Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitne spracované udalosti studenej vojny. Pôsobivý politický thriller (a to ich nemám moc v láske) s veľkou dávkou čo do reálnosti. Prvá hodinka možno trošku povoľnejšia, ale druhá hodinka a pol je strhujúca a plná napätia. Nechcel by som byť v koži JFK a som veľmi rád, že v Amerike nežijem. Ale na druhej strane, nebyť JFK, tak tu možno nie som vôbec. Costner herecky prekvapil po nie príliš výrazných rolách. 80%. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ak z ničoho nič príde chuť na film o studenej vojne, veľa ľudí inštinktívne siahne po Moste špiónov, prípadne po niečom z pera Toma Clancyho. Ja so zármutkom na tvári radšej prstom ukážem na tento skvostný počin Rogera Donaldsona. A na čo zbytočne veľa rečí, je to úplne jednoduché – najlepší film o Kubánskej raketovej kríze, jeden z najlepších filmov o studenej vojne a najlepšie vykreslenie napätia medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi spolu so strachom z hrozby globálneho konfliktu od čias Kubrickovho magnetizujúceho opusu Dr. Strangelove. --- Paradoxne ale verím, že niekde existuje nejaký starý neznámy obskúrny am. film zo 70. rokov, ktorý tu ohodnotilo tak 5 ľudí a na IMDb tak max. 200, ktorý obe vyššie uvedené snímky schová do vrecka, minimálne čo sa atmosféry/štylizácie týka. Už len ho nájsť x) (8.4.2019) (23.9.2021) (29.9.2022) (1.11.2023) ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

Přestože všichni víme jak to dopadne, jedná se o parádní, napínavou sondu do pater vysoké politiky. Musím ocenit smysluplný scénář, napětí a v neposlední řadě skvelé herce. Jedinou, malou výtku bych měl k zbytečným pasážím rodinného života O 'Donnella. No jelikož jsou ty pasáže velmi krátké - zasloužených pět. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco více ve stylu Stoneova JFK, bohužel zde byly jen určité záblesky. Jistě se jedná o poměrně hodnotnou lekci z dějepisu, ale bojím se že kdyby snímek natočila druhá strana tak by zase vyzníval v jejich prospěch. Kevin Costner poměrně obyčejný výkon a Bruce Greenwood mě třeba nepřesvědčil v roli Kennedyho vůbec. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vzniklo spousta snímků na téma konfliktu USA vs. Rusko a tento víceméně ničím nevyčnívá z řad spíše lehce nadprůměrné tvorby. Celková podoba spíše připomíná TV produkci (i přes poměrně vysoký rozpočet) a Kevin Costner by filmu -i přes velice slušný výkon- vůbec nechyběl. Nejedná se o špatný film a třeba takovým hercům nemám co vytknout ale je to téma určené pro úzkou skupinu diváků, kteří v něm uvidí mnohem více než já. A délka filmu je opravdu přestřelená. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Snímek je natočen na motivy knihy "The Kennedy Tapes: Inside White house during the Cuban Missile Crisis" od Ernesta Maye a Philipa Zelikowa. (Terva)
  • Na dvou záběrech se ve filmu objeví rotory helikoptéry typu CH-46, která přitom začala sloužit armádě až od roku 1964. Výčet nepřiměřeně moderní vojenské techniky použité ve filmu je ovšem mnohem delší. Čítá například stíhačky Northrop F-5s, ve skutečnosti nasažených poprvé až v říjnu 1963, palivový tanker International S-Series používaný až od roku 1978 či tankovací zařízení Oshkosh R-11 Fuel, který byl zařazen do výzbroje dokonce až po roce 1989. Ve filmu se navíc objeví na základně námořnictva, zatímco v realitě slouží výhradně letectvu. V jedné ze závěrečných scén pak pro změnu písařka přepisuje prezidentovu řeč na psacím stroji IBM, jehož typ však byl ve skutečnosti vyroben až v roce 1969. (curfew77)

Reklama

Reklama