Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne pěstuje bio brambory na Marsu a poslouchá disko. To vše pod režijní taktovkou Ridleyho Scotta. Sešla se nám tu hackera Liz z Halt and Catch Fire, Anderson ze Sherlocka, Bucky Barnes a člověk je tak nějak potěšen, když je v přítomnosti Seana Beana zmíněn projekt "Elrond." V jednu chvíli, kdy je Matt Damon zarostlý, mi svým fyzickým i psychickým strádáním připomínal Lea z Revenanta. Marťan je vizuálně i filmařsky precizně zpracovaným snímkem. Očekávala jsem však, že se bude jednat o drsný, vesmírný survival. A dostala jsem v podstatě odlehčený, docela pohodový příběh o tom, jak dokázal jeden člověk díky své inteligenci a znalosti botaniky celkem v klidu přežívat dlouhé dny na Rudé planetě. Nejedná se o žádný strhující, nervy drásající survival. Film na mě působil spíš jako podívaná pro celou rodinu. A když jsem uslyšela legendární Waterloo, I was like 😂. "Nechci znít nafoukaně, ale jsem ten nejlepší botanik na téhle planetě.", "Posíláte ho do vesmíru pod celtou?" - "Jo." - "Můžu pokračovat?" - "Ne." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘEKVAPENÍ! NEUMŘEL JSEM… A PŘEŽIJU TADY!“ /// Kolonizátor a vesmírnej pirát Mark Watney, spolu s Ridley Scottem dobývá - pomocí vědy Mars. Film jednoho herce. Matt Damon využívá parádně napsaná postavy a netrudomyslně mě vtahuje do astronautský izolace. Baví a zároveň mě dojímá. Navíc dokazuje, že na Marsu nemůže zůstat žádnej magor. Z tria Marťan, Gravitace nebo Interstellar těžko vyberete vítěze. Každý pes jiná ves, ale když ty dva dostali 5*, tak tady taky nemůžu jinak! Nedat je, by byla snůška malichernej výhovorek, který by mně neuvěřil ani frajer, přežívající na bramborách s vicodinem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011vydal svépomocí zdarma jako blog, Andy Weir, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že izolačka (už dávno!) není pomůcka jen akčního hrdiny. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle filmová adaptace je výborným doplňkem k původní literární předloze, Ridley Scott je opravdový mistr svého řemesla a jeho režijní pojetí skvěle funguje. Tvůrcům se kongeniálně povedlo přenést původní text psaný formou deníku do audiovizuální formy, vtip je v tom, že hlavní hrdina si pořizuje videodeník, v němž navíc veškeré své konání komentuje (komentář je určen jeho budoucím zachráncům, primárně ale samozřejmě divákům), což vůbec nepůsobí násilně. Film, který stravitelně zjednodušuje vědu (přičemž ji nepokrytě oslavuje), je nádherně optimistický a posiluje víru v lidstvo a jeho kolektivní IQ a zároveň příběhem ztroskotavšího pionýra navazuje na tradici námořních a posléze vesmírných objevitelských cest, být explorer je něco tak nádherně přesahujícího... Nejlepší náborové video do NASA! :-) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Best Ridley since 1982. Mistr konečně nechal za dveřmi svou megalománii a jedinečný cit pro překombinování čehokoli potenciálně působivého a natočil technicky brilantní, uměřenou a přitom emocionálně výživnou oslavu lidstva jako houževnatého společenství, které veškeré problémy překoná cynickým humorem a pěstováním brambor. Damon je srdcem i duší filmu, který v pozemské linii upadá do modelového sentimentu, ale díky nehasnoucí zásobárně optimismu a hlášek na Marsu drží diváka v nekompromisní kravatě, kterou zúročí v poslední čtvrtině beztížným finále. Ridley Scott nonšalantně cituje sám sebe, když v úvodu nechá zaznít mrazivá echa Vetřelce, aby vzápětí souboj člověk s nehostinným kosmem změnil v něco zcela opačného - ve feel good movie, který nad všemi svými chybami a ztrátami koncentrace triumfuje nezměrným nadšením a inteligencí, která je u čistého "entertainmentu" pořád celkem vzácná. Lidstvo povstane z hoven. Je suis Martian. P.S. Navrhuji, aby se odhlasovalo, že Mistr již našel Ztracený ráj a může odejít do zaslouženého důchodu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott bývá paradoxně považován za velkého autora a záruku kvality (zřejmě tento kult souvisí s přemírou režisérských verzí v jeho filmografii), ale přitom prostě zosobňuje to, čím by měl být každý režisér, tedy člověk, který z každé látky vymáčkne její veškerý potenciál a zajistí jeho adekvátní převedení na plátno. Po řadě marných scénářů a zbytečných projektů konečně dostal do rukou něco pořádného a výsledek je famózní. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Když Watney (Matt Damon) zprovozní Pathfindera, reaguje na zvuk stroje. V atmosféře na Marsu by ho ale neslyšel. (johnnymay)
  • Ve scéně před startem Marka Watneyho (Matt Damon) do vesmíru je v českém dabingu chyba, když na dotaz velitelky Lewisové (Jessica Chastain) pilot Watney odpoví: "Jedeme". V následujícím záběru do řídícího střediska, kde je kvůli vzdálenosti Země od Marsu komunikace slyšet se zpožděním, ale Watney odpoví: "Jdeme na to". (velkyvezir)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama