Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Časť športov vo mne vyvoláva odpor, inej časti nerozumiem a zvyšok som ochotný tolerovať. Kulturistiku však za šport nepovažujem, lebo jej cieľom nie je športový výkon, ale predvedenie výsledkov nekonečného posilňovania a skrmovania produktov farmaceutického priemyslu. Kulturisti sú pre mňa ľudia, ktorí už po roku cvičenia nedokážu pripažiť a neskôr im robí problém aj normálny pohyb. Napriek svojim predsudkom som film dopozeral, lebo by nebolo poctivé zaujať k nemu stanovisko už po pár minútach sledovania. Ale dopozerať ho si vyžiadalo porovnateľnú dávku vôle, akú kulturisti potrebujú na dvíhanie činiek. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Úvodem chci říct jen tolik, že název je trochu zavádějící. Není to dokument jen o Arnoldovi, je to i o dalších sportovních - kulturistech, kteří mezi sebou soutěží. A věřte tomu, je na co se dívat (a to přiznávám jako 100% heterosexuální chlap). Arnold ve své životní formě všem těm, kteří ho doposud měli za "kopu svalů bez mozku" ukazuje, že on to má v hlavě zcela srovnáno a umí si ze sebe dělat srandu (návštěva věznice). Celkově jsem v dokumentu neviděl jediný okamžik, kde by Arnold nebyl v pohodě. Někteří kulturisti mi přišli až moc upjatí, kdežto Arnold byl samý úsměv. Na něm bylo vidět, jak si ty tréninky užívá a jak ví, že on je ten nejlepší. Což někdy může znít trochu namyšleně ("Měl jsem vylepšovat svou sestavu, ale ona je dokonalá, takže je těžké něco vylepšit.") ale pak to vidíte a říkáte si, že on se nechválí nebo nevytahuje. On má pravdu. A tenhle dokument nám jasně ukazuje tu nejstarší, ale tu nejpravdivější pravdu, že pokud chceme být nejlepší, musíme dřít. Aneb bez práce nejsou svaly… teda koláče… :-) ()

Reklama

Sprite 

všechny recenze uživatele

"Být dobrým kulturistou znamená myslet jako sochař. Taky musím jít do detailu jako on. Podívám se do zrcadla a řeknu si: Musím přidat v deltových svalech, aby ramena dostaly správné proporce. Takže začnu cvičit a ty svaly si vypěstuju. Ale umělec jen přihodí po každé straně trochu víc hlíny. Je to trochu snadnější. My volíme těžší cestu, protože musíme měnit lidské tělo. Je jasný, že spoustu lidem to příjde divný, ale jsou to lidé kteří o tom nic nevědí. Člověk musí pochopit smysl toho proč to děláme. Je to jako spousta jiných věcí. Není to o nic divnější než sednout do auta a snažit se udělat půl kiláku za 5 sekund. To zas příjde divný mně." ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Arnold Schwarzenegger je velká osobnost a to ani nemusíme vidět tenhle snímek, ale to je jasné samo o sobě. Ale když se podíváme, tak zjistíme že je to nejen velký Terminátor ve filmu, ale byl i ve skutečnosti. Arnold vypadá jako skvělý, čestný člověk, a tak to taky zůstane. Tady se ale koukáme jeho putováním kulturistickou kariérou, kterou měl naprosto obrovskou a taky si všechny tituly Mr. Olympia zasloužil. Arnolda jen tak nikdo nezastaví! Arnold bude navždy! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Arnold byl a vždycky bude král kulturistiky, dneska jsou sice kulturisti asi tak dvakrát takový, ale to už jsou jen mutanti a vypadá to příšerně a já i když nejsem nějakej fanoušek kulturistiky a ani se o to moc nezajímám, tak vidim, že Arnold má to svoje tělo naprosto dokonale vymakaný do posledního detailu, jemu prostě nešlo jenom o objem, aby měl co největší svaly, jako tomu je dneska, on, jak sám říká v tomhle dokumentu, si to svoje tělo tvaroval do dokonalý podoby, když někde přidal centimetr svalu, tak musel totéž udělat s celým svým tělem, navíc byl šampionem i v hlavě, jeho neuvěřitelný sebevědomí a klid, podle mě například Lou Ferrignoa, kterej měl asi celkově větší objem svalů, úplně ničilo a nad Arnoldem nikdy nemohl vyhrát a to ať už to bylo kvůli tý psychice a nebo tim, že on svoje tělo měl sice nehorázně vysvalený, ale ne dotáhnutý do dokonalosti jako Arnold. Navíc Arnodovy pózy a přechody mezi nima neměly konkurenci a i když jeho prohlašování, že nemá žádnou slabinu a že jeho pózování je dokonalý, působí hodně nabubřelím dojemem, tak s tim, po skouknutí Pumping iron, nelze dělat nic jinýho, než souhlasit. A když se to ještě spojí s jeho neskutečnou ctižádostí a vlastně i takovou hajzlovskou povahou, kdy ho netížilo, ani když si hrál s ostatními kulturisty a snažil se je zdeptat a nebo jim špatně poradit, tak se nedá dělat nic jinýho než řict - Arnold is numero uno a to i když se nechoval úplně férově ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Můžeme si všimnout, že v době natáčení tohoto dokumentu ještě Arnold Schwarzenegger neprodělal kosmetické úpravy. V jeho pozdějších snímcích tak již nenajdeme mateřské znaménko na pravé straně dolní čelisti ani mezeru mezi dvěma předními zuby. (cheyene)
  • Na konci si Arnold skutočne šlukne jointa. Hovorí o tom v dokumente k 25. výročiu tohto filmu. (Shakers)

Reklama

Reklama