Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (216)

Ant 

všechny recenze uživatele

Vynikající a srdceryvný film o velké nespravedlnosti, ignorantsví a pokrytectví Hollywoodu. Film má své silné stránky ve skvělém vykreslení doby, působivém castingu, kde své místo najdou jedni z nejzajímavějších herců vedlejších rolí dneška. Scénář je neskutečně vybroušený a chtělo by se citovat každý druhý řádek. A nakonec je tu Bryan Cranston, který dokáže vystihnout nejen Trumbovu občasnou maniakálnost, ale taky jeho citlivou stránku. Nad 5* váhám jen kvůli klasické struktuře filmu, která mu nedává až tolik vyniknout. Nicméně na poli životopisných filmů se jedná o špičku. "He's trying to sell his soul but he can't find it." ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o člověku, o kterém jsem doposud neslyšel a přesto mě dokázal zaujmout a změnit můj pohled na tehdejší Hollywood a ukázal tehdejší absurdní pokrytectví (neblahý vliv Studené války) v celé své kráse. Bryan Cranston je výbornej prakticky ve všem, kde se objeví a i tady podává charakterní herecký výkon. Oko potěší dceruška Elle Fanning a překvapí i menší role Alana Tudyka, kterého bych v tomhle žánru nečekal. Natočeno je to poutavě, režie je přesná a tempo není v rámci žánru vůbec utahané. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* docela zajímavý životopisný snímek o hollywoodském scénáristovi, který v době studené války se dostal za své názory na černou listinu a musel si vydobít své místo na slunci přes veškeré překážky. Určitě je poučný pro mladší generaci, která o těchto skutečnostech ani netuší. Výprava i herecké obsazení je slušné, tak nekazí výsledný dojem z filmu a nepůsobí zbytečně pateticky ani ho nekazí běžná klišé. Vybíraví diváci si k tomuto filmu už cestu najdou, tak není nutno doporučovat ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch malých velkých oskarových filmů. A škoda, že zrovna Trumbo se k nám do kin nedostal. Přitom se jedná o poctivé životopisné drama, které ještě k tomu čerpá ze světa Hollywoodu, což je samo o sobě zajímavé. A ještě k tomu nabízí naprosto parádní herecký výkon Bryana Cranstona, kterého jsem předtím ani neznal. Mohlo být těch překvapení víc? Podle mě ne. Pro mě je Trumbo po shlédnutí zaručeně největším filmovým překvapením v celé sekci Oskarů. Člověk od takového filmu neví, co čekat a pak jde spát s čistou duší. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama