Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá horor s funkční zápletkou a kvalitní atmosférou. Tak kde je problém? Ve špatném (čti:průhledném) casting jedné postavy a tím pádem průhlednosti "překvapivého" konce. Ruka Shyamalana z postu autora původního příběhu je cítit, ale na všechno nestačí, stejně jako kontrast víry a racionality s perfektními úvodními titulky. Ovšem jinak film nezklame, jen nad tím nepřemýšlejte moc. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Přesná režie a opravdu rychlý scénář s množstvím nápadů a efektních vychytávek povyšují tento spíše béčkový horůrek nad hromadu svých klišovitých duchařských bratříčků. Atmosféra sice není kdovíjak mrazivá, ale na udržení bedlivé pozornosti bohatě stačí, herci v rámci možností slušní a přesvědčiví. No a závěrečná pointa, na kterou jsem byl s přibývajícím časem a zjištěními čím dál více zvědavý, byla podána poměrně smysluplně a nenarušila pečlivě budovaný příběh opírající se o jednu jednoduchou stěžejní myšlenku, která mi ale tak dobře podaná zajistila (ne)příjemnou a nepolevující podívanou. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Režisérov druhý pokus o maximalizáciu minima, ktorý znova zastal niekde v polovici. Tentokrát už nejde o remake a tak Dowdle experimentuje a darí sa mu budovať vlastný príbeh celkom slušne. Celá zápletka je však len rádová varianta na diabolské odplaty a s pribúdajúcim časom sa začnú prejavovať nedomyslené časti scenára. Herci však fajn, kamera je hustá, strih perfektný, hudba graduje atmosféru, kebyže táto zostava dostane do rúk poriadny scenár, tak nám naservírujú horror desaťročia. 60%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi líto Johna Ericka Dowdleho. Vynikající Pásky z Poughkeepsie nikdo nezná, Karanténa je nejzbytečnější film desetiletí a Ďábla zabíjí Shyamalanova tvůrčí krize. Samotný Dowdle má ale řemeslo v ruce a jednou natočí pořádnou žánrovou pecku, alespoň doufám. No nic - věnujme se Ďáblovi. Inverzní úvodní průlet nad městem za zvuků skvělé hudby navnadí dokonale, ve zbytku stopáže to ale jde od desíti k pěti. Technicky je to v pohodě, ale těch pět uvězněných, detektiv, sekuriťáci - prostě všichni do jednoho jsou neuvěřitelně nesympatičtí, chovají se nevysvětlitelně a občas vypustí z úst slova, jež jsem v daném momentě naprosto nechápal. Když k tomu připočteme fakt, že herecký ansámbl hraje dosti bídně, dostaneme se k závěru, že ten film prostě nemůže fungovat. A kromě momentů, v nichž nikdo nemluví, opravdu nefunguje. Pointa sice dává odpověď na otázku "kdo je ďábel?", proč však ďábel činil to, co činil, to pro mě zůstává záhadou. Závěrečnou morální apel vznášející scénu radši ignoruju úplně, jinak bych snad musel jít v hodnocení ještě níž, což pro námět, technické kvality, pár mrazivých chvil a hudbu dělat nechci. 6/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Moja logika má síce väčšie nároky, no aj tak je to príjemne krátke so skvelým námetom a ku koncu s celkom hustou atmosférou. No a zjavenie diabla je bravúrne. Shyamalanovský filozoficko-náboženský rukopis je neprehliadnuteľný, nabudúce by to ale chcelo väčší rozpočet a lepšieho režiséra. Privítal by som viac takýchto malých originálnych hororov od Shya. V dnešnej spleti remakov je takýto film ako požehnanie... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Ústřední budova mrakodrapu se ve skutečnosti nenachází ve Philadelphii, ale v kanadském Torontu, a jmenuje se Bay Adelaide Centre. (Koldyn)
  • Zápletka a pointa filmu je převzata z knihy „Deset malých černoušků“ od Agathy Christie. (Natabar)
  • Film se odehrává ve Philadelphii a detektivové jsou z policejního oddělení ve Philadelphii. Jde o jeden ze Shyamalanových trademarků. (becki_tu)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama