Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (496)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno slovo: nuda. Oceňuji uměleckou stránku filmu, stejně tak jako ohromnou spoustu skrytých podtextů a nápadů, kterými devadesátiminutový snímek oplývá. Bronson je takovým tím filmem, na který by se bez problémů mohla podívat celá rodina, a nikdo pak neodejde z promítání zklamaný. Několik zmatených a nečitelných výrazů se najde - o tom žádná - ale řemeslná stránka a celkové vyznění je na jedničku. On je to totiž spíše takový věrně zachycený dokument, nežli film: tak dobrým hercem Hardy je. A tak i když nad nadšením převládá zmatení, stejně je hodnocení mírně nadprůměrné... ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Výbornej Tom Hardy v roli blázna, kterej se ve vězení s nikym nesral, pak ho málem udrogovali k smrti, pak mu královna dala milost, pak ho zase zavřeli a on se zase s nikym nesral. V podstatě o tomhle snímek je, ale pod režií Refna je z toho zkrátka umělecký dílo, a to doslova. Tom Hardy to tady brutálně celý táhne, jinýho herce se snad ani ve filmu nevšimnete. Stačí se pouze chytit na vlně Refnovo podání, a jelikož jsem to viděl až po Drive, tak jsem s tim neměl absolutně žádnej problém. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Nepřijdu s ničím novým, když tu napíšu, že Bronson je film totálně podřízený herecké exhibici Toma Hardyho. Jinými slovy: je to film, kde Tom Hardy 92 minut dělá neuvěřitelnej bordel. Nemá to ani žádnej děj. Nechápu ani smysl toho všeho, nejvíc mi sedí myšlenka, že Refn využil psychopata Bronsona, aby mohl popustit uzdu svojí fantazie a naházet do filmu množství svojí vlastní mírně abstraktní poetiky - k čemuž je postava Bronsona vděčným tématem - aniž ho nějak dvakrát zajímalo, jestli to celý má příběh a směr. Drama bych sem nepletla. To mizivý množství scén, co mohlo vyprodukovat drama, je hozeno do těžce komediální polohy. Bronson sám je totální pošuk, ale je pravda, že na jeho absolutním zapálení pro rvačky je něco skoro až sympatickýho. Asi jako jeden pes, kterýho znám, co tak nenávidí lidi, že se vždycky snaží překousat plaňky u plotu, aby je mohl zardousit. Chudák... Komu film doporučit...? Fandům Refna jistě, fandům Hardyho jistojistě, protože ten tam řádí jako černá ruka. V posledních scénách téměř doslova. Pak možná ještě těm, který baví koukat, jak někdo hodinu a půl mlátí lidi. Ale byla to sranda. A vypíchnu ještě soundtrack - ať už jde o klasiku nebo Pet Shop Boys, hudba je tu boží a pomáhá vytvořit tu zvláštně ujetou atmosféru. Refn prostě má něco na srdci, někdy se mu to podaří sdělit jasněji a jindy ne. Ale fandím mu! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film sem se kurevsky tesil, zajimavy tema a trailer vypadal naprosto bombasticky. Vysledek me ale bohuzel dost zklamal. Jednak tu neni zadnej poradnej pribeh, Bronson se snazi ze zacatku vypravet neco o svym zivote a je to docela zabava, i kdyz ty prostrihy jakoze do divadla jsou otravny, jenze s ubihajicim casem je cim dal tim patrnejsi, ze to proste nema co vypravet. Bronson je sice udajne nejbrutalnejsi vrah v Britanii, ale neni to zadny sadisicky vrazedny prase, pouze magor, co se celej zivot rval, zacal serezanim ucitele a spoluzaku a pak uz se to s nim tahlo celej zivot, jak moh, nekoho zrubal, sice vetsinou nakonec dostal kuli presile nalozeno on, ale to moc neresil, jeho to bavilo a vezeni povazoval za hotel. Takle zhruba odsejpa prvni pulka filmu, ktera je neco mezi hodne cernou komedii a thrillerem a i kdyz tu jsou hluchsi mista, docela jsem se bavil. Jenze v druhy polovine se uz Bronson moc nerve, vetsinou jen cumi do blba a to uz je s blizicim se koncem cim dal tim vetsi opruz. Navic vzhledem k tomu, ze se film rozpada na jednotlivy sceny, v druhy pulce uz to fakt nema moc co nabidnout. Aspon, ze je film slusne a misty celkem cool natocenej, hraje slusna hudba a Hardy podava pravdepodobne zivotni vykon, protoze je fakt naprosto genialni a tahne celej film kupredu, akorat to pobihani pred kamerou s bimbasem by moh omezit. Kdyby tu byl nejakej poradnejsi pribeh a film si zvladal udrzet tempo, mohla to bejt pecka, takle bohuzel jen skvelej Hardy, par paradnich scen a to da jen na 3*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Smrdí to britskou produkciou a o mini vtáka Toma Hardyho som naozaj nestál, ale ono to bola zábavná akcia. Prepojenie umení je v Bronsonovi kľúčové. Divadlo, výtvarné umenie, klasickú orchestrálnu hudbu, film a animácie kladie Bronson za pomoci režiséra na rovnakú úroveň spolu s násilím. Rozmanitosť umení zabezpečuje snímke širokú škálu výrazov a filmová forma je tak veľmi atraktívna. Aj keby divák s privretými očami klesol do kolien pod ohurujúcou formou. Postava Charlesa Bronsona je zobrazovaná veľkolepo prostredníctvom „zaužívanej filmovosti“, ako by si to Bronson zrejme sám želal. Avšak spôsob zobrazovania je taký výrazný, aby neustále pripomínal, že je to „len film“. Nedochádza ani k stotožneniu sa s ktoroukoľvek postavou, pretože to nie sú postavy z drámy, z psychologického diela. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Rola Charlesa Bronsona (Tom Hardy) vyžadovala mať na sebe aj väčšie percento telesného tuku, preto ako sám herec uvádza, cez deň jedol kuracie mäso s ryžou a na večer si doprial pizzu, zmrzlinu Häagen-Dazs a veľa Coca-Coly. Tieto vysokokalorické jedlá mu priniesli potrebné pribratie na váhe za krátky čas. Prezradil tiež, že v porovnaní s vrchnou časťou tela vyzerali jeho nohy komicky, bol doslova ako bocian. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)
  • Charles Bronson ve vězení skutečně tvořil. Některá jeho díla byla vystavena v londýnském metru a bylo mu vydáno i několik knih. Jedna z nich popisuje, jak posilovat v malém prostoru bez jakýhkoliv prostředků. (JardaBauer)
  • Před premiérou filmu byl promítnut i krátký proslov Charlese Bronsona, což vyvolalo protest britských úřadů. Jediné místo, kde tento rozhovor mohl proběhnout, je vězení. V Británii se ve vězení bez povolení natáčet nesmí. (Elisebah)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama