Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Člověk se neubrání srovnání. Celkově moc nemám rád remaky obzvlášť, když považuji originál za nepřekonatelný. Tahle verze je ale velice surová a realistická. Zobrazuje divoký západ skutečně divoce, tak jak asi vypadal. Když k tomu připočtu, že to jsou "Májovky" tak mi z toho vychází velice zajímavá podívaná. Nesedí mi obsazení role Old Shatterhanda, chtělo by to větší korbu... ()

Zazie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě spokojenost. A to jsem měla obavy: sáhnout na kult bývá ošidné. Ale ujali se toho šikovně. Příběh je pozměněný, takže divák má možnost čekat, co bude dál, přitom hlavní atributy zůstaly zachovány. Největší obavy jsem měla, jak přijmu postavy. A i tady jsem spokojená. Vinnetou: krásně hledí do dáli stejně jako Pierre Brice, je ale o poznání divočejší. Old Shatterhand: výborně vybraný typ, jako postava prochází asi nejmarkantnějším vývojem, líbí se mi historie jeho příchodu do Ameriky (při vší úctě k Lexu Barkerovi - jemu jsem toho německého inženýra nevěřila). Nšo-či: silně mi připomínala Máří Magdalénu z Jesus Christ Superstar, jako Indiánka je uvěřitelnější než princeznička Marie Versiniové. Sam Hawkens: ošklivější než v originále, ale i on tu má nějakou historii. Celkově oceňuji vývoj postav, realističtější pojetí (do kterého spadá i absence démonického padoucha), modernější vzhled. Vytratila se pohádková naivita originálu, ale na tu si počkám na další opakování původní verze. A líbí se mi, že natáčeli znovu v Chorvatsku, vždyť od 60. let všichni víme, že právě tak vypadá území Apačů. ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Chyběla mi tam nějaká lépe zpracovaná a pořádná přestřelka, jako tomu bylo u původního filmu ze šedesátých let a jakou čekám i od ostatních filmů westernového žánru obecně. Ale s přimhouřením oka, i vzhledem k tomu, že se jedná o televizní film si to u mě "za čtyři" zaslouží. Bylo fajn vidět Vinnetoua a jeho přítele Old Shatterhanda znovu v novém provedení. Jsem rád, že něco takového vůbec vzniklo. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě hodně povedený western, který je napínavý a i hlavními představiteli věrohodněji zahraný než u původní klasiky. Na film jsem nekoukal jako na něco, co má nahradit klasiku, ale jako alternativu příběhu na kterém jsem filmově vyrůstal. I přes svoji délku film ani na okamžik nenudí. Prostředí je vybrané dobře a potěší i melodie podobné originálním filmům. Akce zde moc není, ale konec jí pěkně vynahradí. Za mě 85% :) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nechápu scénáristy, kteří připravují scénář k filmu, který má být podle knižní předlohy! Neznamená snad už samo natáčení filmu podle knihy to, že daná kniha byla prostě skvělá a jedinečná?! Proč proboha mají potřebu to celé překurvit tak, že ten báječnej příběh v tom nikdo nepozná?! Ne, tohle asi nikdy nepochopím... Jasně, nemůže se jet přesně podle předlohy, ale držet se aspoň z 80% obsahu, tak je na světě film s velkym F, protože knižní Vinnetou je tak svěle napsaný, že žádnej scénarista neumětel to jednoduše nikdy líp nenapíše! A až tohle někdy někdo pochopí tak možná vznikne i (další) legendární Vinnetou filmový. Ovšem když si tohle všechno odmyslím, tak 3* jsou adekvátní tomuto německému zpracování, ale s Karlem Mayem to má společné opravdu jen to jméno. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama