Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivan, bývalý rockový zpěvák a válečný veterán, přišel ve válce o obě nohy. V šestatřiceti letech se zároveň musí vyrovnávat s rozpadlým manželstvím a smířit s tím, že se nemůže vídat se synem. Nemá budoucnost právě tak jako spousta jeho kolegů, z nichž mnozí buď raději skoncovali se životem, nebo živoří v ústavech. Ivanův otec Izidor, proslulý politický vězeň v bývalé Jugoslávii, touží proniknout do chorvatského parlamentu. Uprostřed volební kampaně se však objeví srbský uprchlík Simo a začne Izidora vydírat. Brzy začínají na povrch vyvěrat nečekaná fakta... Příběh, natočený na motivy úspěšné divadelní hry, je srozumitelný nejen těm, kteří vědí, co se odehrávalo v Bosně, Chorvatsku a Srbsku během války i po ní. Nadčasové téma o veteránech, postižených válkou i tím, že jim nikdo nedokáže pomoci. O jejich osamění a rodinách, odsouzených k zániku zločinnou absurditou války... Nejlepší chorvatský film roku 2008 se stal zároveň se šesti cenami Zlatá aréna (za nejlepší film, režii, herecký výkon, hudbu, zvukové a speciální efekty) absolutním vítězem 55. MFF v Pule. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

dzira 

všechny recenze uživatele

Velmi působivě natočený film. Takový, který divák sleduje od začátku do konce se zatajeným dechem. Pokud by tvůrci reflektovali srbo-chorvatskou válku o trochu poctivěji, zasloužil by si i plný počet hvězd. Stejně, jako v několika dalších chorvatských filmech,vracejících se ke konfliktu z první půle 90. let, je i zde použit účelově zjednodušující pohled, mající světu představit Srby v tom nejhorším světle... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kto to kaže , kto to laže Serbija je mala?..." Príbeh vojnového veterána, ktorý ostal bez nôh na vozíku je v prvom rade rodinnou drámou. Vojenské pozadie alebo skôr minulosť je tu iba v Ivanových spomienkach. Vojnová scéna je tu len jedna , ale je veľmi vydarená. Film v skromných , ale úplne postačujúcich necelých 100 minútach rozpovie všetko podstatné a žiadna scéna tu nie je navyše. triky v ktorých vidíme Ivana bez nôh pôsobia absolútne prirodzene a slovo trik vám ani nepríde na rozum. Herci sú veľmi presvedčivý a záverečnú scénu v nemocnici som videl skôr ako film. Až na základe tejto ukážky som začal pátrať po filme a našiel som. Ničiji sin stojí za pozornosť a potvrdzuje kvalitu produkcie z Balkánu. Hajdemo! Sve! "Kto to kaže, kto to laže..." 80%. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické drama o následcích občanské války, které přetrvávají i když válka už skončila. Nemůžu napsat o moc víc, abych neprozradila hlavní pointu. Válečná scéna je ve filmu jen jedna a v tichosti se prolíná od začátku do konce, kdy vyvrcholí. A díky ději se v ní vlastně zobrazí celá tragédie nejen občanské války, ale i hlavního hrdiny Ivana. Herce Alena Liverice jsem zatím nikde neviděla a zahrál tuto těžkou roli skvěle. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Začnu obligátně: „Ko to kaže, ko to laže..." Velmi kalné vody se začínají čeřit, ale co naplat, zůstalo tam ještě množství neviditelných jedovatých zplodin, které po řádném loku zabíjí; minami, revolvery, polštáři. Ale především tím, co sotva dají do pořádku i doktoři. Ke hře, scénáři (a nakonec i hudbě) Mate Matišiče se dá ještě sotva něco dodat... V závěru jse měl tušení, které se upevnilo po „Ko to kaže, ko to laže..." Dokonce jsem předpokládal i jak. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné je, jak je Matišičův scénář, při vší své složitosti sofistikovaný a v rámci možností daného žánru relativně realistický. Něco takového u nás prostě nikdo napsat neumí, takový Epstein nebo Jarchovský se na tohle můžou dívat jenom z velké dálky. Kromě scénáře stojí za pozornost zejména fantastický výkon Alena Liveriče, který je ve své roli válečným osudem zničeného rockera naprosto přesný a když začne procítěně zpívat četnické (srbské) písně, ztrátu otce, syna, manželky, nohou a nakonec i národní identity mu lze beze zbytku věřit a logicky pak vypadá i jeho závěrečný čin, který by v jiném filmu působil pravděpodobně velice samoúčelně. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama