Reklama

Reklama

Na východě ďábel, na západě jed

  • Hongkong Dong xie xi du redux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Podobně jako američtí filmaři Francis Ford Coppola či George Lucas oprášil také mezinárodní kritikou oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai vlastní starší dílo a upravil je podle svých současných představ. Původní film Na východě ďábel, na západě jed Wong natáčel několik let a uvedl ho v roce 1994. Snímek vychází z populárního románu o potulných šermířích, ale je ztvárněn jako vysoce estetizovaný milostný příběh protkaný tesknou melancholií, v němž legendární hrdinové mezi bitvami vzpomínají na své osudové lásky. I přes historické dějiště tento snímek stejně jako jiné Wongovy filmy z devadesátých let odráží tehdejší atmosféru z nadcházejícího předání Hongkongu Číně. Bezmocnost zdejších nadlidských bojovníků tváří v tvář konfliktům přesahujícím jejich síly odpovídá existenciální úzkosti dobových obyvatel britské kolonie, kteří se museli vyrovnat s událostmi, které sami nemohli ovlivnit. (Filmasia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tak tu vôbec netreba plnohodnotný komentár, keďže oproti pôvodnej verzii je to upravené len zanedbateľne. A tak aj nová verzia je stále film s trochu menej prehľadným, ale aj tak stále dosť zaujímavým dejom, takže predsa len je lepšie dávať aj trochu pozor a prakticky zbytočnou akciou, keďže na týchto súbojoch ani nemá čo zaujať, ale zato s perfektnou poetikou, vynikajúcim vizuálom, skvelým obsadením a peknou hudbou. Takže stále je to mimoriadne pôsobivé dielo, kde k plnému hodnoteniu chýba len pár úprav. 80% ()

swed 

všechny recenze uživatele

"Ashes of Time" je filmem, u kterého vás nikdo nevede za ruku, narace je na první pohled nahodilá a nepřehledná, divák musí vynaložit obrovskou pozornost pro sestavení celkové skládačky. Po skončení filmu pak záleží jen čistě na něm, zažije-li nudu nebo katarzi. Na závěr malá rada: Pro usnadnění orientace v ději bude ve výhodě ten, kdo si nejdříve sežene původní (téměř totožnou) verzi, díky které je pak mnohem snadnější si vychutnat tento "Redux". Věřte, že sami zjistíte, jak všechno dříve nepochopené najednou dává smysl. 8/10 ()

Reklama

danliofer 

všechny recenze uživatele

Wong Kar-Wai je zde opět svůj svým pomalým tempem vyprávění a náročnější dějovou strukturou. Buď se dá na film dívat jen jako na nádherně barevně zpracovanou fresku - barevným zpracováním mi to dost evokovalo styl Yimou Zhanga - a pak to stačí vidět jednou, nebo se do něj hlouběji ponořit. Pak to ale není jen na jedno zhlédnutí, jelikož ve filmu je spouta detailů spjata s čínským lunárním kalendářem, k němuž se váže i specifická filosofie. Ten, kdo není ve věci zběhlý, nemůže napoprvé pospojovat tyto jednotlivé detaily v uspokojivý celek. Osobně se na film po čase podívám ještě jednou. Přece jen, když ho chce člověk slyšet v originále, nestíhá číst pobrobně titulky, a tím mu unikají podrobnosti. (Nehledě na to, že jsou si hrdinové vizuálně dost podobní:-) Na druhou stranu dívat se na Kar-Waiovy filmy v dabovaném provedení je skoro hřích:-) Film je rozhodně pro náročnější publikum. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl tento film mimořádným zážitkem. V určitých postupech mi trochu připomínal Tarantinovy filmy - několik spolu pouze volně souvisejících příběhů, které se na konci více prolnou, střídání dějových rovin ... Ale tím samozřejmě podobnost s Tarantinem končí. Film je neskutečně krásně natočen, vlastně to ani nepřipomíná film, ale spíše nějaké impresionistické pohyblivé čínské pohlednice podbarvené krásnou hudbou. Děj pro mě byl zpočátku záhadou, stejně tak postavy, ale později je vše čím dál tím více jasnější a na konci všechno dojde a výsledný dojem, který ve vás film zanechá je naprosto úžasný. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vizuálne vylepšenie. Príbehovo stále rovnaké. Keď som sa odhodlal pozrieť si to druhý krát, mal som určitú obavu, či sa mi to vôbec bude páčiť. Či si náhodou neuvedomím, že je to len povestné artové čudo, hrajúce sa na niečo čo nie je. Som veľmi rád, že sa to nestalo. Táto bojová báseň o osude a láske je neskutočné dobre natočená, neskutočne dobre zahraná a výborne zreevidovaná. Je príjemné vidieť, že film nestratil nič zo svojej pôsobivosti a že Wong Kar - Wai je režisér, ktorý dokáže správne rozohrať emóciu a vie ju aj znamenite podať. Čo sa týka pocitov a dojmov, to všetko som napísal ako komentár k pôvodnému filmu z 1994 a nemám potrebu to tu písať znova. Jediné čo ešte dodám je že film má zvláštnu silu a sála z neho zvláštny pokoj a ak máte radi podobne ladené filmy budete mraučať blahom. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl inspirován osudy postav románu "The Legend of the Condor Heroes" Jin Yonga z roku 1957. (Terva)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama