Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (361)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V snímke vidíme nápisy ako počítače pre farebných, káva pre farebných, farebným vstup zakázaný alebo hlavnú hrdinku bežiacu na záchod pre farebných, vzdialený 800 metrov od jej pracoviska. Naozajstný potlesk si tu zaslúži scenár a réžia. Výber knižnej predlohy, plnej ošemetných tém, do ktorých sa dá ľahko zamotať a spôsobiť preplácanú filmovú katastrofu, sa tentoraz podaril na jednotku. Skryté čísla sú dobre vystavaná snímka okolo ústrednej témy, ktorou je boj negerských žien za svoje práva v povolaní, kde sa to len hemží bielymi mužmi. Čakali by sme teda úmornú drámu. Ale kdeže, na príbeh sa nahliada s neuveriteľnou ľahkosťou a dôslednosťou. Na svoje si prídu ľudia so záujmom o históriu, nadšenci do vesmírnych programov, feministky, ale aj takí, ktorí len hľadajú kvalitnú snímku, u ktorej si zaleňošia, ale nestratia zbytočne čas. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $169,607,287Tržby Celosvetovo $235,956,898Tržby za predaj Blu-ray v USA $14,050,295Tržby za predaj DVD v USA $18,549,881║ Pohodový uvoľnení film, ktorý nezamotá zbytočne moc hlavu s výpočtami trajektórii o ktoré sa hlavne dej opiera a opäť ponúkne pohľad na to ako pekne sa v amerike správali k farebným občanom. /70%/ ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Americký boj o dobývání vesmíru je poutavé téma a vznikla na něj celá řada méně či více zajímavých filmů. V tomto případě se film nezaměřuje přímo na astronauty, ale na lidi "dole". V tomto případě na trio afroameričanek, které se díky své píli a geniálním mozkům sice dostali k NASA, ale nebojují jen o životy amerických astronautů, ale i s rasismem, který právě v té době jel na plné obrátky. Je vidět, že se film snaží být něčím větším, ale ve výsledku je pouze obyčejným příběhem o neobyčejných a silných žen, který je určen pro televizi než pro velké plátno. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Film vypráví příběh tří černošek, které pracují v NASA. Dostaly se tam jako nadějné matematičky, ale protože se příběh odehrává v 60. letech, každý si tam s nimi vytírá, ehm, podlahu. Každá z nich ale dostane šanci, kterou všechny chytnou za pačesy a nakonec - SPOILER - dostanou, po čem toužily. Je to krásná pohádka (prý podle skutečnosti) a mně se film fakt líbil. Nejen že mi sedlo herecké obsazení ("Sheldon Cooper"/Kirsten Dunst/Kevin Costner/Olivia Spencer), ale celá ta atmosféra 60. let v NASA, kdy se Amerika snaží pokořit Rusko a kdy lidé poprvé sahají po hvězdách... Wau, za sebe Skrytá čísla rozhodně doporučuju všema deseti. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tři ženy, NASA, matematika, humor a období segregace. Rozhodně nejpozitivnější z letošních oscarových filmů. Čas od času si ho pustím, abych si zlepšil den, protože tolik ve výsledku pozitivní energie a radosti z úspěchu, člověk nevidí často. Tenhle film má dvě tváře, první je sledování hlavní trojice žen, které se postupně prosazují na lepší pozice v NASA a v odhlečeném tónu sledujeme jejich příběh. Druhá tvář je společenská, kdy se opět vrací mírná reflexe a zdvižené obočí nad obdobím segregace v Americe. Nebyla to pěkná doba a je dobré, si to opakovat. Navíc až neskutečný příběh trojice barevných žen dodává celé absurditě tehdejšího systému zajímavý podtext a věrohodnější pohled na běžný život. Tenhle pohled navíc v důsledku dokresluje, čím byly vesmírné lety ve své době pro společnost. Byl to důvod, proč segregaci překlenout, protože skutečný nepřítel byl tam venku (resp. nad hlavami) a celá Amerika chtěla něčeho dosáhnout. Tohle sjednocení národa mi dnes chybí a zajímá mě, zda bude někdy dostatečně nahrazeno. Možná jednou, bude podobný pohled nejen v rámci jednoho národa, ale také celé planety. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)
  • Taraji P. Henson zjistila, že Katherine Johnson absolvovala střední školu ve věku 14 let a vysokou školu v 18. (griph)
  • John Glenn (Glen Powell) měl ve skutečnosti 41 let během startu, zatímco Powell, měl během natáčení 27 let. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama