Reklama

Reklama

American Horror Story - Freak Show

(série)
  • USA Freak Show (více)
USA, (2014–2015), 10 h 44 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Kathy Bates, Michael Chiklis, Denis O'Hare, Angela Bassett, Emma Roberts, Naomi Grossman, Mat Fraser (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtá série s názvem Freak Show je zaměřená na jedno z mála posledních panoptik v Americe 50. let. Vypráví příběhy lidí a příšerek, kteří spolu putují po státech a vystupují, aby v tehdejším světě vůbec přežili. Lidé jim za vystoupení sice platí, zároveň jimi ale opovrhují a myslí si o nich jen to nejhorší, což jim dávají najevo především, když je potkají na veřejnosti. Právě lidé se mnohdy ukážou být většími netvory než samotné příšerky. Kromě tohoto životního údělu čelí ještě dvěma podvodníkům, kteří mají v plánu je zabít a vydělat si na prodeji jejich těl do muzea kuriozit a bohatému rozmazlenému psychopatovi, který je posedlý touhou získat pro sebe siamská dvojčata, která se k panoptiku nedávno přidala, a je pro to ochotný udělat cokoliv. Freak Show oproti prvním třem sériím sice funguje spíše na stinných stránkách lidské povahy, ale i tak zde nalezneme prvky nadpřirozena a dvě vyloženě duchařské epizody. (Bohnice05)

(více)

Recenze (171)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem se dozvěděl, že 4. série AHS ponese podtitul "Freak Show", tak jsem si hned vzpomněl na kultovní horor Zrůdy ze 30. let, na který se vlastně celá série hodně často odkazuje, ať už zápletkou, charaktery, či celkovou atmosférou. Hned po 2. sérii jde pro mě osobně o nejlepší oddíl AHS, který jsme doposud dostali a to z mnoha důvodů. Zaprvé se mi líbilo situování příběhu do cirkusu pro zrůdy, ze kterého se dalo hodně vytěžit, a taky tomu tak bylo. Zadruhé byla tato série plná nezapomenutelných postav, které se mi hluboce zaryly do paměti - ambivalentně se chovající Elsa Mars, výborně technicky a povahově vytvořená siamská dvojčata Bette a Dot, či slizký a nechutně přesvědčivý psychopatický sociopat Dandy. Vedle nich stojí za zmínku navrátivší se Pepper, jejíž linie byla dokreslena a dotažena na maximum, či nejroztomilejší charakter v podání Ma Petite. Čtvrtá série obsahuje též úžasně přezpívané covery známých songů, a to zejména moji srdcovku Gods and Monsters od Lany Del Rey, která uvádí na plac další zajímavou postavou, a sice Edwarda Mordrakea. Zatřetí bych se rád obrátil vůči názorů mnohých s tím, že mi rozhodně nepřišlo, že by séria byla nekonzistetní, a že postavy byly odfláknuté, protože jejich příběhy z minulosti, současnosti i budoucnosti mi přišly dostačující. Na konci série mě snad jen překvapila podivně krátká účast N. P. Harrise, který to tam přišel snad jen pročistit. Zkrátka za sebe mohu říct, že se mi 4. série velice líbila, jak námětově, tak scenáristicky, je plná úžasných charakterů, náhlých zvratů a nezapomenutelných scén. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. série Murphymu vybočila poněkud jiným směrem. Tentokrát nesází na námět pro masové publikum, ale spíš pro ty otrlejší a statečnější. Pro tuto řadu si vybral téma Přehlídka zrůd a začíná se rozjíždět docela odlišným způsobem, než tomu bylo u tří předešlých. Ještě nikde nebylo zatím tolik krvelačných vražd a explicitnosti. Každopádně je potřeba ocenit spoustu zajímavých postav a charakterů, s kterými je ovšem těžké občas soucítit. Každá tam má své světlé i temné stránky, a tak nevíte, kdo je vlastně skutečně ten dobrý. Vyloženou radost mi zde udělal nováček Finn Witrock, který svým debutem v tomto světověznámém seriálu předvedl asi nejlepší výkon ze všech postav a přes to, že to byl největší záporák série, já ho měla snad úplně nejradši. Problémem jsou tu určitě dějové linie, spousta neuzavřených, nebo zdánlivě uzavřených kapitol (přesný opak Coven) trochu kazí dojem z celku a dalším minusem bylo určitě časté přeskakování od postavy k postavě jako samostatnému subjektu, což mi způsobovalo trochu potíže zapamatovat si návaznosti. Nemůžu říct, že jsem vyloženě nadšená z toho, jak Murphy tento námět pojal, ale také nemůžu říct, že se mi to nelíbilo. Mám sice podobné rozpaky jako u série Coven, která se mi zdála komerční, ale na druhou stranu jsem dostala téměř to, co jsem chtěla a komerčnost vymizela. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím možná nejlepší série s nejlepším hlavním záporákem (tak odporně samolibý zdegenerovaný psychopatický zmrd se vidí málokdy, vůbec by mě nepřekvapila inspirace Joffreym ze Hry o trůny), ovšem za zmínku stojí i ti ostatní ("usměvavý" Twisty je vedle Kingova Pennywise asi nejděsivější klaun všech dob). Freak Show má obecně velmi zajímavé a nejednoznačné hlavní i vedlejší postavy, přičemž většina z nich je i skvěle herecky obsazena (Finn Wittrock, Michael Chiklis, Kathy Bates, Angela Bassett, Danny Huston aj.), a na rozdíl třeba od podobně zdařilého Asylum nepůsobí dějově ani motivicky nikterak přeplácaně. Navíc jsou zde nejednou k vidění ryze emocionální scény, z nichž některé jsou opravdu silné. A finální epizoda je vysloveně masakrální... ()

animaxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj Freak Show mi přišel stejně jako u všech předchozích American Horror Story skvěle vymyšlený a občas i hezky komplikovaný. Postavy tu byly tentokrát opravdu zvláštní, ale jejich chování ani moc ne. Často se tu spíš lidé chovají jako zrůdy a to je možná jakési poselství této série. Pilotní díl byl podle mě výborný. Dokonce ani v AHS: Asylum mě pilot nezaujal tolik jako tady. Druhý díl si taky vedl dost obstojně, ale během dalších dílů už mi začalo docházet, že na kvality Asyla to mít nebude. Prostředí této série mi tentokrát moc nesedlo. A nebylo to proto, že by mi snad bylo nějak nepříjemné, protože to by mi už vůbec nesedlo takové Asylum. Kdybych se měl zamyslet nad tím, co mi tu vadilo asi nejvíc, tak je to možná místní "padouši". Dandymu šlo jen o sebe a dopadlo to tak, že začal vraždit lidi. "Podlý parchant z Hollywoodu" myslel jen na peníze a nakonec začal vraždit. Klaunovi šlo jen o smích dětí a nakonec začal vraždit (i když ten je z těch tří skoro nejhodnější). Proti minulým sériím tu neměly záporné postavy tak vysoké cíle a tudíž mě moc nenadchly. Klaun byl po psychické stránce dobře vymyšlený, Dandy byl prostě psychotik a "podlý parchant z Hollywoodu" (fajn, nepamatuju si jeho jméno) tam prostě byl a byl zlý. Co se týče slečny Elsy, tak to byla možná nejzajímavější postava s dobře vymyšlenou a dost drsnou minulostí, která byla občas sice taky podlá, ale už mi nepřišla tolik sobecká, protože se přece jen o svoje zrůdičky chtěla starat. Další zajímavou postavou byly dvojčata, u kterých byl vidět postupem série psychický vývoj a to bylo opravdu dobré. Bylo tu spoustu dalších zajímavých postav (duch Edwarda byl pěkné zpestření a Neil Patrick Harris překvapil), ale to už by bylo na dlouho. Tato série se vyrovná předešlým, protože mě opět zaujala, ale kvalita už byla lehce nižší a překonala by možná jen Coven. Občas jsem se tu i usmál, ale jinak je to opět hlavně hororové drama. Velmi mě zaujala měnší zápletka s ústavem z Asyla a ta mi jen potvrdila, že se všechny AHS odehrávají v jednom univerzu. Dokonce tu byli podle mě i trochu odkazy na první sérii. Freak Show dávám silné čtyři hvezdičky a těším se na další sérii. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4.séria seriálu ma prekvapila. Pozitívne. Po strašnej tretej som si dal asi 3 ročnú pauzu a táto séria bola mega. Už klaun bol super postava, cez to, že nebol veľmi ukecaný. Nápad, zasadiť sériu do pošahaného cirkusu bol skvelý. Super na tom bolo, že tam hrali skutočné príšerky. Od siamských dvojčiat, cez mini cigánku, až po krabieho potetovaného chlapíka. V tejto sérií sa s ničím neserú. Vraždí sa ako na Pakistanskom predmestí, nikdy neviete, kto umrie najbližšie. Vlastne by sa dalo povedať, že aj táto séria mi chýba a po druhej sérií, ktorá sa mi páčila najviac je táto druhá najlepšia. Teda aspoň zatiaľ. Ak by existovala knižka tak idem do nej. A v prípade nechutného klauna by sa dalo aj hovoriť o istom strachu. Rozhodne lepší než Pennywise. ()

Galerie (456)

Zajímavosti (19)

  • Prvý diel sledovalo 6,13 milióna divákov, čo je zatiaľ najviac zo všetkých sérii. (Fyffy2000)
  • Ben Wolf, ktorý stvárnil Meepa, sa objavil v prvej sérii ako znetvorené dieťa Thaddeus Montgomery, známy aj ako Infantata. (Carol Pifková)
  • V magickom svete štvrtej série sa vyskytuje množstvo anachronizmov, napr. Elsa Mars (Jessica Lange) na vystúpení vo svojej piesni spomína Jima Morrisona, Jimmy Darling (Evan Peters) zas spieva pieseň "Come As You Are", pričom spevák Nirvany Kurt Cobain sa narodil až v roku 1967. (BlackTom)

Reklama

Reklama