Reklama

Reklama

Edmond Vidal známý také jako Momon, vyrůstal v chudé cikánské osadě, odkud si odnesl smysl pro rodinu, neochvějnou loajalitu a hrdost na svůj původ. Nejvíce ho ale posílilo přátelství se Sergem Suttelem, s nímž poprvé okusil vězeňský život, navíc pro něco tak banálního, jako je krádež třešní. Oba se nevyhnutelně zapojí do organizovaného zločinu, a tak vznikl gang Lyonnais. Stávají se nejznámější ozbrojení lupiči počátku 70. let minulého století. Jejich nezadržitelný vzestup skončil až v roce 1974 velkolepým zatčením. Dnes je Momonovi takřka šedesát a rád by na tuto část svého života zapomněl a žil jen pro děti, vnoučata a svou ženu, ale jak sám ve filmu říká: „Člověk vězí ve svém těle a ve své duši svou minulostí, a ona nás stravuje, až nás zničí…“ (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem chuť na nějakou tu gangsterku,tak jsem se rozhodl opět pro Francouze.Film je podle skutečných událostí,což mě vždy velmi potěší.Nejde už tady o takový střet mezi hlavní kladnou a zápornou postavou,jako tomu bylo v La French,nicméně je zde zachycena velmi dobře myšlenka,že jakmile jsi jednou byl gangsterem,tak jím zůstáváš nehledě na to,kolik ti je let.Hlavní postavy v čele s Lanvinem mi byly velmi sympatické.Chvilkami to bylo dost brutální.Ale to tak bývá ve filmech s mafiánskou tématikou.Hodnocení:80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejslabší Marchal, který možná chtěl natočit velkolepou zločineckou ságu po vzoru úspěšných zámořských gangsterek, jenže scénář je uspěchaný, postavy bez charisma, příběh drhne a střídání časových rovin rozhodně není ku prospěchu věci. Celé to navíc nebezpečně směřuje do přehnaně melodramatických poloh, filmová hudba zní jak z argentinské telenovely. Polarizace charakterů na hodné gangstery, kteří důsledně dodržují zločinecký kodex cti a milují svou rodinu, a na ty zlé bez morálky, kteří udávají své kolegy policii a paktují se se zkorumpovanými politiky, je jako ze šestákového románu. Marchal, který má cenné zkušenosti z práce u policie, musí moc dobře vědět, že tak trapně zromantizované vztahy v podsvětí nikdy nefungovaly. Určité gangy fungovaly skutečně na bázi rodinných vztahů, ale to nemělo se zde předvedeným nic společného. Každý kriminalista by se tomu vysmál. Celkový dojem: 35 %. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jediný, čím byl tenhle příběh pro mě zajímavej, tak byl způsob vyprávění... Defakto šlo o tři časový osy se stejnými postavami, což tomu dalo docela grády. Jinak bohužel nic moc. Jo a ještě ten konec, ale na to, že sem to viděl cca 3 dny zpět, tak už nevím skoro nic...Mám v plánu ještě jeden kousek tohodle rejži 2020 Drsný městot, ale asi s ním vyčkám, až nebude k zbití :o) ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Zpracováním typicky pro krimi á la française, a tedy precizní jak po stránce režijní, tak technické. Perfektně zvládnutá je i atmosféra vykreslená v duchu chladném až neosobním, což dodává reálnému příbehu na autentické působivosti. Bohužel v kontrastu právě toto potlačuje jakékoli snahy o navázání vztahu k hlavním hrdinům, jež jsou sice zahrány Lanvinem, Duvalem a dalšími velice přirozeně, po zhlédnutí nicméně budou jedním z posledních aspektů, které by Vám film byly schopny v budoucnu připomenout, a to je myslím škoda a taky jediná věc, jež schází do plného hodnocení a vyrovnání se kolegovi Mesrinovi. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Smrteľne vážne poňatá gangsterka o priateľstve, oddanosti, zrade a cigánskom morálnom kódexe. Ten ma "pobavil" hádam najviac. Pretože ak sa Cigáni riadia nejakým kódexom, tak prevažne cigánskym Otčenášom: "Deti moje nekradnite, čo vidíte potiahnite. V živote ja nelúpil som, čom som videl, ukradol som.". V ňom sa presne odzrkadľuje variabilita vnímania rómskeho pohľadu na svet okolo, vyrovnávajúceho si česť a morálku podľa momentálneho nastavenia, nie nejakých rigídnych, nemenných pravidiel. Cigáni boli a sú ťažko skúšané etnikum a bez spomenutej okamžitej miery schopnosti prispôsobiť si morálku momentálnej situácii, by len ťažko odolali prežiť tak dlho v etnicky a mravne úplne cudzorodom prostredí. Preto tento Marchalov film, v snahe priblížiť svet tohto etnika a jeho zapojenia sa do podsvetia, pôsobí skôr ako slon v porceláne. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)
  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama