Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice je tahle verze nejspíš nejblíže realitě, ale i tak se moc nepovedla. Chybí jí pořádná atmosféra, nějaké napětí, sympatičtější a zajímavější postavy (o většině z nich jen víme, že prostě existují), silné scény, nápaditější kamera a taky - což mě dost zklamalo - pořádně rozebraná psychika postav. Jestli měl německý originál nějaké slabiny, tak hlavně tu, že nebyl pořádně rozebraný po psychologické stránce. A The Stanford Prison Experiment je na tom ještě o něco hůř, bohužel. Nejhorší na celém film je ale to, jak nezajímavě je natočen, protože asi právě kvůli tomu ani ty scény, které měly potenciál být velmi silné, na mě nezapůsobili. A herci na tom svůj podíl mají taky, protože jim prostě něco chybělo (a především hlavnímu strážci, který se sice snaží, ale chybí mu ten svinský výraz a tón hlasu, který v německém originále měl Justus von Dohnányi). Jako, dívat se na to dá, některé scény alespoň zaujmou, ale celkově to na mě působilo poněkud chladně, mdle a průměrně. Strašná škoda, ale tuhle látku evidentně dokáží napínavě zpracovat jen Němci. 3* ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Kurevská nuda a nekonečný stereotyp. Do rolí byli obsazeni ti nejnesympatičtejší čůráci. Navíc už jsem nějaký ten film o stanfordském experimentu viděl, takže jsem se připravil o nějaké to překvapení. Vlastně bych to ani nenazval experimentem. Podle mého názoru to byla spíše hypotéza. Každopádně odpad. Opravdu nepěkná zívačka. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář precizně sleduje vzrůstající napětí a závažnost dění ze všech uhlů pohledu zúčastněných - ponížení trpících “vězňů”, zneužívání moci bachaři i výčitkami užíraných sledovatelů, neboli organizátorů experimentu. Ve správnou chvíli vstupuje na scénu ženský, empatičtější element, který situaci popíše lidsky a nejpřesněji. Režijně a herecky taky skvěle zvládnuté, Billy Crudup exceluje. Lepší film než jsem čekal, prakticky bez jediného slabého místa. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

První, opravdu podle skutečné události, natočený příběh ze Stanfordu přesně tak, jak byl. A musím říct, že to bylo hodně mrazivé představení. Nejvíc samozřejmě člověka zdrtí dvě myšlenky: "Proč jsi to dělal?" "Protože jsem mohl."---"Víš, jakej je rozdíl mezi náma dvěma?" (vězeň,stráž) "Ne." "Hod tou mincí." 90% ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nevím, na kolik je film věrný tomu, co se tenkrát opravdu stalo, ale pokud byly určité skutečnosti pozměněny ve prospěch dramatizace, je to jen a jen dobře. Skvěle budovaná atmosféra, která malinko ztrácí na intenzitě až v poslední třetině filmu. Herci jsou vynikající, zejména Michael Angarano je naprosto neskutečně přirozený a uvěřitelný převtělený bachař. Velmi pěkné 4 hvězdičk. (HD, orig.) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama