Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

20.3.2010 ~ Věříte stále na Ježíška? Věříte stále, že jsou lidé hodní, že "tohle" se vám stát nemůže či že tam někde na vás čeká princ na bílém koni nebo ta pravá? Nebo dokonce stále věříte, že pravda a láska zvítězí, politici to s námi myslí dobře, sportovci vítězí svojí pílí a vůlí a že vše, co je prezentováno jako špatné, je doopravdy špatné? Vy jste ale naivní. ~ BSF je zvláštní dokument. Je to dokument o tom, jak jsou (nejen) Američané od mala masírování vymyšlenými hrdiny a pečlivou prací vybudovanými hodnotami a ve skutečnosti je to naopak. Ve skutečnosti totiž všichni podvádí, lžou, kradou, dopují, drogují jen a pouze proto, aby byli větší, silnější a rychlejší. Protože chtějí, protože musí, protože se to od nich čeká, protože to dělají i ostatní a protože to dělali i ti, kdož byly jejich vzory. ~ A tak je nám nabídnut pohled do zákulisí, do politiky, do nezměrných vrstev bahna a svinstva. Potud dobré, dozvíme se pár perliček z minulosti a zjistíme, že o některých věcech rozhodují i ti, kteří o daných problémech vlastně nemají šajna. Problém tohoto dokumentu je jinde. ~ Problém je totiž v tom, že průměrný kopáč "za Telecom" o tomhle už dávno ví. Drtivá většina informací zde udaných totiž není nic zvláštního. Možná je to šok pro Američany, kteří jsou přeci tím nejlepším, nejsilnějším, nejupřímnějším a nejskvělejším národem na světě (moment, ono je i něco jiného než USA?). Nám, v českých luzích a hájích (většinou tedy těch hájích), tohle nemůže přijít nijak extrémně zvláštní. Politici žvaní, sportovci dopují, kde se nekrade, tam se podvádí a naopak. Prostě hnus. Navíc je celý příběh prezentován na třech individuích, kteří se jako malí zavalití chlapci rozhodli ukázat světu co v nich je tím, že se sebou půjdou mlátit do ringu. Nějak jim to úplně nevyšlo. Jeden tvrdě dřel, aby vypadal jak špatná postavička z komiksu, druzí dva tvrdě dopovali, aby vypadali taktéž. Výsledkem je, že tak vypadají, nemají z toho vůbec nic a navíc zjišťují, jak jim všichni celý život lhali. Ano, je to smutné, slabší povahy uroní slzu a postesknou si nad nespravedlností světa. My ostatní si můžeme jen po dokoukání říct: No a co jako? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja by som bol v porovnávaní Chrisa Bella s Michaelom Mooreom tiež trošku viac zdržanlivý. Chris Bell totiž natočil film o téme, s ktorou prežil väčšiu časť svojho života a nie menej by o tom vedela povedať aj jeho najbližšia rodina, či najbližší kamaráti. A počas tvorenia vlastne plával vo svojich vodách. Samozrejme chce to vžiť sa do témy z nestranného uhla, pozbierať veľa faktov, zaujímavostí, informácií, škandálov a podobne. V neposlednej rade je dôležité mať nápaditého ducha, schopnosť urežírovať film nemá každý, no i tak finálnu podobu filmu majú určite sčasti na svedomí i producenti. Totiž šablóna filmu s Mooreovými projektmi je pomerne dosť identická. Ale ja to kvitujem a páčilo sa mi to, veľmi. No a k danej téme môžem napísať len toľko: úbohosť, zbabelosť, skaza športu! 85%. ()

Reklama

Ichabod 

všechny recenze uživatele

* The side effects of being American - tak zní podtitul názvu co se sem asi nevešel :-)) Film neobjevuje nic moc nového. Že Arnie bral a Sly jakbysmet není žádné tajemství, i o amerických baseballistech jsem slyšel. Objeví se tu i pár opravdu profláklých tváří co se díky steroidům proskavili vlastní hloupostí (Valentino). Co tento dokumentární film pro mne dělalo zajímavým je rodinná linka tří bratrů, z nichž jeden se právě odhodlal natočit ho. Opravdu mne nešokuje falešnost vrcholových sportovců nebo Arnieho "když vytrváte a hrajete dle pravidel dokážete v USA cokoliv!". Ať chce Chris Bell sdělit cokoliv není nuda se na to dívat, ale na jeho hru "léky bere kde kdo, podpůrné prostředky také" nepřistoupím. Red Bull bude na dlouho jedinný prostředek co si dopřeji. Z Arnieho tam sice udělal idiota a popřít to nejde, ale ja ho mám pořád rád. Zajímavější je spíš sledovat tupé amíky co berou léky na cokoliv a přijde jim to normální a když se jich na to někdo zpětně zeptá, tak se tváří jak oběti komercializace léků. A už samotný sen - být Wrestlingovou hvězdou - jako Mad dog (Chrisův bratr) je prostě stupidita, protože to je dokonalý příklad jakým fakem je celý ten americký sen. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Komplexní - to je první slovo, které mě ve spojitosti s tímto dokumentem napadne. Jeho autor, Chris Bell, se problematikou, která není ani zdaleka tak jednoduchá, zabývá do velkého detailu, ozvláštňuje ji případovou studií v rámci vlastní rodiny a postupně se dostává až na dřeň toho, co je Američanům a jejich povaze vlastní. Občas dokument sice působí jako vylepšené home video, nicméně výpovědní hodnota to bohatě vynahrazuje. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument nejenom o drogách. Chris Bell na svoji rodině ukazuje vůli Američanů vítězit za každou cenu. Vrací se i do minulosti, aby ukázal, jak se vztah společnosti k drogám vyvíjel a jak někteří lidé mění názor na ně podle potřeb. Ve sportu jsou podpůrné drogy zakázané, ale nejsou zakázané pro školáky, hudebníky, vojáky. Kdo rozhoduje o zákazech a povoleních? Je dopping vůbec nebezpečný pro zdraví uživatelů? Ve srovnání získavají informace jiný kontext. ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama