Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzitní profesor David Pollock (Gregory Peck) je specialistou na staré arabské civilizace. Jednoho dne jej na londýnské ulici unesou lidé arabského politika jménem Hassan Jena. Muž musí na jeho „žádost“ proniknout k bohatému Arabovi Beshraavimu (Alan Badel) a přeložit pro něj zprávu napsanou pomocí starých arabských hieroglyfů. Vzkaz totiž může obsahovat životně důležité informace, jejichž dosah nedokáže zatím nikdo ze zúčastněných domyslet. Půvabná Beshraaviho milenka Yasmin Azirová (Sophia Lorenová) však Davida varuje, že jakmile vzkaz rozluští, Beshraavi jej dá zabít. Tak to ostatně učinil s jeho kolegou Ragheebem. David ani neví jak, a ocitne se uprostřed mezinárodního zločineckého spiknutí, v němž někteří lidé nejsou těmi, za koho se vydávají, a v němž jde skutečně o život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Peck, kráska Loren, napětí, akce, dobové prostředí, špióni, Manciniho hudba, a stejně to nefunguje naplno. Proč, to se asi přesně nedozvíme, někdy i skvělé suroviny jednotlivě nechutnají uvařené dohromady. Je to jenom náhoda, nebo Alan Badel v brýlích nápadně připomíná Petera Sellerse (jsem si celej film myslel, že to je on). Neměl v tom původně hrát? Pochválit musím i brněnský dabing, v roce 2002 už se takhle kvalitní práce jen tak nevidí (Daniel Dítě, Radka Přibyslavská). Neoposlouchané hlasy, Dítě na Pecka = pecka. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vtipný triler so Sofiou Loren na štýl Bonda v sukni (alebo aj bez sukne) som neočakával, s touto sexicou minulého storočia sa mi spájajú skôr osudové úlohy. Nakoniec veľa neukázala, no bolo to aj zábavné aj vtipné, len nie príliš chytré a občas neprehľadné. Očíslované cukríky pôjdem hľadať do obchodu a arabská šifra v hieroglyfoch má svoje dni už za sebou. ()

Reklama

Billie777 

všechny recenze uživatele

Zábavná a roztomilá jednohubka. Gregory Peck je sympaťák každým couvem, Sophia Loren jeho charismatická femme fetale (a má zde naprosto úžasné outfity). Film je to zábavný, svižný, nechybí napětí a akce a přitažlivá londýňská atmosféra. Na tenhle film se jako na milou víkendovou oddechovku dá dívat pořád. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Inspirace stylem Hitchcocka ba snad i De Palmy je více, než patrná a britský feeling tu má také své zastoupení. Kamerové "oldschool" technizace v úvodních minutách představují zajímavý dodatek. K obsahu nemám větší výhrady. Honba profesora spolu se špionkou za rozluštěním hieroglyfů je jako téma v tomto případě naprosto dostačující, pokud je splněn předpoklad pro rychlý spád a snaha o minimalizaci hluchých míst, což Arabeska splňuje. Nevhodné mi přišlo rozdělení na dvě části, kdy se v té první divák dočká vcelku obstojného thrilleru a v té druhé lehce komediálně laděné lovestory. Tyto dějové linky mi k sobě, ať dělám, co dělám, zkrátka nepasují a nezachrání to ani výtečné duo Peck-Loren. Malou kompenzaci jsem našel v Manciniho hudbě, která tak nějak zkrášluje atmosféru. Z konečného součtu kladů a záporů mi vychází čistý průměr. 70% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Šifry mám rád, lenže tu nešlo ani tak o jej lúštenie, ako o jej hľadanie. To hneď posúva celý film z akejsi sofistikovanej dobrodružnej detektívky do veľmi nenáročnej oddychovej limonády. Situáciu zachraňujú slávni herci a hlášky. Predovšetkým hlášky! Pretože dej o tom, že šifra sa stratila a treba ju nájsť a všade sú samí agenti a cudzie záujmy, je prislabý na to, aby zaujal sám o sebe. Toto nie je hlavný chod kvalitných špionážnych komediálnych dobrodružstiev, toto je ledva ich mdlé predjedlo. Kdeže Hitchcock! Kdeže De Palma! K filmom zmienených pánov má Arabeska asi tak blízko, ako statický trojhodinový záznam majstrovstiev sveta v stolnom hokeji. Z roku 1966. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu se také objevuje vůz Rolls-Royce Phantom IV, jichž se celkově vyrobilo pouhých 18. Ten filmový byl původně majetkem Prince Henryho, vévody z Gloucesteru. (Cucina_Rc)
  • Yasmin Azir (Sophia Loren) řídí vůz Mercedes-Benz 230SL. (Cucina_Rc)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Londýne, Oxforde a Berkshire. (dyfur)

Reklama

Reklama