Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Syrovost až do morku kostí. Bezvýchodnost situace umí natočit pouze Rusové, s běžícími závěrečnými titulky divák jen zírá do prázdna, svírá ho děs a nepopsatelný pocit, že se něco takového zřejmě opravdu děje. Tento filmový klenot by se měl promítat na každém zastupitelstvu, či jiným vládnoucím činitelům, a to nejen v Rusku. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Už v prvním komentáři bylo k tomuto filmu řečeno v podstatě vše zásadní (a další ho trefně doplňují), takže už sem jde jen stěží napsat něco, co tu dosud nezaznělo - snad s výjimkou pár osobních dojmů. Viděl jsem už docela hodně depresivních ruských filmů, ale tento jim v míře své bezútěšnosti téměř kraluje - vybavuji si, jak jsem se v průběhu filmu děsil "ach ne, přece to nemůže skončit TAKHLE". Nu, jak je vidět, může - do jisté míry je to tedy asi film s předvídatelným závěrem, a zamrzet může i často vytýkaná doslovnost děje, ale jinak je to film, který mě bezvýhradně dostal - a to především svou atmosferickou syrovostí a celkově realistickým dojmem, kterým působí (byť by se asi dalo diskutovat, nakolik film skutečně odráží ruské reálie a co vlastně stojí za jeho vznikem - osobně si to ale netroufám posoudit). Mrazivé, autentické, skličující, nadčasové a naléhavé - takové je poselství, s kterým tento výborný film přichází. Durak je nesmlouvavý filmový zážitek - nejen všem fandům kvalitní současné ruské kinematografie lze toto výtečné drama jen doporučit. Po jeho zhlédnutí se mi v duši rozlil hluboký smutek - dostávat tenhle film z hlavy budu hodně dlouho. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Docela těžko se mi tenhle film hodnotí. Měl napětí, byl kritický, ale pro mne asi moc schematický. Výrazné dobro, výrazné zlo a lidé z hroutícího se domu někde uprostřed. Ani herecky mě moc nepřesvědčil k lepšímu hodnocení. Navíc scéna s policisty mi přišla opravdu hodně mimo. Potom byl už závěr filmu velmi předvídatelný. Že jsou lidé mnohdy nevděčná svoloč bohužel vím už dávno. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film o prehnitom vedení mesta a mestských politikov niekde v Ruku a márnom boji jednotlivca proti tejto mašinérií. Ruský film o ruskom človeku, všade plno vodky a nadávok ale aj strachu beznádeje a bezcvýchodiskovosti. Bykov ako režisér a scenárista nastavil zrkadlo samotným Rusom. Až sa čudujem, že tento film nie je v Rusku na indexe. Silná veľmi silná a nečakaná sebarflexia. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Balabanov by měl zcela jistě radost, jako pocta tohoto velikána je tenhle film skoro dokonalý. Já vždycky tvrdil, že Rusko je velmi svérázná země a tenhle příběh o jednom blázínkovi, mě v tom jen utvrdil. Vůbec není důležité, jak to s domem vlastně dopadne, mnohem podstatnější je vykreslení té lhostejnosti a beznaděje, která se na Vás válí že všech stran. Tak pozor, ať stačíte zavčas uhnout. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)

Reklama

Reklama