Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

JFL 

všechny recenze uživatele

Mum & Dad ve všech ohledech připomíná řadové exploatační filmy ze zlaté éry žánru, tedy 70. let minulého století. Tyto snímky se vyznačovaly lákavou premisou, která sama o sobě do kina nalákala diváky, a lehkým komentářem k dobově aktuálním sociálním či politickým fenoménům (zde polští gastarbeiteři v Anglii). Nicméně samotné zpracování filmů tyto dva potencionálně nosné prvky důkladně nerozvádělo, laciné pojetí speciálních efektů na místo působivosti občas dosazovalo pobavení a okaté pokusy o symbolismus zase snímky často podkopávaly kvůli nepatřičnému a strojenému zumělečťování. Za použití stejných prostředků sice vznikla fenomenální a dodnes výmluvná díla, ale právě i ohromné množství průměrných (tedy nikoli špatných) snímků, které z anotace, reflexe či analýzy znějí mnohem šťavnatější a nosnější, než opravdu jsou. To je bohužel i případ Mum & Dad. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Vynikající exploitation, ve kterém se fyzické násilí děje jaksi mimochodem a důraz je kladen na pokřivenou psychiku jednotlivých postav. To by samozřejmě nešlo bez dobrých herců, jejichž postavy jsou reálné až to bolí. V podobných věcech si příliš nelibuji, takže zřejmě už Mum & Dad nebudu chtít nikdy vidět, ovšem v rámci subžánru s ním jsem velmi spokojený. Navíc ten neodbytný dojem, že Taťku hráj Jirka Zídek...brrrrr. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Přikloním se k většině, že tento explo patří spíše k těm více povedeným. Stejně ale musím dát jen průměrné hodnocení, protože řemeslně to trochu pokulhávalo a herecky taky. Mum & Dad napětí umělo vykouzlit velice zdatně a překvapující závěr se v klasických tyranských hororech taky už často neobjevuje, proto patří tento snímek do trochu jiného explo regálu, než jsme zvyklí. Neobjevuje se tu úplně čisté gore a všeho je tak akorát. I přesto nejsem britskému filmaření příliš nakloněna ( viz Little Deaths ) a i v tomto případě na mě doléhal takový ten amatérský odér, který já většinou odsuzuji. Na menší večerní jednohubku to ale nebylo špatné. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo peklo. Atmosferické peklo. Takové napětí a navození pocitu bezmocnosti jsem už dlouho ve filmu neviděl. Herci to odehráli naprosto přesvědčivě. Násilí je zde celkem dost, ale nepůsobilo to nějak divně a nenarušuje to dusnou atmosféru. Film prostě ukazuje život v jedné hodně netradiční zvrhlé rodině. Napětí by se ke konci dalo krájet, vánoční výzdoba neměla chybu a ten konec, ten konec se nadmíru povedl. Pro mě jednoznačně lepší než podobný film Martyrs. 75% ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Nad hodnotením som neváhala ani sekundu! Psychopatické rodinky ma vo filmoch vždy lákajú a v tejto, bola každá jedna postava výnimočne šialená, ale každá iným spôsobom a smerom, čo sa podarilo veľmi dobre a vierohodne vystihnúť. Kamera nás necháva viac nahliadnuť do života na prvý pohľad klasickej anglickej rodinky, ktorá však skrýva malé tajomstvo. Na rozdiel od podobných filmov, skľučujúcu atmosféru perfektne privádzajú do dokonalosti premyslené detaily, ktoré v mnohých wanna be exploit chýbajú, preto na mňa pôsobia istým nedokončeným dojmom. Mum & Dad nie je o prelievaní krvi a gore, ale o nefalšovanom strachu, cynickosti, neľudskosti, brutalite a realistickom, zvrhlom a geniálnom exploitation. Ľudia, keď sa vám páčil eden, neváhajte, Angličania naozaj vedia. P.S. Vianočná výzdoba oh my god ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)

Reklama

Reklama