Reklama

Reklama

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi

  • Velká Británie 20,000 Days on Earth (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek Nick Cave: 20 000 dní na Zemi je důmyslnou a lyrickou ódou opěvující lidskou tvořivost v hlavní roli s hudebníkem a kulturní ikonou Nickem Cavem. Záznam dvaceti čtyř hodin v životě rockové hvězdy přináší důvěrné zachycení procesu umělecké tvorby na pozadí kombinace reality a fikce. Celovečerním režisérským debutem navazuje dvojice vizuálních umělců Iaina Forsytha a Jane Pollardové na sedmiletou intenzivní spolupráci s Nickem Cavem. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

prometea 

všechny recenze uživatele

Som zmätená. Toto je ten film, o ktorom všetci rozprávali? V prvom rade mám zásadný problém s „dokumentárnymi“ filmami, ktoré sú natoľko „dokumentárne“, že v jednom obraze môžeme vidieť zábery z kamier, ktoré by mali stáť oproti sebe. Tento totálne štylizovaný egotrip je síce veľmi príjemný, má pekné bonmoty, no rozhodne nič zásadné nehovorí o Nickovi Caveovi ani o ničom inom, pretože prezentuje len akúsi masku človeka. Masku, o ktorej Nick Cave chce, aby sme si mysleli, že je jeho tvár. 20 000 dní na Zemi je séria hraných scénok s (bohvie nakoľko pravdivými) spomienkami, vybranými narcisom, ktorý nám dáva len to, čo sám chce. Ja chcem viac. Kto si? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No áno, nie som fanúšik Nicka, v pamäti mám zopár piesní z deväťdesiatok, ktoré sa mi páčili, najmä z albumu z roku 1993 myslím (a nemyslím tie hyperslávne duety). Páčil sa mi výlet do jeho domoviny, cestovanie jeho autom, rozhovory s Winstoneom a Kylie, ale popravde o moc múdrejší po tých deväťdesiatich minútach nie som. Cave pôsobí na javisku ako zviera, v súkromí ako celkom milý sympaťák, ktorý má divoké roky dávno za sebou a rád si pozrie film s deckami s pizzou v ruke. Takže toto je asi fakt len pre hard core fanúšikov, čo o ňom vedia všetko a klasický životopisný dokument by bol pre nich nudný. Mňa by naopak zaujalo práve niečo faktografickejšie o jeho osobnosti. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Ech Nicku, tohle bylo naprosto neočekávané a taky to nejhorší, co se mohlo stát, tohle byla nuda! První půlka byla skoro k nepřečkání a těch pár pěkných okamžiků (zejména ty úplně civilní chvíle), včetně strhujícího závěru (Jubilee Street) už to nezachránilo. Archiv, kde se zbožnou uctivostí a v bílých rukavičkách berou do rukou ohmatané paperbacky a fotografie a naslouchají odbornému výkladu a identifikaci; fanynky a fanoušci pod pódiem v naprostém vytržení z blízkosti jejich boha; nesmírně seriózně pojaté sezení s psychologem (nebo to snad byl novinář?). A v závěru s prostřihy do minulosti rostoucí smutek z toho, že tam kde si vystačil v minimálním složení teď potřebuje k umocnění smyčce, velkolepý orchestr a dětský sbor. Grindermana na tebe, Nicku! PS: Blixa už nám taky zatraceně sešel a koneckonců ani ta jindy tak vystajlovaná Kylie nezastře drobné vrásky v obličeji. Všichni holt stárneme a měkneme, tomu říkám resumé. Ach. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako hudebník je pro mě Nick Cave jedna velká neznámá a nikdy jsem ho neposlouchal, respektive ne vědomě. Znám ho spíše jako autora knihy "Smrt Zajdy Munroa", kde mě zaujal, protože rozhodně má literární schopnosti, které se podle všeho promítají i v jeho textech. Specifický pohled na osobnost, kterou neznám, ale která mě zaujala. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nick Cave a jeho názor, duša, hudba. Dokument, ktorý odkrýva psyché jedného z najlepších súčasných umelcov ( podľa mňa). Jeho rozhovory v aute, v archíve a s Warrenom sú kľúčom k pochopeniu tejto výraznej osobnosti. Dokument je atypický. Naratív má fikčné presahy. Hra sa to s formou. A má to veľmi silné miesta. Napríklad Higgs Boson Blues v nahrávacom štúdiu. Pre mňa skvelá vecička, ktorá znova niečo odkrýva a znova niečo mystifikuje. A v tejto nálade si idem teraz pustiť Ghosteen. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Austrálsky spevák Nick Cave vystúpil naživo v londýnskom Barbican 17. septembra 2014 pri príležitosti vydania tohto dokumentárneho filmu. (figliar)

Související novinky

Léto v Uherském Hradišti opět ožije filmem!

Léto v Uherském Hradišti opět ožije filmem!

22.05.2017

Letní filmová škola se pomalu, ale jistě blíží. Proběhne již tradičně v samotném srdci Slovácka, v Uherském Hradišti, od 28. července do 6. srpna 2017, a vy už teď můžete využít bonusů a slev za… (více)

Reklama

Reklama