Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (1 053)

choze 

všechny recenze uživatele

Potěšitelný nášup k Rivalům, kteří ale měli zajímavější postavy i jejich vztah. I když se tady Bale převtělil do Milese stejně jako v Rivalech Brühl do podobného Laudy, Brühlův Lauda mě bavil víc, stejně jako mě víc bavil Hemsworthův Hunt, zatímco Damonův Shelby je nevýraznou postavou. Vztah Shelbyho a Milese je navíc bezproblémový, oba kopou za stejný tým a mají se rádi, zatímco vztah Laudy a Hunta definovalo jejich soupeření a rozdílný pohled na závodění i na život. A i děj byl u Rivalů pohrocenější (Laudova nehoda). Le Mans 66 dokáže vtáhnout, napnout, rozesmát i dojmout, ale Rivalové to bohužel zvládli dřív a líp. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný automobilový nadšenec a přesto tento film považuji za bezchybný a váhám proto zda dílo nepřidat do své desítky top filmů. Stejně jako dokonalé auto, je i tento film tvořen jen z těch nejkvalitnějších součástek. A to od těch, které zaregistrujete ihned jako je skvělá kamera a hvězdné obsazení, až po ty nenápadné jako je například hudba, kterou byste správně zaregistrovat neměli, pokud se na ni sami nezaměříte. Nejedná se proto jen o fantastický příběh za doprovodu hlasitého předení motorů, ale především o smyslné drama o souboji dvou značek a životním příběhu dvojice závodníků tělem i duší. K těm si při sledování vybudujete velice silný vztah a právě proto, je pak závěr natolik emotivní. Po shlédnutí jsem získal obrovský respekt chovaný ke Kenu Milesovi (postavu bezchybně ztvrárnil Christian Bale) a nechť tento dokument připomíná jeho slávu. PS: Říkám si, ať se jde nějaké Rychle a Zběsile rovnou zahrabat. 98% PSS: Nebylo to tak zamýšleno, ale jedná se o můj jubilejní tisící komentář! ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nedokázal strhnout a místy mě iritoval svou podbízivostí. Le Mans '66 srovnání s Rivaly ani náhodou nesnese. Blíže má spíš k V zajetí rychlosti, kde se hrdina taky touží zúčastnit závodu a vyhrát, ale za srdce mě chytil víc. Pokud nebudete mít vysoká očekávání vyvolaná např. zdejším hodnocením, dá se na to bez problémů koukat. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Le Mans '66 bych moc rád označil za obrovské letošní příjemné překvapení. Jenže to by byla hodně velká lež. Ne však proto, že by to byl špatný film, ale protože pro mě jeho vysoká kvalita vlastně žádným překvapením není. A tak po skvělých (a nikterak lživých) trailerech přichází po všech stránkách prvotřídní sportovní drama, jemuž v krasojízdě nebrání nic zásadního. Máme tu skutečnými událostmi inspirovaný příběh, jenž je sám o sobě dostatečně zajímavý a poutavý na to, aby dokázal zapůsobit i v rámci slabší realizace. Ta zde ovšem nepřipadá v úvahu, protože všichni tvůrci režijně velmi schopným Jamesem Mangoldem počínaje a herci v čele s bezvadně se doplňujícím duem Matt Damon - Christian Bale konče tady zařadili nejvyšší rychlostní stupeň a jedou celých 150 minut (!) až na doraz. Díky tomu Le Mans '66 dokáže divákům parádně prodat nejen strhující scény závodů, ale i veškeré řešené konflikty (osobní i pracovní). Pro fandy závodnických snímků samozřejmě naprostá povinnost a patrně největší filmová událost od (srovnatelně dobrých) Rivalů. 85 % ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Po dietní jednohubce nepříliš valné chuti, s názvem Terminátor - Temný osud, přišel čas na nějaký pořádný hlavní chod, v podobě pikantní kalorické pecky. A Le Mans '66, dostál všem mým očekáváním. Servíruje James Mangold, hlavní ingredience obstarávají Matt Damon či naprosto vynikající Christian Bale (kde je sakra nominace na Oscara?!) a kořením jsou benzín, spálená guma a pomačkaný plech. Dezertem je pro mě ta nejvtipnější filmová rvačka, kterou jsem dosud viděl a těžký (dvojnásobný) závěr dodává Le Mans lidské poselství, jenž ho posouvá ještě výš. Rivalové mají velikou konkurenci, tohle je opravdu skvělý a silný film! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • Ve skutečnosti Ford nejel první závod v roce 1965, ale již v roce 1964. Ani jedno auto nedojelo. Stejně tak se stalo i v roce 1965. (Tony.cs)
  • Menšie cameo si vo filme zahral aj Josh Brolin, no jeho účinkovanie bolo nakoniec z filmu vystrihnuté. (MikaelSVK)
  • Ve skutečnosti auta nedojela seřazená v jedné řadě, jak ukazuje film. Při projetí mávající vlajky auta jela v mírných rozestupech za sebou, což je vidět na dobových záběrech. (Tony.cs)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama