám Bushe ukázal jako normálního mladíka, kterého budoucí kariéra příliš nezajímá a radši si užívá po barech. Problém ve filmu, zvláště pak pro tuzemského diváka spočívá v nezajímavosti příběhu. Možná to byl jen můj problém ale ruku na srdce koho z vás zajímá minulost jednoho z amerických prezidentů, který nedokázal nic převratného a skandálů měl také minimum. Jediné co mě překvapilo byl fakt, že je Josh Brolin Bushovi tak podobný a s rolí si také celkem poradil. Jinak je to nezajímavá nuda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25,1miliónaTržby USA $25,534,493Tržby Celosvetovo $29,506,464Tržby za predaj DVD v USA $7,771,204 //počet predaných kusov 413,372║ Jediné čo tento film zdobí je dobre vytipované herecké obsadenie na čele so skvelým Joshom Brolinom ako George W. Bushom, ktorého tu Oliver Stone vykreslí ako doslova vo všetkých smeroch neschopné neviniatko, čo takmer ani netuší čo sa deje za ponurými dverami špinavej politiky. Príde mi to ako skoro očistec Busha od vecí čo ako že nevedomky napáchal za svojho pôsobenie na poste prezidenta... Stone už nie je ani zďaleka čo býval, táto snímka mala prevažne šokovať, podávať nejaké zdrvujúce informácie a nie vyznieť nudne a až nepekne plocho, nič zaujímavé nevypovie. /videl v kine: 45%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se nijak extra nevytáhl, ale přesto natočil relativně zajímavý, ale nepříliš silný film. Životní Bushovu etapu mapuje od roku 1966 až do 2003 a líčí nám texasana jako arogantního floutka s obrovskými ambicemi, který dost chlastá, v ničem moc nevyniká a jeví se tedy až neschopným a od mládí silně tíhne k baseballu. Přesto to dotáhl na amerického prezidenta. Nevynechá Bushův problematický vztah ke svému autoritativnímu otci, Bushovo seznámení s jeho manželkou Laurou (okouzlující a lidsky působící Elizabeth Banks) nebo Bushovy výhry a prohry v kongresových volbách nebo zisk pozice guvernéra až po operaci na svržení iráckého diktátora. Naopak Bushův vztah ke křesťanství, kdy každou politickou poradu zakončoval modlením, působilo poněkud zvláštně. Největší tíha filmu spočívala na bedrech Joshe Brolina, pro nějž bylo ztvárnit prezidentskou ikonu výzvou a současně velmi nelehkým úkolem a on se toho zhostil mistrně. Brolin sice skutečnému Bushovi není k nerozeznání podobný (maskéři odvedli průměrnou práci), ale je zcela stoprocentně přesvědčivý v jeho gestech, posuncích a pohybech při projevu nebo jen tak v běžném životě. Právě kvůli němu se u filmu nedalo usnout nudou. Kontroverzní nádech se zde bohužel naprosto míjí účinkem vzhledem k tomu, že Bush už není v úřadu, ale to není žádná překážka dozvědět se prostřednictvím tohoto filmu trochu více ze života tohoto kontroverzního politika. Chyběla snaha větší provokace. Stone dávno vyměkl. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Hlavný predstaviteľ Josh Brolin je demokratom, no v tomto filme si zahral republikánskeho lídra. (MikaelSVK)
  • První hraný film o dosud úřadujícím prezidentovi USA. (duklak2)

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (více)

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama