Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 2
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 098)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Spolu s Patriotem asi nejlepší Emmerichův film. Tady mi ten jeho patos nevadil ani v nejmenším. Perfektní hudba a herecké obsazení všemu dodává tu správnou adrenalinovou šťávu. Konečně se dozvíme pravdu o Oblasti 51 ;) Vynikající triky, ve své době špička. Příběh sice nic moc, ale chtějte po scénáristovi, aby napsal nějakou story pro Emmeriche, u kterého by jste alespoň na minutu měli zapnout mozek a režisér by jej nakopl do zadnice jako správnej patriotickej Němec. (Ano, největší americkej patriot se narodil v Německu). Jestli hledáte ten správnej film k popcornu, tak už máte jasno - Den Nezávislosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno, nepokládám se za fanouška nanejvýš svérázného režiséra Rolanda Emmericha a jeho pompézních megalomanských filmů. Téma mimozemské invaze jsme si v béčkových sci-fi filmech před Emmerichem užili nesčíselněkrát a Emmerich si zkrátka řekl, že když už nestihl natočit tu první, tak natočí aspoň tu největší mimozemskou invazi v dějinách filmu. Takže nebe zahltil tisíci gigantických, no to dá rozum, že létajících talířů, proč nevyužít klišé, které má filmový divák dokonale vstřebané v krvi. Monstrózní umělá tělesa mají desítky, ba stovky kilometrů v průměru a scénáristu ani režiséra zjevně nezatěžuje problém pohybu tak přerostlých dopravních prostředků v gravitačních polích měsíců a planet naší sluneční soustavy ani to, že se zde objeví tak říkajíc zčista jasna. Prostě kde se vzaly, tu se vzaly. Jinak je to nadstandardně patetické, vlastenecké a hrdinské. No, kdo se asi vsouká do stíhačky, aby neohroženě čelil mimozemské invazi? To dá rozum, že americký prezident. Emmerich zatím žádný skvost v rámci žánru nenatočil a Den nezávislosti není výjimkou. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Blbé - leč kupodivu vcelku zábavné... I v rámci žánru však za víc jak za tři hvězdičky nestojí - z toho jedna za zvláštní efekty... Dojemná zde je úloha pohádkové postavy amerického prdzidenta. Obávám se však, že ten současný už jedenáctého v dvoutisícímprvním dokázal, že by se při jakékoli invazi podělal strachy. No, ještě že je to jen taková hloupá hollywoodština... :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Emmerichov "Deň nezávislosti" je priam ukážkovým príkladom komerčného, mainstreamového, popkornového, hollywoodskeho kinofilmu. Bohatá produkcia, štedrý rozpočet. Kvalitní herci, profesionálny štáb, skvelá kamera, triky a efekty na vysokej úrovni. Napínavý sci-fi scenár, v ktorom sa nájde miesto aj pre humor. Nezabudlo sa samozrejme ani na americký patriotizmus. V tomto prípade dokonaca sám šéf Bieleho domu nasadne do stíhačky a ide bojovať proti invázii agresívnych mimozemšťanov. Zábavný, nablískaný nezmysel, na ktorý sa výborne pozerá. Najlepšie s veľkou fľašou Coca Coly a dobre vypraženým popkornom. *** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sci-fi komedie - tu snůšku americky patetických keců a americky heroických gest přece nikdo nemůže myslet vážně. Slušně obsazené, slušně zábavné, slušně vtipné, slušné triky, po obsahové stránce slušná kravina. Jsou dva způsoby, jak se u toho nadprůměrně pobavit a nehodnotit odpadem: A) mít velký smysl pro humor a sledovat to s patřičným nadhledem, B) přepnout si na mozku páčku do pozice OFF... C) případně obojí zkombinovat, jak se to povedlo mně:-). 75% ()

Galerie (190)

Zajímavosti (108)

  • Studio 20th Century Fox zvažovalo, že film přejmenuje na „Soudný den“ a stanoví termín premiéry na Den obětí války (poslední květnovou neděli), aby se vyhnulo tradičně nelítostnému soupeření o diváky na Den nezávislosti, 4. července. Herec Bill Pullman (prezident Whitmore) prozradil, jak se tvůrcům podařilo studio přesvědčit - scenárista Dean Devlin a režisér Roland Emmerich jednoduše natočili legendární prezidentův proslov, který končí slovy: „...a pokud dnes zvítězíme, čtvrtý červenec už nebude jen naším americkým státním svátkem. (…) Dnes slavíme náš Den nezávislosti!“ Pak ho sestříhali a ukázali studiu, které se vzápětí rozhodlo název ponechat. (Pavlínka9)
  • Will Smith (Steven Hiller) sa objaví vo filme až v 22 minúte. (ČSFD)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama