Reklama

Reklama

Příběh o lásce, která se nemůže dočkat naplnění. On je v noci vlkem, ona ve dne jestřábem. Oba jsou osudově předurčeni k tomu, aby se nikdy v lidské podobě nesešli, pokud neprolomí zlou kletbu, jež na ně byla uvržena. Strhující, akcí nabitý napínavý zážitek. (Magic Box)

Zajímavosti (33)

  • První volbou pro natočení exteriérů bylo tehdejší Československo, následovalo pak Španělsko a úspěšná byla až Itálie. (Rattus Rattus)
  • Když se Rutger Hauer dozvěděl, že získal roli Navarra, řekl R. Donnerovi: „Ujistěte se, že máte místo na parkování pro můj 55 stop dlouhý obytňák.“ Donner předpokládal, že si Hauer dělá legraci. R. Hauer s ním projel celou Evropu od svého domova v Nizozemsku, až po místo natáčení v Itálii. Nikdo nebyl připraven na to, že se toto obrovské vozidlo objeví na place. Svůj osmnáctikolák zaparkoval před branami sídla studia v Římě. Když R. Donner vyšel ven, nebyl, slušně řečeno, příliš nadšený. (Rattus Rattus)
  • Autor námětu k filmu Edward Khamara vyvrátil po čase tvrzení producentů, že jde o ztvárnění existující legendy. Přiznal, že ho příběh napadl při odpoledním joggingu. [Zdroj: extralife.cz] (pornogrind)
  • Scéna útěku Filipa (Matthew Broderick) z vězení se natáčela na hradě Soncino v provincii Cremona, Itálie. Scény z vnitřního nádvoří Biskupa (John Wood) s Marquetem (Ken Hutchison) a Cézarem (Alfred Molina) se natáčely na hradě Torrechiara u Parmy, Itálie. Hrad, kde bydlel mnich Impérius, je pevnost Rocca Calascio, provincie L´Aquila v Abruzzu, Itálie. Středověká vesnice s hradem a kostelem pro závěrečné exteriérové scény je Caslell´Arquato, provincie Piacenza, Itálie. (Rattus Rattus)
  • Kostel (katedrála), kde se odehrává závěrečný duel, musel být postaven jako kulisa, neboť štáb nedostal povolení natáčet v žádném z kostelů z důvodu možného poškození. Stavba trvala dva měsíce. (Rattus Rattus)
  • Natáčení probíhalo od 2. srpna 1983 do prosince 1983 v Itálii. (ČSFD)
  • Pro roli biskupa byl dlouho zvažován Mick Jagger, kterého po úvodním pochybách kolem akcentu prosazoval režisér, producentka i zástupci Warner Bros. Volbu ovšem zablokoval 20th Century Fox a tak se přistoupilo na méně neobvyklou volbu. (DaViD´82)
  • Rutger Hauer a Michelle Pfeiffer se při natáčení filmu potkali jen jednou, a to při scéně velkolepého finále v katedrále. Do té doby natáčel každý sám vždy svůj part a jak to bylo ve filmu, bylo to i ve skutečnosti - při natáčení se neviděli. Při scéně polibku po vítězném souboji rytíře Navarra (Rutger Hauer) s biskupem se Rutger zeptal Michelle: "Můžu vám dát vůbec pusu?" a Michelle odvětila: "Když to musí být...." a pak vzpomínala na natáčení scény polibku těmito slovy: "Kdybych věděla dřív, že je Rutger takový, tak bych snad chtěla i změnit scénář, abychom se potkávali víc....a nejen na scéně..." (Peregrina)
  • Jestřáb, který si ve filmu zahrál, se jmenuje "Little Pasta". Během produkce ale zemřel, proto je mu film věnován. (HappySmile)
  • Kůň, na kterém Navarre jezdí, je friesianský chovný hřebec, který pochází z Nizozemí, což je rodná země Rutgera Hauera, který jej hraje. Na tomto druhu koně často jezdívali středověcí rytíři. (HappySmile)
  • V jedné scéně řekne Navarre Philippovi, aby jel na koni do hradu a plácne jeho koně, aby jel rychleji. Nicméně, když se poprvé tato scéna točila, Rutger Hauer (Navarre) koně plácl tak silně, že odstartoval na kopec, až úplně zmizel za horizontem. Kůň byl na Matthewa Brodericka moc silný, než aby ho mohl zastavit. Jediné, co ostatním tedy zbývalo, bylo sedět a čekat, než se vrátí zpátky. (HappySmile)
  • Warner Bros. k filmu napsali, že je založen na pravdivé středověké legendě, což ale není pravda. Edward Khmara to oznámil Spisovatelské asociaci a Warner Bros. mu tedy musela vyplatit peněžité vyrovnání. Avšak prohlášení o středověké legendě z filmu odstraněno nebylo. (HappySmile)
  • Režisér Richard Donner chtěl původně obsadit Rutgera Hauera do role zlého kapitána gardy, zatímco do role Navarreho obsadil mladšího herce Kurta Russella. Hauera tato role ale nezajímala a vyjádřil zájem o hraní Navarreho. Když Russel pár dnů před zahájením hlavního natáčení od filmu odešel, dostal Hauer jeho roli. (HappySmile)
  • Melodie, na kterou Isabeau a Phillipe tancují ve stáji, je italský tanec ze 14. století jménem "Trotto". Film také obsahuje renesanční kousek od Johna Dowlanda. (HappySmile)
  • Kvôli lepšiemu a názornému vykresleniu vlčieho alterega hlavnej postavy (Rutger Hauer) boli z Kalifornie dovezení štyria sibírski vlci. (misterz)
  • Mních Imperius (Leo McKern) mal svoje sídlo na hrade Rocca Calascio, ktorý sa nachádza v abruzskom regióne, v strednom Taliansku. (corona)

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Jablko nepadá daleko od šípu

Jablko nepadá daleko od šípu

23.11.2008

Ridley Scott plánuje v Nottinghamu vzkřísit legendu o Robinu Hoodovi a produkční společnost Spyglass Entertainment si myslí, že když diváky zajímá anglický lučištník, možná budou zvědaví i na… (více)

Reklama

Reklama